ΒΑΛΕ ΣΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Φέτος κάνε τη διαφορά και ετοίμασε για το γιορτινό τραπέζι ή τα κεράσματα μια γλυκιά και τραγανή συνταγή 1.300 χρόνων από την Ιταλία.
Τα Χριστούγεννα μυρίζουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες, άντε και δίπλες για πολλές περιοχές της χώρας. Δύσκολα ξεφεύγεις από την παράδοση για να ετοιμάσεις κάτι διαφορετικό, ένα άλλο γλύκισμα για σένα, την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους. Γιατί να το κάνεις, άλλωστε, όταν μπορείς να βρεις τις καλύτερες συνταγές στο OW; Κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα, σοκολατένιοι κουραμπιέδες, μελομακάρονα με αλεύρι βρώμης και ζάχαρη καρύδας από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη ή τα μελομακάρονα του Στέλιου Παρλιάρου, ακόμα και tips για το τι να κάνεις με όσα περίσσεψαν. Τι θα έλεγες φέτος να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, όπως τα παλαιότερα μπισκότα του κόσμου;
Τα pizzelle, με ιστορία που ξεπερνά τα 1.300 χρόνια, διεκδικούν τον τίτλο του παλαιότερου μπισκότου στην ιστορία της ανθρωπότητας που εξακολουθεί να παρασκευάζεται ως τις μέρες μας. Πρωτοεμφανίστηκαν στην Ιταλία τον 8ο αιώνα, στο Colcullo, ένα μικρό χωριό στην περιοχή Abruzzo, γνωστό μέχρι σήμερα για τις παραδόσεις του στην αρτοποιία και τα ζυμαρικά. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, το χωριό «πνιγόταν» κάποτε στα φίδια και, όταν εξαφανίστηκαν, οι κάτοικοι το γιόρτασαν φτιάχνοντας περίτεχνα, σκαλιστά μπισκότα. Έκτοτε, τα pizzelle καθιερώθηκαν ως παραδοσιακό γλυκό και πρωταγωνιστούν σε μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.
Οι πρόγονοι της σημερινής βάφλας
Οι ιστορικοί δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ακριβή προέλευσή τους. Πιθανώς προέρχονται από τα crustula (πληθυντικός του crustulum) των Αρχαίων Ρωμαίων, λιτά αρτοσκευάσματα φτιαγμένα από αλεύρι, μέλι και λαρδί. Στην κλασική τους εκδοχή έχουν γεύση γλυκάνισου, ωστόσο σήμερα τα συναντάς σε διάφορες παραλλαγές, με εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και βανίλια.
Βέβαια, αυτό που τα ξεχωρίζει είναι η εμφάνισή τους. Αρχικά, παρασκευάζονταν σε σκαλιστές μαντεμένιες πρέσες, που ζεσταίνονταν στη φωτιά και διακοσμούσαν τη ζύμη με διάφορα ανάγλυφα σχέδια, όπως οικογενειακά εμβλήματα και εορταστικά μοτίβα. Ουσιαστικά, ήταν οι πρώτες (λεπτές και τραγανές) βάφλες και οι πρώτες βαφλιέρες.
Πώς να φτιάξεις τα pizzelle
Για να φτιάξεις τα αρχαία τραγανά μπισκότα ακριβώς όπως πρέπει, θα χρειαστείς μια συσκευή τύπου βαφλιέρα. Διαφορετικά, μπορείς να βρεις παρακάτω μια δεύτερη συνταγή για pizzelle στον φούρνο. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να φαγωθούν μέσα στην εβδομάδα, όσο είναι φρέσκα και τραγανά, διαφορετικά μπορούν να αποθηκευτούν αεροστεγώς.
Συνταγή για pizzelle με βαφλιέρα
Η παρακάτω κλασική συνταγή βγάζει 30 έως 50 pizzelle και παίρνει γύρω στα 55 λεπτά.
Υλικά:
- 3 μεγάλα αβγά
- 3/4 φλιτζανιού (149 γρ.) ζάχαρη
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 3/4 φλιτζανιού (210 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 8 κουταλιές της σούπας (113 γρ.) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μίξερ, χτυπάμε τα αβγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας μέχρι ο χυλός να γίνει λείος.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και ομοιογενές.
Προθερμαίνουμε τη βαφλιέρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αλείφουμε λίγο βούτυρο ή λάδι αν χρειάζεται.
Ψήνουμε κάθε pizzelle σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευής (συνήθως 45 δευτερόλεπτα έως 2,5 λεπτά), μέχρι να ροδίσουν.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα pizzelle και τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν. Μπορούμε να κόψουμε άκρες που εξέχουν.
Μόλις κρυώσουν εντελώς, πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.
Συνταγή για pizzelle χωρίς ειδική βαφλιέρα
Η συνταγή είναι για 25-30 μπισκότα, γίνεται στον φούρνο και απαιτεί περίπου 1 ώρα.
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια (240 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για το άνοιγμα
- 1/3 φλιτζανιού (65 γρ.) ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλιτζάνι (113 γρ.) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα γλυκάνισου
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αβγά, το λιωμένο βούτυρο και το εκχύλισμα γλυκάνισου μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε 2 ταψιά με λαδόκολλα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια περίπου 30 γρ. (1 γεμάτη κουταλιά της σούπας). Τους ρίχνουμε λίγο αλεύρι για να μην κολλάνε και τα τοποθετούμε στα ταψιά. Πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη . Εάν υπάρχει σφραγίδα για μπισκότα, κάνουμε σχέδια.
Ψήνουμε για 20-22 λεπτά, γυρίζοντας τα ταψιά στη μέση του ψησίματος, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι άκρες και ο πάτος.
Αφήνουμε τα pizzelle να κρυώσουν τελείως και πασπαλίζουμε με την άχνη.