iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ KOMOREBI ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Η ιαπωνική κουλτούρα έχει συστήσει πολλούς εξαιρετικούς όρους στην αναζήτησή μας για μια πιο ισορροπημένη και με νόημα ζωή. Η νέα ταινία του Βιμ Βέντερς «Υπέροχες Μέρες» έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη: το komorebi.

Στην τελευταία ταινία του Βιμ Βέντερς, ο πρωταγωνιστής καθαρίζει τις υπερσύγχρονες ιαπωνικές τουαλέτες με αφοσίωση, ακούει μουσική από τις καλά τακτοποιημένες κασέτες του, διαβάζει βιβλία και, καθώς απολαμβάνει τον καθημερινό του περίπατο στο πάρκο, απαθανατίζει το φως όπως ξεπροβάλλει από τις φυλλωσιές των δέντρων. Αυτό δηλαδή που οι Ιάπωνες ονομάζουν komorebi και δίνει ένα αληθινό μάθημα ζωής σε όσους ψάχνουν το νόημα της.

Το komorebi για τους Ιάπωνες είναι ο «χορός» ανάμεσα στην σκιά και το φως, το οποίο στην ταινία ο πρωταγωνιστής αποτυπώνει και εμφανίζει από το φιλμ της παλιάς του φωτογραφικής μηχανής. Στην ιαπωνική κουλτούρα, το komorebi δεν περιορίζεται μόνο στην αισθητική απόλαυση του να παρακολουθείς το φως να παιχνιδίζει και να φιλτράρεται καθώς περνά ανάμεσα από τις συστάδες των δέντρων, αλλά μπορεί να σε διδάξει πολλά πράγματα για το νόημα της ζωής και να βελτιώσει τη δική σου.

Δεν είναι μόνο καλλιτέχνες όπως ο Κλοντ Μονέ που έχουν προσπαθήσει να αποτυπώσουν αυτό το θαύμα της φύσης στην τέχνη τους. Πολλοί ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές θέλησαν να αξιοποιήσουν αυτό το φυσικό φαινόμενο της εναλλαγής του φωτός και της σκιάς, για να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τα αρνητικά σου συναισθήματα.

Τι είναι το Komorebi και πως θα βελτιώσει τη ζωή σου
Στιγμιότυπο από την ταινία «Υπέροχες Μέρες» του Βιμ Βέντερς. Master Mind - Wenders Images/Collection ChristopheL via AFP
Στιγμιότυπο από την ταινία «Υπέροχες Μέρες» του Βιμ Βέντερς.

Τι μας διδάσκει το komorebi

Η βασική ιδέα του komorebi είναι να σε κάνει να θυμάσαι πως όλα περνούν. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου που η ψυχική σου ευεξία υποφέρει, μπορεί να βιώνεις θλίψη, απόρριψη ή απογοήτευση.

«Αντί να προσεγγίζουμε αυτές τις φάσεις της ζωής μας απαισιόδοξα, μπορούμε να τις δούμε ρεαλιστικά: σαν μια διαδικασία συνεχούς αλλαγής, κατά την οποία οι εμπειρίες πόνου και θλίψης εναλλάσσονται με στιγμές χαράς, επιβράβευσης και απόλαυσης», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Ondine Smulders και προτρέπει  τους ασθενείς της να θυμούνται πως όλα περνούν, ακόμη και οι σκοτεινές περίοδοι της απογοήτευσης και της θλίψης.

Εκτός από την αναγνώριση ότι όλα στην ζωή είναι παροδικά, η Smulders προτείνει να αποδεχτείς το γεγονός πως το ταξίδι προς την ψυχική ευεξία είναι σπάνια γραμμικό και το παρομοιάζει με ένα μονοπάτι που έχει πολλές στροφές, άλλες ανηφορικές και άλλες κατηφορικές. «Για κάποιους από εμάς, η διαδρομή θα είναι ένας σχετικά ήπιος περίπατος. Για άλλους, θα είναι μια σκληρή πεζοπορία. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, έτσι κάθε ταξίδι είναι διαφορετικό», αναφέρει.

