Τζια. iStock

ΤΖΙΑ: ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ

01:53

O Director of Brand Experience της 24Media, Χρήστος Χατζηιωάννου, εξηγεί σε ένα βίντεο γιατί στην Τζια θα πας και θα ξαναπάς. Του ζητήσαμε να μας δώσει και μερικές συμβουλές για να απολαύσουμε το μέρος. Δεν δυσκολεύτηκε καθόλου.

Αν φέτος το καλοκαίρι δεν θέλεις να «ξενιτευτείς», αν νιώθεις κούραση ή θέλεις για διάφορους λόγους να βρίσκεσαι κοντά στην Αθήνα και να έχεις ελεγχόμενο budget στα οδοιπορικά, αλλά παράλληλα έχεις την ανάγκη να αλλάξεις παραστάσεις, να χαρείς παραλίες, διασκέδαση και φαγητό, η αλήθεια είναι ότι ζητάς πολλά. Τα καλά νέα είναι ότι η Τζια μπορεί να στα προσφέρει όλα αυτά.

Από την Αθήνα παίρνεις το αυτοκίνητό σου, φτάνεις στο λιμάνι του Λαυρίου κι από εκεί σε μια ώρα περίπου είσαι στην Τζια – ή Κέα, αν προτιμάς. Αντικρίζεις πρώτα την Κορησσία, το άγονο λιμάνι της (όπως είναι άλλωστε σχεδόν όλα τα λιμάνια των Κυκλάδων), αλλά σε 8 μόλις χιλιόμετρα βρίσκεσαι στη Χώρα του νησιού, την Ιουλίδα, η οποία είναι εντελώς διαφορετική – με πολύχρωμα σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια. Πάρε ένα παγωτό και κάνε βόλτα.

Βάλ' τα με όποια σειρά θέλεις, όμως καλό θα ήταν: να επισκεφτείς τον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας, μιας από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κέας, να φας, να πιεις και να κολυμπήσεις στο Βουρκάρι, το μικρό και δημοφιλές ψαροχώρι, που έχει πολλά μπαρ, εστιατόρια και ιστιοπλοϊκά.

Παραλίες που δεν θέλεις να χάσεις είναι το Γιαλισκάρι (κοσμοπολίτικη), ο Κούνδουρος και το Σπαθί (διάσημες), η Συκαμιά και η Καλησκιά (ήσυχες, με φυσική ομορφιά) και πολλές άλλες κρυφές παραλίες (δες το βίντεο, ο Χρήστος θα σε κατατοπίσει) κι επειδή μιλάμε για χωματόδρομο, αν μπορείς νοίκιασε ένα όχημα αντοχής (αν δεν έχεις ήδη) για να τις ξετρυπώσεις.

Αγαπάς τις καταδύσεις; Η Τζια έχει 4 γνωστά ναυάγια στα νερά της (πλοίο, αεροπλάνο, θαλάσσια τείχη) και είναι ευκαιρία να τα δεις υποθαλάσσια. Στη Μονή της Παναγίας Καστριανής (πολιούχου της Κέας) θα απολαύσεις αξέχαστο ηλιοβασίλεμα.

Με τόσες δραστηριότητες, σίγουρα θα σου ανοίξει η όρεξη. Δοκίμασε αστακομακαρονάδα, τσίγαρα και τσιγαρόπιτα, πασπαλά (χοιρινό με ντομάτα και αβγά), κόκορα κρασάτο, το τζιώτικο προσούτο λόζα, αλλά και τυριά (ξηροτύρι, ξυνό και κοπανιστό).