Καρολίνα Δωρίτη

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΣΟΥΠΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΑΡΩΜΑ

Η ιαπωνική πάστα hatcho miso δίνει στη σούπα κολοκύθας μια ιαπωνική πινελιά, σε ένα πιάτο που συνιστά πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.

Η συγκεκριμένη σούπα κολοκύθας είναι εύκολη και πολύ διαφορετική από αυτές που συναντάμε συνήθως. Έχει ένα ευχάριστο γιαπωνέζικο twist, αφού την ετοιμάζουμε με πάστα μίσο και συγκεκριμένα με hatcho miso.

Η πάστα miso είναι προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση και φτιάχνεται από φασόλια σόγιας. Υπάρχουν αρκετά είδη, πολλά από τα οποία περιέχουν και άλλα υλικά, συνήθως κάποιο δημητριακό όπως ρύζι ή κριθάρι. Η διαφορά της hatcho miso είναι ότι γίνεται αποκλειστικά και μόνο από φασόλια σόγιας, γι’ αυτό και περιέχει 80% περισσότερη πρωτεΐνη και περίπου 20 % λιγότερο αλάτι από άλλες πάστες miso.

Εκτός από την ιδιαίτερη umami γεύση, περιέχει πολλά προβιοτικά, οπότε είναι ευεργετική για το στομάχι και το έντερο. Πάστες miso βρίσκουμε κυρίως σε καταστήματα βιολογικών ή ασιατικά μάρκετ.

Με τον συνδυασμό που κάνουμε εδώ, μετατρέπουμε τη σούπα μας σε ένα πλήρες, ισορροπημένο γεύμα, πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και πολύτιμες φυτικές ίνες, αλλά με λίγα λιπαρά.

Ετοιμάζω τη σούπα με κολοκύθα που έχω ψήσει στο φούρνο. Βρίσκω ότι η ψητή κολοκύθα δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σούπες και πουρέδες από τη βραστή, όσον αφορά την υφή και τη γεύση.

κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Επίσης, μπορούμε να έχουμε ψήσει την κολοκύθα από προηγούμενη ημέρα και να τη διατηρήσουμε έτοιμη στο ψυγείο μας. Έτσι, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη σούπα κολοκύθας κυριολεκτικά μέσα σε λίγα λεπτά.

Αν δεν έχετε το χρόνο για ψητή κολοκύθα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη κολοκύθα στον ατμό, που βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Εκτός από εύκολη και υγιεινή, αυτή η σούπα κολοκύθας είναι και πολύ νόστιμη, ειδικά αν σας αρέσουν οι ιαπωνικές γεύσεις. Είναι ευχάριστα κρεμώδης, vegan, δεν περιέχει γλουτένη και είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.

Σούπα κολοκύθας με πάστα miso

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

σούπα κολοκύθας
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 600 γρ. κολοκύθα ψητή (ή έτοιμη στον ατμό) χωρίς φλούδα
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, ολόκληρη
  • 15 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο ή ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. hatcho miso
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 ½  κ.σ. λάδι καρύδας (ή άλλο μη έντονο φυτικό λάδι)
  • Περίπου 800 ml με 1 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμός λαχανικών

Για το γαρνίρισμα

  • σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • χυμός λάιμ

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, την πιπερίτσα τσίλι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και ανακατεύουμε.

κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το ζεστό νερό ή ζωμό, όσο να καλύψει ίσα-ίσα την κολοκύθα.

σούπα κολοκύθας
Καρολίνα Δωρίτη

Προσοχή: Μη βάλετε πολύ ζωμό γιατί η σούπα θα βγει νερουλή. Είναι προτιμότερο να βάλετε λιγότερο και όταν την πολτοποιήσετε να προσθέσετε λίγο, αν χρειάζεται μέχρι να έρθει στην επιθυμητή πυκνότητα. Πάντως, μια τέτοια σούπα είναι ωραία να είναι κάπως πηχτή.

Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, την πάστα miso, ανακατεύουμε να διαλυθεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε με καπάκι. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σησαμέλαιο και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε απλό μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία.

πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ
Καρολίνα Δωρίτη

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζεστό ζωμό/νερό.

Σερβίρουμε σε πιάτα, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.

γαρνίρισμα
Καρολίνα Δωρίτη

Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο φρεσκοστυμμένο λάιμ.