Το komorebi και η πορεία της ζωής

Αυτό που σε διδάσκει το komorebi είναι πως στη ζωή πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα πάνω, τα κάτω, για ανατροπές και πισωγυρίσματα. «Μερικές φορές κάνουμε μεγάλη πρόοδο, άλλες φορές κολλάμε ή, ακόμη χειρότερα, νιώθουμε πως πάμε προς τα πίσω. Βυθιζόμαστε στη θλίψη και στα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί τις στιγμές αυτές να σε πλημμυρίσει η απογοήτευση ή και η απελπισία. Μην νιώθεις έτσι, κάνε έναν απολογισμό και δες πόσο μακριά έχεις φτάσει παρά τα πιθανά πισωγυρίσματα», συμβουλεύει η Smulders.

komorebi
iStock

Όταν δώσεις στον εαυτό σου τον χώρο να το κάνει αυτό, θα μπορέσεις να δεις τα πράγματα και τις καταστάσεις θετικά. Ακόμη και κάτι που με μια πρώτη ανάγνωση μοιάζει να σε ρίχνει ή να μην σε βοηθά είναι ένα βήμα μπροστά. Για τη Smulders, αυτές οι πιο σκοτεινές στιγμές στο ταξίδι σου μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά είναι επίσης ένα σημάδι ότι είσαι παρών στη ζωή σου. Όμως, πώς μπορείς να δεις το φως ή το komorebi, όταν υπάρχει πολύ σκοτάδι; Η λύση είναι να παραμείνεις σε δράση και να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά σου συναισθήματα με την βοήθεια των αγαπημένων σου ανθρώπων ή ενός ψυχοθεραπευτή.

Είναι αυτές ακριβώς τις στιγμές που χρειάζεται να επενδύσεις σε συνήθειες αυτοφροντίδας, βρίσκοντας ποιες ταιριάζουν καλύτερα σε εσένα. Ένα ζεστό ντους, ένα μασάζ, το να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, να αδειάσεις το μυαλό σου και να κοιτάξεις τον γαλανό ουρανό ή να παρατηρήσεις την εναλλαγή του φωτός και της σκιάς, με άλλα λόγια, το komorebi.

Όπως τονίζει η Smulders, «δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι στο τέλειο δάσος για να απολαύσεις την μαγεία του komorebi. Αρκεί ένα δέντρο και λίγος ήλιος μέσα από τα σύννεφα, για να εκτιμήσουμε τον απαλό χορό ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι».

Ο διαλογισμός Komorebi

Για να είσαι παρών στην στιγμή και να μπορέσεις να αξιοποιήσεις το komorebi, δοκίμασε αυτόν τον σύντομο διαλογισμό:

  • Κάθισε αναπαυτικά και ψέκασε τον χώρο με το αγαπημένο σου άρωμα.
  • Κλείσε τα μάτια σου και πάρε τρεις βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα.
  • Οραματίσου τον εαυτό σου στο μονοπάτι ενός δάσους. Νιώθεις ένα απαλό αεράκι και ότι σε λούζει άπλετο φως.
  • Πάρε μια πιο βαθιά ανάσα και επικεντρώσου στην εναλλαγή του φωτός και της σκιάς.
  • Αν προκύψουν άλλες σκέψεις, άφησε το απαλό αεράκι να τις απομακρύνει και εστίασε ξανά την προσοχή σου στο φως.
  • Όταν είσαι έτοιμος να επιστρέψεις στην μέρα σου, πάρε άλλη μια βαθιά ανάσα, κούνησε τα πόδια και επανασυνδέσου με το περιβάλλον.
  • Άνοιξε σιγά σιγά τα μάτια σου και θυμήσου ότι μπορείς να επιστρέψεις σε αυτό το δάσος οποιαδήποτε στιγμή θέλεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.