Unsplash Kelly Neil

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΒΡΑΣΤΑ ΑΒΓΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ

Αναρωτιέσαι τι να κάνεις με τα βραστά αβγά που περίσσεψαν από το Πάσχα; Σου έχουμε δύο υπέροχες ιδέες!

Τσουγκρίζεις τα πασχαλινά αβγά στην Ανάσταση, τα τρως αβγοσαλάτα τη μέρα του Πάσχα... Τι κάνεις, όμως, με τα υπόλοιπα που περίσσεψαν; Τα περισσότερα είναι σπασμένα από τα τσουγκρίσματα, οπότε πρέπει να φαγωθούν άμεσα.

Δεν χρειάζεται να πιεστείς να φας άλλα σφιχτά αβγά. Υπάρχουν εξαιρετικά γευστικοί τρόποι να τα απολαύσεις σε ευφάνταστες σαλάτες και νόστιμα σάντουιτς. Παρακάτω σού έχουμε δύο πολύ ωραίες ιδέες.

Ιδέα #1: Ανοιξιάτικη σαλάτα με αβγά που περίσσεψαν

Μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι νόστιμες και υγιεινές σαλάτες, πλούσιες σε ωραίες πρασινάδες και φρέσκα μυρωδικά που προσφέρονται απλόχερα την άνοιξη. Όταν συνδυαστούν με αβγά, γίνονται ένα πλήρες γεύμα, χορταστικό και ισορροπημένο.

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε μαρούλι, κέιλ και ρόκα, προσθέτουμε αγγούρι και ραπανάκι, δίνουμε έξτρα άρωμα με άνηθο και δυόσμο. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγους σπόρους τσία που είναι νόστιμοι και  θρεπτικοί. Το λεμονάτο ντρέσινγκ με βασικό συστατικό το αβοκάντο ταιριάζει ιδανικά με αυτή την πράσινη σαλάτα.

σαλάτα με αβγά που περίσσεψαν
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6-8 μερίδες

  • 10-12 φύλλα μαρούλι
  • 6-7 φύλλα κέιλ
  • 1 ματσάκι άγρια ρόκα
  • φύλλα από 4-5 κλωνάρια δυόσμου, ολόκληρα ή χοντροκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένο
  • 2 μικρά αγγούρια, κομμένα στα δύο κατά μήκος και σε φέτες με τη φλούδα
  • 4-5 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 5 αβγά βραστά, κομμένα στη μέση και σε φέτες
  • 2 κ.γ. σπόροι τσία (προαιρετικά)

Για το ντρέσινγκ

  • 180 γρ αβοκάντο
  • 40 ml λεμόνι
  • 70 ml αγουρέλαιο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το χοντρό κεντρικό κοτσάνι του κέιλ και το λεπτοκόβουμε. Κόβουμε αντίστοιχα και το μαρούλι. Τη ρόκα την αφήνουμε ολόκληρη ή τη χοντροκόβουμε.

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ βάζοντας όλα τα υλικά στο μούλτι και κάνοντάς τα κρέμα.

Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ, εκτός από τα αβγά και τους σπόρους τσία. Προσθέτουμε λίγο από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.

Προσθέτουμε τα ¾ από τα αβγά και ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους τσία και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε σε σαλατιέρα ή πιατέλα.

Διακοσμούμε με τα υπόλοιπα αβγά και τους υπόλοιπους σπόρους τσία, και προσθέτουμε από πάνω λίγο επιπλέον ντρέσινγκ.

Ιδέα #2: Χορταστικό σάντουιτς με αβγά που περίσσεψαν

Αν νιώθεις ότι μετά την κραιπάλη του Πάσχα, θα ήθελες κάτι απλό, γρήγορο και χορταστικό, είσαι μπροστά στη σωστή συνταγή: ένα σάντουιτς που αξιοποιεί τα αβγά που περίσσεψαν, τα συνδυάζει με σπανάκι και ta κλείνει μέσα σε γευστικό ψωμί σίκαλης.

Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 σάντουιτς (ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού)

  • 4 φέτες ψωμί σίκαλης, ή άλλο ψωμί της επιλογής σας
  • φρέσκα φύλλα baby σπανάκι

Για την αβγοσαλάτα

  • 4 αβγά μεγάλα, βρασμένα σφιχτά
  • 1 κ.σ. κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ραπανάκι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. μαγιονέζα καλής ποιότητας
  • 1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κ.γ. μηλόξυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Για την αβγοσαλάτα, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα σφιχτά αβγά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά.

Για τα σάντουιτς, απλώνουμε στη βάση των ψωμιών αβγοσαλάτα και από πάνω βάζουμε φύλλα σπανάκι. Κλείνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα.

Αν μας περισσέψει αυγοσαλάτα, μπορούμε να τη διατηρήσουμε σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο για δύο μέρες.