ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΙΣ
Φτιάξε ένα χορταστικό πιάτο με ψητά λαχανικά, τραγανά ρεβίθια και ανθότυρο, που θα σε πείσει ότι τα όσπρια έχουν θέση και το καλοκαίρι.
Αυτή η συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου, γιατί μετατρέπει τα ταπεινά ρεβίθια σε ένα πολύ τραγανό στοιχείο, σαν κρουτόν, ιδανικό για σαλάτες. Είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύση και υφή, που μπορώ κάλλιστα είτε να το σερβίρω ως σαλάτα σε μεγάλα τραπέζια, είτε να το προετοιμάσω για ταπεράκι στο γραφείο. Είναι επίσης από τις συνταγές εκείνες που διαφοροποιούν τα όσπρια από τις σούπες του χειμώνα και τα κάνουν απολαυστικά για το καλοκαίρι, όπως και τα ρεβίθια με μελιτζάνες και ντομάτα στον φούρνο.
Στη βάση βάζω ό,τι λαχανικά έχω στο ψυγείο, από μελιτζάνες και κολοκύθια μέχρι πιπεριές και μανιτάρια, από πάνω προσθέτω τα τραγανά ρεβίθια και ολοκληρώνω τη σύνθεση με ένα ελαφρύ λευκό τυρί κι ένα γρήγορο ντρέσινγκ. Έτσι, αυτά τα ταπεινά υλικά μετατρέπονται σε μια πιατέλα που παίρνει τα εύσημα σε κάθε τραπέζωμα, ενώ γίνεται σίγουρα viral στα Instagram stories.
Η συνταγή είναι εύκολη, αρκεί να έχουμε ήδη βρασμένα ρεβίθια – εγώ τα μαγειρεύω μαζικά και τα φυλάω στην κατάψυξη για τέτοιες στιγμές ή, δεν ντρέπομαι καθόλου να το παραδεχτώ, τα παίρνω έτοιμα μαγειρεμένα στον ατμό. Το κόλπο εδώ είναι το ψήσιμο: και τα λαχανικά και τα ρεβίθια αποκτούν άλλη νοστιμιά όταν μπουν στο σχαροτήγανο ή στον φούρνο. Η καπνιστή πάπρικα επίσης κάνει τη διαφορά, χαρίζοντας βάθος και «κρεάτινο» άρωμα.
Για το σερβίρισμα, φτιάχνω ένα απλό ντρέσινγκ με ελαιόλαδο και λεμόνι, και από πάνω σκορπίζω μπόλικο ανθότυρο και φρέσκο μαϊντανό. Είναι ένα πιάτο χορταστικό, υγιεινό, γεμάτο χρώμα και απόλυτα μεσογειακό. Αν θέλεις, μπορείς να το εμπλουτίσεις και με λίγο κουσκούς ή κινόα, ώστε να γίνει πιο χορταστικό πιάτο. Εγώ συνήθως το τρώω σκέτο, χωρίς καμία προσθήκη. Κάθε μπουκιά είναι μια υπενθύμιση ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και νόστιμο, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Συνταγή για ψητά λαχανικά με ρεβίθια, ανθότυρο και φρέσκα μυρωδικά
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Υλικά για 2 μερίδες
- 1 μελιτζάνα (περίπου 200 γρ.)
- 1 κολοκύθι (περίπου 100 γρ.)
- 250 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
- 100 γρ. ανθότυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (για τα ρεβίθια)
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- χυμός από ½ λεμόνι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο (για το ντρέσινγκ)
- 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι σε φέτες.
Ψήνουμε τα λαχανικά σε αντικολλητικό σχαροτήγανο με ελάχιστο λάδι, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα ρεβίθια με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και καπνιστή πάπρικα.
Ψήνουμε τα ρεβίθια σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο στους 200°C για 10-15 λεπτά.
Σερβίρουμε τα ψητά λαχανικά με τα ρεβίθια και περιχύνουμε με ντρέσινγκ από χυμό λεμονιού, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε από πάνω το ανθότυρο θρυμματισμένο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σερβίρουμε αμέσως ή διατηρούμε σε τάπερ στο ψυγείο.
Tip: Για έξτρα δροσιά και οξύτητα, μπορούμε να γαρνίρουμε με φέτες λεμόνι.