Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΒΓΟΥ: ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΙΤΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΙΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αβγού, δοκίμασε μια φριτάτα με καρότο, γλυκοπατάτα, φέτα και βρώμη – γεμάτη γεύση, πρωτεΐνη και ισορροπία.

Η φριτάτα είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που πάντα με γοήτευαν, γιατί κουβαλούν μια ιστορία απλότητας και παράδοσης. Γεννήθηκε στην Ιταλία, μέσα από την ανάγκη να αξιοποιηθεί καθετί που υπήρχε στο σπίτι: λίγα αβγά, λαχανικά, λίγο τυρί και το αποτέλεσμα ήταν ένα γεύμα θρεπτικό και χορταστικό. Για μένα, η φριτάτα είναι κάτι παραπάνω από φαγητό. Είναι μια υπενθύμιση ότι με ελάχιστα υλικά μπορείς να δημιουργήσεις κάτι πλούσιο σε γεύση και αξία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο και σερβίρεται είτε ως πρωινό, είτε ως μεσημεριανό είτε και ως δείπνο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αβγού, θέλησα να ετοιμάσω μια φριτάτα αφιερωμένη στο πιο πολύτιμο τρόφιμο της καθημερινότητάς μας. Το αβγό δεν είναι απλώς βασικό συστατικό στη μαγειρική, είναι ένα από τα πιο πλήρη διατροφικά δώρα της φύσης, πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και καλά λιπαρά. Συμβολίζει τη ζωή, την αναγέννηση και την αφθονία. Έτσι, κάθε χρόνο η συγκεκριμένη ημέρα μάς δίνει την αφορμή να το τιμήσουμε και να το αναδείξουμε μέσα από συνταγές που αγκαλιάζουν τη γεύση αλλά και τη θρεπτική του αξία.

Παντρεύοντας παραδοσιακά και σύγχρονα υλικά, φτιάχνω μια φριτάτα με καρότο, γλυκοπατάτα, πατάτα, φέτα και βρώμη, συνδυασμό που προσφέρει ενέργεια και ισορροπία. Μια πραγματική γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Αβγού!

Συνταγή για φριτάτα με λαχανικά, φέτα και βρώμη

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά

φριτάτα
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 6 αβγά
  • 150 γρ. καρότο, τριμμένο
  • 150 γρ. γλυκοπατάτα, τριμμένη
  • 150 γρ. πατάτα, τριμμένη
  • 80 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 40 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (30 γρ.)
  • 50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • ½ κ.γ. ρίγανη ξηρή

Για το σερβίρισμα:

  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Σοτάρουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν άρωμα.

Προσθέτουμε το καρότο, τη γλυκοπατάτα και την πατάτα. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε 3-4 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.

Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά με το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.

Ρίχνουμε τις νιφάδες βρώμης στα αβγά και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα με τα αβγά και τη βρώμη στο τηγάνι με τα λαχανικά, ανακατεύουμε ελαφρά και το μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 27 εκ.

Σκορπίζουμε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα.

Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να πήξει και να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε τη φριτάτα 5 λεπτά να σταθεί πριν την κόψουμε.

Σερβίρουμε με κουταλιές από γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με μπούκοβο και ψιλοκομμένο δυόσμο.