iStock

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΕΝΙΑ

Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς δίνει τη δική του συνταγή για να φτιάξουμε την καλοκαιρινή κυκλαδίτικη πίτα με το όνομα καρπουζένια.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με μια λαχταριστή φέτα καρπουζιού – κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό! Το καρπούζι, με περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 91%, είναι φρούτο εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό. Αν ξέρεις τα μυστικά για να επιλέξεις καλό καρπούζι, μπορείς να το απολαύσεις σκέτο, να το βάλεις στη σαλάτα σου απογειώνοντας τη γεύση της (συνδύασέ το με χαλούμι και θα μας θυμηθείς), να το κάνεις smoothie (δες συνταγή που ενισχύει τον μεταβολισμό). Εδώ, το βρίσκουμε να πρωταγωνιστεί σε ένα γλυκό που συναντάμε στις Κυκλάδες, την καρπουζένια.

Γνωστή και ως καρπουζόπιτα ή αδιαγγουρένια, η καρπουζένια είναι μια κυκλαδίτικη πίτα που βρίσκουμε στην Κίμωλο, στη Μήλο, στη Φολέγανδρο και στην Ίο. Το βασικό συστατικό της, το καρπούζι, συνδυάζεται με αλεύρι, ελαιόλαδο, μέλι και κανέλα, σουσάμι, ενίοτε και σταφίδα, για να δημιουργήσουν αυτό το ιδιαίτερο νησιωτικό γλύκισμα.

Η παρακάτω συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τη γεύση της και θέλησε να φτιάξει τη δική του εκδοχή. «Δοκίμασα την καρπουζένια πρώτη φορά στη Φολέγανδρο», λέει ο Στέλιος Παρλιάρος και συνεχίζει: «Επιστρέφοντας στην Αθήνα, μπήκα στο εργαστήριο έχοντας τη γεύση της στο στόμα μου, πειραματίστηκα και έφτιαξα τη δική μου συνταγή».

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην επιλογή ενός γλυκού και νόστιμου καρπουζιού, αλλά και στο ανακάτεμα του καρπουζιού με το χέρι και όχι με το μίξερ.

Αυτή τη συνταγή μπορείτε να δείτε παρακάτω και να δημιουργήσετε κι εσείς ένα γλυκό εύκολο και δροσιστικό γλυκό που κλείνει μέσα του το καλοκαίρι, αφού πρωταγωνιστής είναι το αγαπημένο καρπούζι.

Συνταγή για καρπουζένια
καρπουζένια
Άλκης Καλούδης

Υλικά για 10-12 κομμάτια

  • 1 κιλό καρπούζι (καθαρό βάρος), κομμένο σε κύβους
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. μέλι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ. γ. κανέλα
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • λίγο αλεύρι και βούτυρο για το σκεύος

Εκτέλεση

Αφήνουμε το καρπούζι σε ένα σουρωτήρι για αρκετές ώρες, έτσι ώστε να φύγει όλος του ο χυμός, πιέζοντας ελαφρώς κατά διαστήματα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι. Προσθέτουμε το καρπούζι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και απλώνουμε το μείγμα του καρπουζιού σε πάχος 2 εκ. Πασπαλίζουμε ξανά σε σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°-170°C, στον αέρα, για 45-60 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει και σταθεροποιηθεί.

Η συνταγή για την καρπουζένια είναι μία από τις 56 συνταγές γλυκών που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου με τίτλο «Ελληνική ζαχαροπλαστική. Συνταγές, ιστορίες, αναμνήσεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ. Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης σε αγγλική και γαλλική έκδοση.