Καρολίνα Δωρίτη

ΠΑΝΕΥΚΟΛΟΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ, ΜΕ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό που γίνεται με πολλές παραλλαγές. Εμείς επιλέγουμε να τον φτιάξουμε με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.

Όλη την περίοδο της Σαρακοστής –και όχι μόνο– ο σιμιγδαλένιος χαλβάς πρωταγωνιστεί. Είναι από τα παραδοσιακά μας γλυκά που γίνονται τόσο γρήγορα και εύκολα, ώστε πραγματικά δεν γίνεται να μην ξέρεις να φτιάχνεις!

Πολλές φορές ο σιμιγδαλένιος χαλβάς γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο του 1–2–3. Δηλαδή, ένα φλιτζάνι λάδι, δύο σιμιγδάλι και τρία ζάχαρη. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό δεν τρώγεται, με τόση ζάχαρη που έχει – τουλάχιστον κατά την άποψή μου! Εγώ το θεωρώ λάθος και πιστεύω πως εξαιτίας αυτού πολύς κόσμος σαν εμένα, που δεν είναι του γλυκού, έχει ρίξει στον καημένο τον χαλβά μαύρη πέτρα!

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι σαν τα κέικ: Πόσα κέικ υπάρχουν; Άπειρα! Γλυκά, άγλυκα, μυρωδάτα, απλά, σύνθετα, με μπανάνα, με μύρτιλα, με παντζάρι, με ξερά σύκα, χωρίς γλουτένη κ.ο.κ. Οπότε, τι κάνουμε; Παίρνουμε τη τη βάση της συνταγής του σιμιγδαλένιου χαλβά και την προσαρμόζουμε στα δικά μας γούστα. Τον κάνουμε άγλυκο, τον κάνουμε γλυκό, με ξηρούς καρπούς, με μπαχαρικά, με σοκολάτα, με πραλίνα, με λεμόνι κ.ά. Έτσι, απολαμβάνουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά όπως ακριβώς μας αρέσει.

Εδώ τον φτιάχνουμε ελαφρύ και άγλυκο, με καστανή ζάχαρη, σταφίδα και καρύδια. Το σιρόπι το αρωματίζω με νεράντζι, αλλά μπορεί να γίνει και απλά με πορτοκάλι ή λεμόνι.

Είναι vegan και απόλυτα νηστήσιμος, γίνεται με λίγα και οικονομικά υλικά, και είναι   τόσο ελαφρύς, που ειλικρινά μπορώ να τον φάω ολόκληρο σε μια μέρα!

Συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά & αναμονή να κρυώσει
  • Vegan

σιμιγδαλένιος χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για φόρμα διαμέτρου περίπου 24 εκ.

  • 240 ml ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 40 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα, και λίγο για γαρνίρισμα
  • 40 γρ. σταφίδα μαύρη Κορίνθου

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Για το σιρόπι

  • 900 ml νερό
  • 1 νεράντζι ή πορτοκάλι κομμένο στη μέση (ιδανικά ακέρωτο)
  • 190 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το νερό, το κομμένο νεράντζι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5–10 λεπτά, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να αρωματιστεί το σιρόπι.

σιρόπι
Καρολίνα Δωρίτη

Σουρώνουμε το σιρόπι και το διατηρούμε ζεστό.

Σε δεύτερη, πιο μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι. Ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο και περιμένουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να μυρίσει ωραία.

σιμιγδάλι
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι. Εδώ προσέχουμε ιδιαίτερα γιατί –όπως γνωρίζουμε– όταν ρίχνουμε νερό (το σιρόπι) στο λάδι, πιτσιλάει επικίνδυνα. Όσο προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Από την στιγμή που θα μπει το σιρόπι, σε πολύ λίγο χρόνο θα δέσει το γλυκό, γι’ αυτό είμαστε συνεχώς από πάνω ανακατεύοντας.

σιμιγδαλένιος χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το μείγμα έχει δέσει καλά και στέκεται. Αυτή η διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 3 λεπτά.

χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη

Μεταφέρουμε σε φόρμα για κέικ (δεν χρειάζεται λάδωμα) και πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να έχει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ωραίο σχήμα όταν τον ξεφορμάρουμε.

σιμιγδαλένιος χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.

Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιάτο για να τον ξεφορμάρουμε εύκολα και γρήγορα.

Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και καρύδι τριμμένο.

σιμιγδαλένιος χαλβάς
Καρολίνα Δωρίτη