Καρολίνα Δωρίτη

ΡΑΤΑΤΟΥΙ: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ

Με κοινό στοιχείο τα υπέροχα καλοκαιρινά λαχανικά που βάζουμε στο δικό μας μπριάμ, οι Γάλλοι φτιάχνουν το ρατατούι, ένα πιάτο γεμάτο μεσογειακά αρώματα!

Η γαλλική Μεσόγειος έχει πολλά πιάτα που εμφανίζουν ομοιότητες με αντίστοιχα ελληνικά. Ένα από αυτά είναι το ρατατούι, που έγινε παγκοσμίως γνωστό από την παιδική ταινία «Ratatouille» της Disney, με πρωταγωνιστή τον φανταστικό ποντικομάγειρα (αν δεν την έχετε δει, να τη δείτε).

Το ρατατούι, λοιπόν, είναι ένας λίγο πιο σοφιστικέ ξάδερφος του δικού μας μπριάμ. Πόσο καλοκαιρινά και υπέροχα πιάτα και τα δύο!

Το ρατατούι κατάγεται από την Προβηγκία και περιέχει καλοκαιρινά λαχανικά, όπως μελιτζάνα, κολοκύθι, ντομάτα, κόκκινη πιπεριά κ.ά. Συνήθως γίνεται στην κατσαρόλα, σαν το δικό μας το τουρλού, αλλά φτιάχνεται και στον φούρνο και προσωπικά το προτιμώ. Τα λαχανικά κόβονται σε ροδέλες σχετικά λεπτές και τοποθετούνται στο ταψί εναλλάξ, πράγμα που το κάνει να φαίνεται ιδιαίτερα όμορφο, ενώ βολεύει και στο σερβίρισμα, καθώς όλοι παίρνουν σίγουρα απ’ όλα τα λαχανικά!

Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε το ρατατούι με πατάτα, κολοκύθι και μελιτζάνα. Απλά και κλασικά! Ετοιμάζουμε μια νόστιμη σάλτσα με ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο και κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, και την αρωματίζουμε με θυμάρι και φρέσκο βασιλικό.

Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά και σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο, ωραίο χωριάτικο ψωμί και φέτα!

Συνταγή για ρατατούι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα περίπου
  • Vegan | Gluten-free

ρατατούι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 3-4 μελιτζάνες μικρές και σφιχτές
  • 5 κολοκυθάκια
  • 3-4 πατάτες, καθαρισμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο, συν έξτρα για σερβίρισμα
  • 2-3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (150 γρ.) κομμένες, σε μικρότερα κομμάτια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. ξερό θυμάρι ή θρούμπι
  • 1 κλωναράκι φρέσκο βασιλικό
  • 100 ml κόκκινο κρασί ξηρό
  • 300 ml τριμμένη ντομάτα
  • 70 ml νερό ζεστό
  • 1 κ.γ. σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης, και σοτάρουμε ανακατεύοντας απαλά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπεριά Φλωρίνης, το θυμάρι/θρούμπι και το κλωναράκι βασιλικού, και ανακατεύουμε απαλά να βγουν τα αρώματα.

Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε 1 λεπτό και προσθέτουμε τη ντομάτα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, 1 κ.γ. σιρόπι αγαύης (μόνο αν είναι ξινές οι ντομάτες) και το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε τον βασιλικό και τη δάφνη και την περνάμε με μπίμερ ή στο μούλτι για να γίνει λεία.

Στο μεταξύ, κόβουμε τα λαχανικά σε ροδέλες όμοιου πάχους, το πολύ 1 εκατοστό.

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Μουλιάζουμε τη μελιτζάνα σε αλατισμένο χλιαρό νερό για 15-20 λεπτά. Στραγγίζουμε και τη σκουπίζουμε καλά.

Βάζουμε τα κομμένα λαχανικά σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.

Χρειαζόμαστε ένα πυρέξ με σχετικό βάθος και ιδανικά να κλείνει με καπάκι, αλλιώς θα καλύψουμε το σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Απλώνουμε στον πάτο του πυρέξ τα 2/3 της σάλτσας.

ρατατούι
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε τα λαχανικά εναλλάξ όπως στη φωτογραφία.

ρατατούι
Καρολίνα Δωρίτη

Αν το πυρέξ είναι στρογγυλό, τα στήνουμε σαν σπείρα.

Θέλουμε να γεμίσει όλο το ταψί και τα λαχανικά να είναι στριμωχτά μεταξύ τους.

Προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και στη συνέχεια περιχύνουμε με 5 κ.σ. ελαιόλαδο.

ρατατούι
Καρολίνα Δωρίτη

Κλείνουμε το πυρέξ με καπάκι, ή με λαδόκολλα πρώτα και μετά αλουμινόχαρτο από πάνω.

Το βάζουμε στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι ή τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, και ξαναβάζουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει ωραία, για περίπου 30 λεπτά.

Αποσύρουμε το ρατατούι από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

ρατατούι
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε σε πιάτα και ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.