ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ: ΕΝΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Και σε ποιον δεν αρέσει ένα ζεστό, λαχταριστό ριζότο! Εκμεταλλευόμαστε τα θρεπτικά σπαράγγια που είναι ακόμα διαθέσιμα και ετοιμάζουμε ένα από τα πιο φίνα πιάτα της γειτονικής Ιταλίας.
Το ριζότο με σπαράγγια είναι ένα πιάτο που συνδυάζει κομψότητα, γευστική ισορροπία και εποχικότητα. Είναι ιδανικό για ένα ανοιξιάτικο τραπέζι, αλλά και για κάθε περίσταση που απαιτεί κάτι απλό και εκλεπτυσμένο. Με σωστή τεχνική και ποιοτικά υλικά, το φαγητό αυτό μετατρέπεται σε πραγματική γαστρονομική εμπειρία.
Είναι ένα από τα πιο φίνα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, το οποίο αγαπάμε ιδιαίτερα και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πιάτο που αναδεικνύει τη φρεσκάδα των σπαραγγιών, την κρεμώδη υφή του μελωμένου Αρμπόριο και τις ουμάμι νότες της παρμεζάνας. Στα υπέρ του; Δεν είναι βαρύ.
Tips για απολαυστικό ριζότο με σπαράγγια
- Επιλέγουμε φρέσκα, τρυφερά σπαράγγια.
- Χρησιμοποιούμε ρύζι arborio ή carnaroli για να έχει το ριζότο μας τη σωστή υφή.
- Προσθέτουμε τον ζωμό σιγά-σιγά και πάντα ζεστό για να μην «κόψουμε» τη θερμοκρασία του μαγειρέματος.
- Ανακατεύουμε συνεχώς το ριζότο για να βγάλει το ρύζι το άμυλό του και να γίνει κρεμώδες.
- Στο τέλος, το δένουμε με βούτυρο και παρμεζάνα για πλούσια γεύση.
- Το ριζότο σερβίρεται αμέσως και δεν περιμένει!
Συνταγή για ριζότο με σπαράγγια
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά
- 300 γρ. ρύζι arborio
- 500 γρ. σπαράγγια φρέσκα
- 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 30 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. ελαιόλαδο (συν 1 κ.γ. για το τελείωμα)
- 100 ml λευκό κρασί ξηρό
- 1.200 ml ζωμό λαχανικών (ζεστό)
- 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 10 γρ. χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και αφαιρούμε το ξυλώδες μέρος της βάσης. Κόβουμε αυτό που απομένει σε κομμάτια 3-4 εκ. και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά έως ότου γυαλίσει. Έπειτα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον ζωμό κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά από 15-17 λεπτά, όταν το ρύζι είναι al dente, προσθέτουμε τα σπαράγγια, αλατοπιπερώνουμε και περιμένουμε 2 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, το υπόλοιπο βούτυρο και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.
Στο τελείωμα, γαρνίρουμε το πιάτο με μία κουτάλια ωμό ελαιόλαδο και προαιρετικά λίγο μπούκοβο. Μπορούμε, αν θέλουμε, να γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή ξύσμα λεμονιού για έξτρα νότες φρεσκάδας.