Καρολίνα Δωρίτη

ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Τα ζυμαρικά στον φούρνο με ντομάτα και τυριά είναι μια πεντανόστιμη συνταγή, που γίνεται με απλές κινήσεις και ενθουσιάζει με το αποτέλεσμα.

Όταν ήμουν μικρή, η μαμά μου έφτιαχνε συνέχεια ζυμαρικά στον φούρνο με ντομάτα και τυριά, και τα λάτρευα! Όταν κατάλαβα πόσο εύκολη ήταν αυτή η συνταγή, κατάλαβα και γιατί την έκανε τόσο συχνά!

Είναι από τις συνταγές που δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία, ούτε λερώνεις πολλά σκεύη, ιδανική για περιπτώσεις του τύπου «ωχ, μαζεύτηκε κόσμος ξαφνικά και πρέπει κάτι να μαγειρέψω στα γρήγορα». Η διαδικασία δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου μαχαίρι, πέρα από τον βασιλικό που μπορεί και να κοπεί με ψαλίδι. Οπότε, είναι τέλεια και για μικρούς μαγείρους.

Συνήθως για τα ζυμαρικά στον φούρνο επιλέγω λιγκουίνι ή ταλιολίνι (στενές ταλιατέλες), μπορούν όμως να γίνουν και με πένες, με φαρφάλες ή ριγκατόνι (απλώς προσαρμόζουμε ανάλογα τον χρόνο βρασίματος).

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: βράζουμε τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο, σουρώνουμε, απλώνουμε τα μισά σε πυρέξ, αδειάζουμε μια συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα, φρέσκο βασιλικό, τριμμένα τυριά, τα υπόλοιπα ζυμαρικά, λίγη κρέμα γάλακτος ανακατεμένη με γάλα για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, τυριά και βάζουμε στον φούρνο.

Η συνταγή είναι ιδανική για παιδιά, όχι μόνο στην προετοιμασία όπως ανέφερα, αλλά και στην απόλαυση, αφού οι γεύσεις είναι ήπιες και οικείες. Χρησιμοποιώ έτοιμη ψιλοκομμένη ντομάτα με κρεμμύδι μαζί. Έτσι, γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα. Τυριά θέλουμε σκληρά και σχετικά αλμυρά, που να λιώνουν. Εγώ έβαλα κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και πεκορίνο, αλλά μπορείτε να παίξετε με ό,τι έχετε π.χ. ρεγκάτο και παρμεζάνα.

Συνταγή για ζυμαρικά στον φούρνο με ντομάτα και τυριά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40-45 λεπτά
  • Vegetarian

ζυμαρικά στον φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 350 γρ. λιγκουίνι
  • 400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα με κρεμμύδι σε κονσέρβα
  • 2 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, συν λίγο για το άλειμμα του πυρέξ
  • 150 ml γάλα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • 250 γρ. τριμμένα τυριά ανακατεμένα (έβαλα κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και πεκορίνο)
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 3 κ.γ. βούτυρο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο. Στραγγίζουμε και ανακατεύουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Αλείφουμε ένα πυρέξ με ελαιόλαδο.

Απλώνουμε στη βάση τα μισά ζυμαρικά. Αδειάζουμε από πάνω τη συσκευασία με την ψιλοκομμένη ντομάτα με το κρεμμύδι. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα ζυμαρικά.

ζυμαρικά στον φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα τριμμένων τυριών από πάνω.

ζυμαρικά
Καρολίνα Δωρίτη

Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά.

Σε ένα μεγάλο ποτήρι ή κανάτα ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα ζυμαρικά. Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και μοιράζουμε από πάνω το βούτυρο σε τυχαία σημεία.

ζυμαρικά στον φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε τα ζυμαρικά από τον φούρνο και περιμένουμε 10-15 λεπτά να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.