iStock

3 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΟΥ ΥΓΙΕΣ

Η καλή λειτουργία του εντέρου εξασφαλίζει υγεία και καλή διάθεση. Δες ποια είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να αποκτήσεις ή να διατηρήσεις την καλή υγεία του εντέρου που σου εξασφαλίζει καλή ποιότητα ζωής.

Η λειτουργία του εντέρου επιδρά στην λειτουργία και των υπόλοιπων οργάνων του σώματος. Τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών (συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και άλλων μορφών ζωής) που ζουν στο έντερο και συνθέτουν το εντερικό μικροβίωμα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην λειτουργία της πέψης, του ανοσοποιητικού συστήματος, της ρύθμισης του βάρους αλλά και της διάθεσής σου.

Ένα υγιές και ισορροπημένο μικροβίωμα βοηθάει στην σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, υποστηρίζει διαδικασίες του εγκεφάλου όπως τη μνήμη και την συγκέντρωση, εγγυάται ισχυρό ανοσοποιητικό καθώς και ψυχική και συναισθηματική ευεξία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το έντερο θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του οργανισμού. Τα δύο αυτά συνδέονται στενά και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους πράγμα που εξηγεί το γιατί το στρες επηρεάζει τόσο έντονα το πεπτικό σου σύστημα αλλά και την ενόχληση πoυ νιώθεις στην κοιλιά σου όταν αγχώνεσαι ή πιέζεσαι από κάτι. Όσο για τη σύνδεση του πεπτικού με τη διάθεση, αρκεί μόνο να αναλογιστείς πως το έντερο παράγει περίπου το 95% της σεροτονίνης του σώματος, που σχετίζεται με την ευτυχία.

3 συνήθειες που θα κρατήσουν το έντερό σου υγιές
iStock

3 είναι οι συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις για να εξασφαλίσεις καλή λειτουργία του εντέρου

#1 Διατροφή πλούσια σε προβιοτικά, πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά

Προβιοτικά: Η προσθήκη στη διατροφή σου τροφών και ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, το kombucha, το miso και το tempeh είναι σημαντική για την υγεία του εντέρου.

Πρεβιοτικά: Εξίσου σημαντικά είναι και τα πρεβιοτικά. Οι ίνες που περιέχουν τρόφιμα όπως τα μήλα, το ξινολάχανο, τα σπαράγγια, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα φυλλώδη λαχανικά, οι αγκινάρες ενισχύουν τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Αντιοξειδωτικά: Είναι όλες οι τροφές που σε προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλούν οι καθημερινές υποχρεώσεις. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα μούρα, ο σολομός, το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, η μαύρη σοκολάτα και ο κουρκουμάς, τον οποίο μπορεί να προσθέσεις και στο τσάι σου.

3 συνήθειες που θα κρατήσουν το έντερό σου υγιές
iStock

#2 Καθημερινή άσκηση

Αντί να βάλεις ένα ακόμη άγχος στη ζωή σου, απλά φρόντιζε να κάνεις καθημερινά μια ήπια άσκηση για είκοσι λεπτά, ακόμη και στο σπίτι. Αντί να οργανώνεις μεγαλεπήβολα προγράμματα άσκησης, ένα καθημερινό περπάτημα, ακόμη και το να βγάλεις τον σκύλο βόλτα, θα σε κινητοποιήσει και θα βοηθήσει το έντερο σου. Εννοείται πως κάθε είδους άσκηση είναι κατάλληλη, κυρίως αυτές που απολαμβάνεις περισσότερο είτε πρόκειται για pilates είτε για χορό είτε για κάποιο πρόγραμμα cardio.

3 συνήθειες που θα κρατήσουν το έντερό σου υγιές
iStock

#3 Διαχείριση του στρες

Αν και η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, έχει και οφέλη, η υπερβολική ποσότητα ακόμη και από κάτι ωφέλιμο μπορεί να αποδειχτεί βλαβερή. Και επειδή η υγεία του εντέρου και η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετες, ο περιορισμός του στρες είναι πολύ σημαντικός για να έχεις σωστή πέψη, ρυθμισμένο έντερο και να μην νιώθεις φούσκωμα. Άσκηση, γιόγκα, ψυχοθεραπεία, σεξ, ό,τι μπορεί να λειτουργήσει σαν αγχολυτικό για σένα είναι ευπρόσδεκτο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.