Καρολίνα Δωρίτη

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΕΛΕ ΑΠΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Λαχτάρα για ζελέ; Φτιάχνουμε μόνοι μας ένα ελαφρύ σπιτικό ζελέ με βασικό υλικό το καρπούζι. Δίνουμε έξτρα γεύση με μύρτιλα και τζίντζερ και δεν χρησιμοποιούμε καθόλου ζάχαρη.

Το ζελέ δεν είναι τυχαία το γλυκό των... νοσοκομείων. Είναι ελαφρύ για το στομάχι, χωρίς λιπαρά, αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου, αφού η παραδοσιακή ζελατίνη είναι ζωική – και γι’ αυτό όχι vegan. Η ζωική ζελατίνη προέρχεται από κόκαλα, χόνδρο και δέρμα, τα οποία παράγουν κολλαγόνο. Εκτός από τα οστά, βοηθάει και στην υγεία του δέρματός μας, δίνοντάς του ελαστικότητα και συμβάλλοντας στη μείωση των ρυτίδων.

Το καρπούζι είναι ένα αγαπημένο δροσερό, καλοκαιρινό φρούτο, αρκετά γλυκό από μόνο του. Φρούτα όπως αυτό, πλούσια σε νερό, χρώμα, γεύση και φυσική γλυκύτητα, είναι ιδανικά για να ετοιμάσουμε εύκολα σπιτικά ζελέ στο σπίτι. Το καρπούζι περιέχει πολύ λίγες θερμίδες, ενυδατώνει και συμβάλλει στη μείωση της πίεσης.

Τα μύρτιλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Αν δυσκολευόμαστε να βρούμε μύρτιλα, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κομματάκια καρπούζι, σμέουρα, ή κάποιο άλλο φρούτο της επιλογής μας.

Tα tips της επιτυχίας

  • Στα ζελέ αποφεύγουμε ανανά, ακτινίδιο και πεπόνι, καθώς είναι φρούτα που δεν βοηθούν στο πήξιμο.
  • Για vegan εκδοχή, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό ζελέ με άγαρ-άγαρ, αντί για σκόνη ζελατίνης.

Συνταγή για σπιτικό ζελέ από καρπούζι, χωρίς ζάχαρη

  • Bαθμός δυσκολίας: Εύκολο
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: Τουλάχιστον 3-4 ώρες
  • Gluten free

ζελέ
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 600 ml φρέσκος χυμός καρπούζι (τον φτιάχνουμε στο μπλέντερ)
  • 30 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 2 κ.σ. χυμός λάιμ
  • 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 100 γρ. φρέσκα μύρτιλα
  • φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κανάτα ή σε ένα μπολ 300 ml από τον χυμό καρπουζιού. Πασπαλίζουμε από πάνω τη ζελατίνη και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσει.

Βάζουμε 100 ml του χυμού σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το τζίντζερ και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Λίγο πριν πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τον χυμό και τη ζελατίνη, και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη. Ρίχνουμε μέσα και τον υπόλοιπο χυμό (200 ml), ανακατεύουμε και περνάμε το μείγμα από πολύ ψιλό σουρωτήρι ή τουλουπάνι.

ζελέ
Καρολίνα Δωρίτη

Μοιράζουμε τα μισά μύρτιλα σε 4 ποτηράκια ή φορμάκια, τα οποία γεμίζουμε με το μείγμα του ζελέ. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

ζελέ
Καρολίνα Δωρίτη

Τα βγάζουμε, ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα μύρτιλα, και ξανατοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, μέχρι να πήξει καλά. Γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.