ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΦΑΒΑ

Απίθανη φάβα που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα. Συνδύασέ τη με ένα πιάτο θαλασσινών για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση!

Ανάμεσα στα ευκολότερα όσπρια που μπορεί κανείς να μαγειρέψει είναι σίγουρα η φάβα. Συνήθως ακούμε για τη φάβα Σαντορίνης, που είναι και προϊόν ΠΟΠ. Εκτός από της Σαντορίνης γνωστή είναι και η φάβα της Αμοργού, της Σχοινούσας, της Κρήτης, της Λήμνου, της Σύρου, της Θράκης, της Αρκαδίας και του Φενεού, απλά πρόκειται για διαφορετικές ποικιλίες του οσπρίου.

Εδώ χρησιμοποιώ τη διάσημη φάβα Σαντορίνης που προέρχεται από το λαθούρι και έχει υπέροχη γλυκιά γεύση. Πρόκειται από τα αρχαιότερα όσπρια που παράγονται στον ελλαδικό χώρο και τα οφέλη της είναι πολλά. Περιέχει φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας θεωρείται ό,τι καλύτερο για να καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας ή σε vegan διατροφές.

Σε αυτή την συνταγή την ετοιμάζουμε πολύ απλά, σχεδόν στα τυφλά!

φάβα

Τα μυστικά για υπέροχη φάβα

  • Η φάβα και όλα τα όσπρια θέλουν μπόλικο κρεμμύδι και ελαιόλαδο για να βγουν πετυχημένα, και μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά.
  • Είναι βολική γιατί δεν χρειάζεται μούλιασμα και βράζει γρήγορα, απλά καλό είναι να την ξεπλένουμε πριν τη χρήση της.
  • Το ευγενικό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά βοηθάει στο να χυλώσει σωστά.
  • Στο σωστό χύλωμα συμβάλει και τη ποσότητα νερού, αλλά όπως και με άλλα όσπρια αυτό εξαρτάται από το πόσο «βραστερά» είναι, οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουμε λίγο την ποσότητα νερού.
  • Επίσης η φάβα δεν θέλει και πολύ ανακάτεμα όσο μαγειρεύεται, γιατί έτσι κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας. Θέλει έλεγχο για νερό και πολύ αραιό ανακάτεμα που και που.

Εδώ την αρωματίζουμε με δάφνη και φρέσκο θυμάρι. Το ελαιόλαδο το βάζουμε κυρίως στο τέλος και το προσθέτουμε σταδιακά έτσι ώστε να γίνει ωραία η υφή της φάβας.

Ξέρουμε ότι είναι έτοιμη όταν έχει αρχίσει να λιώνει και να γίνεται από μόνη της σαν κρέμα. Αν μας αρέσει πιο ρουστίκ, τη χτυπάμε στο χέρι με ένα πιρούνι, αν τη θέλουμε πιο βελούδινη και λεία την πολτοποιούμε κατά προτίμηση με ραβδομπλέντερ για να ελέγχουμε καλύτερα την υφή της. Όσο πιο κρεμώδη και λεία τη θέλουμε, τόσο περισσότερο την πολτοποιούμε.

Η φάβα ταιριάζει τέλεια με τα περισσότερα θαλασσινά, όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες αλλά και ψάρια. Μπορούμε να την απολαύσουμε και σκέτη ή με μια σαλάτα ή λίγο ρύζι. Τρώγεται υπέροχα ζεστή, αλλά και κρύα.

Συνταγή για εύκολη και γρήγορη φάβα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης: 30 λεπτά
  • VeganGluten-free

φάβα

Υλικά

  • 250 γρ. φάβα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 3-4 μικρά κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 800 ml - 1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από μισό λεμόνι

Για το σερβίρισμα 

  • κρεμμύδι κόκκινο, χοντροκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • μαϊντανός, χοντροκομμένος
  • κάπαρη
  • λεμόνι
  • ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε τη φάβα σε ένα ψιλό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά 2-3 φορές. Την αφήνουμε να στραγγίσει.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το θυμάρι και τη δάφνη και σοτάρουμε ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

φάβα

Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε απαλά με το κρεμμύδι και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε 800 ml ζεστό ζωμό ή νερό και περιμένουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με καπάκι μισάνοιχτο, ελέγχοντας την κατάσταση του νερού για περίπου 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει να χυλώνει φυσικά.

φάβα

Περίπου στα μισά, βγάζουμε τα μυρωδικά και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο. Αν η φάβα μας δεν έχει χυλώσει στη μισή ώρα και έχει πιει όλα τα υγρά, προσθέτουμε λίγο-λίγο επιπλέον ζεστό νερό, ενώ ανακατεύουμε απαλά.

Όταν δούμε τη φάβα μας να χυλώνει και να γίνεται σαν κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο που απέμεινε και το χυμό λεμόνι. Αν θέλουμε λεία φάβα, την λιώνουμε με ραβδομπλέντερ, όσο προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε σε πιάτο. Προσθέτουμε λίγη ρίγανη αν θέλουμε από πάνω. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, κομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και λίγη κάπαρη. Σερβίρουμε πάντα με μισό λεμόνι, το οποίο προσθέτουμε στο τέλος και ανακατεύουμε πριν απολαύσουμε!