3 ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΒΗΧΑ
Με μέλι, λεμόνι, δενδρομολόχα και χαμομήλι μπορείς να φτιάξεις 3 διαφορετικά γιατροσόφια για να μαλακώσεις τον φθινοπωρινό βήχα.
Η εποχή του ερεθισμένου, ξηρού και πονεμένου λαιμού, του βήχα, του κρυολογήματος και της γρίπης έχει φτάσει. Μερικές φορές, ένα ζεστό τσάι, ένα παυσίπονο και λίγη ξεκούραση αρκούν για να ηρεμήσουν όλα εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι το φθινόπωρο έχει έρθει.
Όταν τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα, συχνά καταφεύγουμε στις λύσεις των παλιών, δηλαδή στα φυσικά σπιτικά γιατροσόφια που περνούν από γενιές σε γενιές και διαδίδονται από στόμα σε στόμα (κάποια τα παραδέχεται ακόμα και η επιστήμη). Με αυτά μπορεί κανείς να ανακουφίσει τον πονοκέφαλο, τον πόνο στις αρθρώσεις, αλλά και να διαχειριστεί με φυσικό τρόπο τα ενοχλητικά συμπτώματα της γρίπης.
Με παρόμοιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τον βήχα, ο οποίος συχνά παραμένει για μέρες αφότου αναρρώσουμε από ένα απλό κρυολόγημα. Παρακάτω, αναφέρουμε μερικά γιατροσόφια που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε έναν ξηρό λαιμό και να μειώσετε τον βήχα σας.
Και το κυριότερο; Τα περισσότερα τα φτιάχνετε με υλικά που έχετε στο σπίτι σας.
1. Φτιάξτε ένα φυσικό αντιμικροβιακό διάλυμα
Ένας τρόπος για να μαλακώσετε τον βήχα και να αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό γαργάλημα στο λαιμό είναι φτιάξετε ένα σπιτικό γιατροσόφι με μέλι και λεμόνι. Το μέλι μαλακώνει τον λαιμό, ενώ το λεμόνι έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
– Πώς γίνεται
Βράστε ένα λεμόνι με τη φλούδα του σε λίγο νερό για περίπου 5 λεπτά. Έπειτα, βγάλτε το από το νερό, στύψτε το, βάλτε το σε ένα φλιτζάνι και προσθέτετε 4 κ.σ. μέλι. Ανακατέψτε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνιστάται η κατανάλωση του σε δύο δόσεις μέσα στην ημέρα.
2. Φτιάξτε ένα αφέψημα δενδρομολόχας κατά του βήχα
Η δενδρομολόχα ή αλθαία θεωρείται φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες, ήδη από την αρχαία Ελλάδα. Το όνομά του προκύπτει από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «αλθαίνω» που σημαίνει «θεραπεύω». Τα φύλλα της δενδρομολόχας έχουν αντιβηχικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, που βοηθούν το αναπνευστικό σύστημα.
– Πώς γίνεται
Σε ένα μπρίκι ρίξτε ένα φλιτζάνι νερό και βράστε 5 άνθη δενδρομολόχας για περίπου 8 λεπτά. Έπειτα, σουρώστε το αφέψημα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.γ. μέλι και λίγο γάλα για καλύτερη γεύση. Ιδανικά, φτιάξτε το ρόφημα 3 φορές την ημέρα.
3. Εισπνοές πάνω από νερό που βράζει για να μειώσετε τον βήχα
Εκτός από τα φυσικά αφεψήματα, μια άλλη τεχνική που ενδεχομένως θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον βήχα είναι οι εισπνοές. Μπορείτε να κάνετε εισπνοές πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, στην οποία θα έχετε ρίξει χαμομήλι ή ευκάλυπτο. Ο ατμός βοηθάει τις εκκρίσεις των βρόγχων να γίνουν πιο ρευστές και να αποβληθούν απ' τον οργανισμό μας ως πτύελα ή αλλιώς φλέματα. Προσοχή μην καείτε!
Αν έχετε άσθμα, συμβουλευτείτε προηγουμένως τον γιατρό σας, διότι ο ατμός μπορεί να κάνει τον βήχα πιο έντονο.