Freepik

ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟ

Πίσω από τη γλυκιά του γεύση, το καρπούζι κρύβει πολλά οφέλη για την υγεία. Τα αναζητήσαμε μαζί με τα μυστικά για να το απολαύσετε διαφορετικά.

Αν το καλοκαίρι είχε γεύση φρούτου, θα ήταν σίγουρα η γεύση του καρπουζιού. Το καρπούζι που όλοι αγαπάμε, που όλοι περιμένουμε σαν κέρασμα μετά το γεύμα σε μια καλοκαιρινή ταβέρνα, το καρπούζι που μας θυμίζει τόσα και τόσα καλοκαίρια... δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ωφέλιμο!

Και φυσικά, όχι τυχαία, ωριμάζει το καλοκαίρι, αφού με νερό σε ποσοστό 91% και με αρκετούς ηλεκτρολύτες, αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Όμως τα οφέλη του δεν σταματούν στην ενυδάτωση. Σε όσους λοιπόν λένε ότι το καρπούζι είναι μόνο νερό και ζάχαρη, έχουμε να απαντήσουμε όλα τα παρακάτω!

Πόση ζάχαρη έχει το καρπούζι;

Το καρπούζι οφείλει τη νοστιμιά του στη γλύκα του. Στα 100 γρ. καρπουζιού τα 7,6 γρ. είναι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Αυτό προσδίδει στο καρπούζι έναν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (72-80), ο οποίος υποδεικνύει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αν όμως δεν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες, το καρπούζι δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. 

Το σημαντικότερο; Η κατανάλωσή του έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία θα οδηγούσε δυνητικά σε διαβήτη τύπου 2. Συνεπώς, το καρπούζι με μέτρο όχι μόνο «δεν παχαίνει», αλλά βοηθάει τον μεταβολισμό μας και αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη

Καρπούζι
Freepik

Τι είναι το λυκοπένιο και τι προσφέρει

Το καρπούζι οφείλει το χρώμα του στο λυκοπένιο, μια φυτοχημική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που υπάρχει και στην ντομάτα. Το λυκοπένιο:

  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση των μολύνσεων.
  • Δρα ανασταλτικά στις καρδιακές παθήσεις και την αρτηριοσκλήρωση. 
  • Έρευνες δείχνουν ότι αποτρέπει την εμφάνιση ωχράς κηλίδας (πάθηση του ματιού που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση).
  • Θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και σημαντική δράση ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη.

Το καρπούζι συμβάλλει:

  1. Στη διαχείριση του άσθματος, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει.
  2. Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (American Journal of Hypertension).
  3. Στη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας, χάρη στο β-καροτένιο που μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α.
  4. Στην αποθεραπεία των καταπονημένων μυών μετά την προπόνηση.

To πιο ωφέλιμο μέρος του καρπουζιού

Όσο κι αν μας αρέσει το κόκκινο μέρος του φρούτου, το πιο υγιεινό τμήμα του καρπουζιού είναι η λευκή σάρκα της φλούδας. Εκεί βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνες C, A, B6, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάλιο και κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, καταπραΰνει την ένταση και το άγχος. 

Για να καταναλώσετε τη σάρκα της φλούδας, μπορείτε να την προσθέσετε σε κυβάκια στις σαλάτες σας. Είναι τραγανή με όξινη γεύση και ταιριάζει με λάχανο, καρότο, τόνο και φιλέτο από στήθος κοτόπουλου. 

Καρπούζι
Freepik

Tips για τη σωστή επιλογή

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα βρίσκουμε 3 ποικιλίες καρπουζιών. Οι δύο μοιάζουν μεταξύ τους (στενόμακρα ανοιχτοπράσινα, των 13-15 κιλών, και στρογγυλά προς οβάλ –τύπου Crimson Sweet–, με ριγέ φλοιό των 10-14 κιλών). H τρίτη είναι τα mini καρπούζια με σκουροπράσινη φλούδα και άσπερμη σάρκα, βάρους 2-5 κιλών. Η παραγωγή τους οφείλεται σε μεθόδους βελτίωσης που δεν έχουν να κάνουν με τεχνικές μεταλλαγμένων φρούτων. 

Υπάρχουν ορισμένα μυστικά για να διαλέξετε καλό καρπούζι, αλλά το καλύτερο παραμένει η γνωριμία με τον παραγωγό του. 

  1. Προτιμήστε τα κομμένα καρπούζια. Η σκούρα φλούδα και η κόκκινη σάρκα είναι καλές ενδείξεις της ποιότητας. 
  2. Χτυπήστε το απαλά. Αν ο ήχος που θα ακουστεί είναι «κούφιος», αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι τόσο ώριμο όσο πρέπει. 
  3. Το καρπούζι που κιτρινίζει στην περιοχή του κοτσανιού είναι άλλη μία ένδειξη νοστιμιάς. 

Πώς να το απολαύσεις

  • Σαν γλυκό: Κόψτε λεπτές φέτες και περάστε τις από τη σχάρα. Γαρνίρετε με μέλι ή κρέμα από ξύδι μπαλσάμικο και πασπαλίστε με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς. 
  • Σαν δροσιστικό «νερό»: Βάλτε το καρπούζι να παγώσει καλά και αφαιρέστε με ένα κουταλάκι μικρά κομμάτια, χωρίς κουκούτσια, από τη σάρκα του. Βάλτε τα σε μια κανάτα με παγωμένο νερό και προσθέστε φύλλα φρέσκιας μέντας. 
  • Sorbet: Χτυπήστε τη σάρκα από μία φέτα καρπούζι στο μπλέντερ, προσθέστε 100 ml σιρόπι αγαύης και λίγες σταγόνες λεμονιού και αφήστε το στην κατάψυξη να παγώσει. Πριν από το σερβίρισμα, περάστε το ξανά από το μπλέντερ και βάλτε το στην κατάψυξη για μισή ώρα. 
  • Παγωτό: Κόψτε σε τρίγωνα μερικές φέτες καρπούζι. Κάντε μια οπή στη φλούδα με μαχαίρι και περάστε ένα ξυλάκι παγωτού. Αφήστε στην κατάψυξη για 1-2 ώρες. Βουτήξτε σε λιωμένη κουβερτούρα και, αν χρειαστεί, αφήστε για λίγο στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί. 
  • Στην κυκλαδίτικη εκδοχή του ως γλυκό, την περίφημη καρπουζένια, δια χειρός Στέλιου Παρλιάρου.
  • Σε μια δροσερή σαλάτα με χαλούμι.
  • Σαν σπιτικό ζελέ χωρίς ζάχαρη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.