Φωτογραφία: Καρολίνα Δωρίτη

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΗΤΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΤΟΝΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΣΙΑΣ

Σ΄ αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε τον τόνο σαν μπριζόλα στο σχαροτήγανο και προσθέτουμε ασιατικό χαρακτήρα με μία υπέροχη μαρινάδα. Καλή όρεξη!

Ο φρέσκος τόνος σε φέτες είναι ένα εξαιρετικό υλικό που θυμίζει σε υφή και εμφάνιση το κόκκινο κρέας, αλλά σε πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και καλά λιπαρά ω-3, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και στη μείωση φλεγμονών.

Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, σε μορφή που απορροφάται εύκολα, αλλά και σε βιταμίνες D και Β12, φώσφορο και σελήνιο, που προστατεύουν τα οστά, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό.

Εδώ τον ετοιμάζουμε σαν μπριζόλα, σε σχαροτήγανο. Πριν το ψήσιμο, τον μαρινάρουμε ώστε να γίνει πιο ζουμερός και αρωματικός. Η μαρινάδα έχει ασιατικό χαρακτήρα, με τζίντζερ, λάιμ, σησαμέλαιο και σκόρδο – απλά υλικά που του δίνουν φρεσκάδα και βάθος.

Στο τέλος, σερβίρουμε τον τόνο με μια εύκολη σάλτσα εμπνευσμένη από τη μαρινάδα, μαζί με ρύζι μπασμάτι, που ταιριάζει απόλυτα με τα αρώματα, και πασπαλίζουμε με λίγο καβουρδισμένο σουσάμι. Ένα πιάτο πλήρες, υγιεινό, γεμάτο γεύση και ελαφρύ.

Συνταγή για ψητή μπριζόλα τόνου με άρωμα Ασίας

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά

τόνος
Φωτογραφία: Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 φέτες φρέσκου τόνου (περίπου 2-3 εκ. πάχος)
  • 3 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 2 κ.σ. σόγια σος
  • χυμός από ½ λάιμ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο

Για τη σάλτσα:

  • 3 κ.σ. σόγια σος
  • 1 κ.σ. χυμός λάιμ
  • 2 κ.γ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
  • 1 κ.γλ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 2 κ.γλ. ρύζι ξυδιού (ή λίγο επιπλέον χυμό λάιμ)
  • 1 τσίλι φρέσκο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γλ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα

  • ρύζι μπασμάτι (δες εδώ πώς να φτιάξεις το τέλειο ρύζι μπασμάτι)
  • σουσάμι καβουρδισμένο
  • κρεμμυδάκι φρέσκο (ή κόλιανδρο), ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σησαμέλαιο, τη σόγια, το λάιμ, το σκόρδο, και το τζίντζερ. Αλείφουμε με τη μαρινάδα τις φέτες του τόνου τις καλύπτουμε με μεμβράνη ή τις κλείνουμε σε δοχείο και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 15–30 λεπτά το πολύ.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας. Την αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά για να «δέσουν» τα αρώματα και τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί καλά το τηγάνι, προσθέτουμε τον τόνο και το ψήνουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Μπορούμε να τον ψήσουμε απλά εξωτερικά, για 1½-2 λεπτά από κάθε πλευρά αν θέλουμε τον τόνο medium-rare. Αν τον προτιμάμε πιο ψημένο, τον ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην στεγνώσει.

Όταν γίνει ο τόνος, τον μεταφέρουμε σε πιάτο και αφήνουμε 1-2 λεπτά να σταθεί. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι, προσθέτουμε λίγη από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι και κρεμμυδάκι φρέσκο ή κόλιανδρο.