Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

4 ΤΡΟΠΟΙ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΣΚΕΦΤΕΙ

Η αυτοφροντίδα έχει πολλές διαφορετικές εκφάνσεις και ένα σίγουρο αποτέλεσμα: μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι ατελείωτες υποχρεώσεις και ο χρόνος που περνάει σαν αέρας μας κάνουν να ξεχνάμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην πιο σημαντική σχέση που έχουμε: αυτή με τον εαυτό μας. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι από εμάς –αν όχι όλοι– σίγουρα έχουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας πως χάνουμε τον εαυτό μας. Και, μέσα σε όλα, έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι η αυτοφροντίδα αρχίζει και τελειώνει με τις «5 μάσκες μαλλιών με φυσικά υλικά που όλοι έχουμε σπίτι» ή τα «καλύτερα scrub σώματος που κυκλοφορούν στην αγορά».

Φυσικά, και αυτά είναι μέθοδοι αυτοφροντίδας, ειδικά αν απολαμβάνουμε να κάνουμε beauté, φροντίζοντας το σώμα, τα μαλλιά ή το πρόσωπό μας. Απλώς δεν είναι τα μόνα.

Ας δούμε 4 άλλους τρόπους να αναζωογονηθούμε, να φροντίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ ή δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι συνιστούν μεθόδους αυτοφροντίδας.

1. Ψυχοθεραπεία, η απόλυτη αυτοφροντίδα

Σίγουρα δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τι εστί ψυχοθεραπεία. Αυτή η επαφή και η συνεργασία μας με κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας συνιστά κατά μία έννοια την πιο «επαναστατική» πράξη αυτοφροντίδας. Στην ψυχοθεραπεία σου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσεις ελεύθερα για τα συναισθήματά σου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Ο συνομιλητής σου είναι εκεί για να σε ακούσει, να σε στηρίξει, να σε βοηθήσει να καταλάβεις πράγματα για τη ζωή σου και τελικά να βρεις λύσεις. Είναι σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο στον τρόπο που σκέφτεσαι, κάτι που σε βοηθάει να ζήσεις με περισσότερη ισορροπία και ευτυχία. Πώς κάτι τέτοιο, λοιπόν, να μην αποτελεί την πιο ισχυρή μορφή αυτοφροντίδας;

2. Αυτοφροντίδα μέσω της τέχνης

Η τέχνη είναι παντού. Στη δύναμη των χρωμάτων πάνω στον καμβά όταν ζωγραφίζουμε, ή σε αυτή των δαχτύλων που αγγίζουν τα πλήκτρα ενός πιάνου. Είναι στην κάθε λέξη ενός κειμένου που γράφουμε και σε κάθε χορευτικό βήμα που μπορεί για μας να είναι μια μορφή ελευθερίας. Σε αυτή τη δύναμη της απελευθέρωσης βρίσκεται η ουσία της αυτοφροντίδας μέσω της τέχνης.

Μέσω της τέχνης και της δημιουργίας βρίσκουμε τον χώρο και τη δύναμη να εκφράσουμε τα μύχια της ψυχής μας, να εξασκήσουμε την αυτογνωσία και την πειθαρχία, και να μιλήσουμε στον εαυτό μας. Κάθε πινελιά ή νότα είναι σαν μια λέξη που λες στον εαυτό σου. Και όσο περισσότερο ασχολείσαι με την τέχνη, τόσο περισσότερα μπορείς να μάθεις για τα συναισθήματά σου.

αυτοφροντίδα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Η σύνδεση με τη φύση

Ίσως το «σύνδεση με τη φύση» να σου ακούγεται απλώς ως μια μορφή ψυχαγωγίας, τίποτα το άξιο λόγου. Θα σου πω όμως το εξής: εκτός του ότι η ψυχαγωγία είναι μια μορφή αυτοφροντίδας, οι θεραπευτικές επιδράσεις που έχει μια απλή βόλτα στο δάσος, μια βουτιά σε ένα ποτάμι, ή ακόμη και η παρουσία σου σε έναν όμορφο κήπο είναι πολλές και σίγουρα αρκετές για να αναζωογονήσουν τη ψυχή σου και να «καθαρίσουν» το μυαλό σου.

Και μόνο η ηρεμία που σου προσδίδει το φυσικό περιβάλλον είναι αξία ανεκτίμητη για την ψυχική σου υγεία, καθοριστική για να ξεχαστείς λίγο από το άγχος και τις πιέσεις της καθημερινότητας και να νιώσεις καλύτερα, να νιώσεις ο εαυτός σου!

4. Οι συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα

Προσωπικά, δεν έχω τίποτα καλύτερο από τη στιγμή εκείνη που θα συναντήσω αγαπημένους μου ανθρώπους, θα τους πάρω μια ζεστή αγκαλιά και θα τους χαρίσω το πιο ωραίο μου χαμόγελο. Πόσο μάλλον αν ξέρεις ότι έχεις στη ζωή σου τα άτομα εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Που μέσα από τις κουβέντες τους βρίσκεις ηρεμία και σταθερότητα όπως κι εκείνοι.

Κάθε στιγμή που περνάμε μαζί με τους αγαπημένους μας είναι σαν να φορτίζουμε τις μπαταρίες της ψυχής μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, μετά νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια και καλή διάθεση, όσο κουρασμένοι κι αν είμαστε. Είναι η στιγμή που η αυτοφροντίδα μετατρέπεται σε μια συνήθεια η οποία μας γεμίζει με αγάπη και δύναμη.

Τίποτα δεν είναι δύσκολο ή ανέφικτο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι ανοιχτός σε νέες προκλήσεις, δυνατότητες και τρόπους με ένα στόχο: τη φροντίδα προς τον εαυτό σου και την ανακάλυψη των κρυφών πλευρών του. Θυμήσου ότι μόνο εσύ μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου καλύτερα απ’ όλους. Και πως μόνο αν τον φροντίσεις σωστά θα μπορέσει να σε φροντίσει κι εκείνος!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.