iStock

5 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Ομαδική άσκηση ή ατομική προπόνηση; Αν θεωρείς ότι η πρώτη δεν έχει κάτι να σου προσφέρει, το κείμενο που ακολουθεί θα σου αλλάξει γνώμη.

Ομαδική άσκηση ή ατομική; Ένα πρόγραμμα γυμναστικής στο οποίο θα συμπάσχεις με άλλους, ή «μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα»; Το να ασκείσαι μόνος σου έχει προφανώς τα πλεονεκτήματά του; Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τις ομαδικές προπονήσεις/ φυσικές δραστηριότητες.

Αν, λοιπόν, δεν έχεις καταλήξει στο ποιο είδος προτιμάς, σου δείχνουμε μερικά από τα οφέλη που συνδέονται με την άσκηση σε ομάδα.

1. Είσαι υπόλογος στην ομάδα

Σκέψου κάτι απλό: Έστω ότι πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς το πρωί για να κάνεις ομαδική προπόνηση στο κολυμβητήριο. Είναι κάπως δύσκολο να την παραλείψεις εάν ένας προπονητής και μερικά ακόμα άτομα σε περιμένουν για να ξεκινήσετε. Αντιθέτως, μπορείς εύκολα να «κάψεις» την επίσκεψη στο γυμναστήριο, αν βαριέσαι μια μέρα να σηκώσεις βάρη.

Είτε πρόκειται για μια άτυπη ομάδα είτε για ένα δομημένο μάθημα με προπονητή/γυμναστή, η συμμετοχή σου υποκινείται από τη δυναμική της ομάδας, σε καθοδηγεί και σε ξεσηκώνει η ενέργεια των άλλων. Επιπλέον, αν πληρώνεις για τα ομαδικά μαθήματα, τότε έχεις να σκεφτείς και τα χρήματα που ξοδεύεις, κάτι που από μόνο του σε παρακινεί. Φυσικά, μην ξεχνάς ότι αν δεν παρουσιαστείς, όλο και κάποιος θα σου ζητήσει (έστω και χαριτολογώντας) τον λόγο που «κρέμασες» την ομάδα.

ομαδική άσκηση
iStock

2. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ομαδικών προγραμμάτων

Σχεδόν κάθε είδους άσκησης μπορεί να πάρει ομαδική μορφή. Φέρε στο νου σου το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, το Pilates, αλλά και τις κυκλικές προπονήσεις. Φυσικά, στα γυμναστήρια υπάρχουν δεκάδες ομαδικά προγράμματα (αερόβια και μυϊκής ενδυνάμωσης) από τα οποία μπορείς να διαλέξεις για να… υποφέρεις μαζί με άλλους και όχι μόνος σου.

3. Εμπλουτίζονται οι γνώσεις σου

Υπάρχουν περισσότερα στην άσκηση από το να σηκωθείς από το κρεβάτι, να βάλεις τα αθλητικά σου και να βγεις για τρέξιμο στον δρόμο. Τα ομαδικά μαθήματα υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών μπορούν να σε βοηθήσουν να ασκηθείς με ασφάλεια, αποτελεσματικά και διατηρώντας τη σωστή φόρμα. Για παράδειγμα, σε «υποχρεώνουν» να κάνεις σωστή προθέρμανση και χαλάρωση, τμήματα που συνήθως παραλείπεις όταν είσαι μόνος. Τέλος, οι πιστοποιημένοι γυμναστές μπορούν να προσαρμόσουν το ασκησιολόγιο στις ατομικές σου ανάγκες.

ομαδική άσκηση
iStock

4. Η άσκηση με φίλους είναι κίνητρο

Ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει ότι θες να ασκείσαι, υπάρχουν διάφορα είδη κινήτρων που μπορούν να καθορίσουν το αν θα μείνεις πιστός στην απόφαση αυτή. Η ομαδική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένα τέτοιο κίνητρο και μάλιστα ενδογενές, που σημαίνει ότι κάνεις κάτι επειδή η ίδια η συμπεριφορά είναι ευχάριστη, ικανοποιητική ή και τα δύο. Αν απολαμβάνεις την ίδια την άσκηση, όχι μόνο τα θετικά συναισθήματα που νιώθεις μετά, είναι πιο πιθανό να διατηρήσεις μια ρουτίνα γυμναστικής. Η συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους μπορεί να προσφέρει απόλαυση, ακόμα κι αν η ίδια η δραστηριότητα είναι δύσκολη ή δεν είναι κάτι για το οποίο τρελαίνεσαι.

Από την άλλη, αν βασίζεσαι σε ένα εξωγενές κίνητρο, όπως το να χάσεις βάρος, τότε η άσκηση μπορεί να γίνει λιγότερο ελκυστική και αποδοτική, ιδίως όταν το κίνητρο αυτό χαθεί.

ομαδική άσκηση
iStock

5. Η ομαδική άσκηση καλλιεργεί τη συνήθεια

Η άσκηση με άλλους μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία ευκολότερη και να την παγιώσει στις συνήθειές σου. Είναι μέρος της φύσης του ανθρώπου να διαμορφώνει τη συμπεριφορά του σύμφωνα με όσα βλέπει στους γύρω του. Αν λοιπόν όλοι γύρω σου ιδρώνουν και προσπαθούν, είναι πιο πιθανό να κάνεις κι εσύ το ίδιο. Μην ξεχνάς, επίσης, ότι οι workout buddies σε… τσιγκλάνε διαρκώς και σε ενθαρρύνουν να επισκεφτείτε το γυμναστήριο ή να πάτε για ένα χαλαρό τρέξιμο στη γειτονιά.

Τέλος, μην απορρίπτεις την ανταγωνιστική μας φύση. Μία φιλική κόντρα για το ποιος θα κάνει περισσότερα σετ ή θα καταφέρει να βγάλει ολόκληρο το πρόγραμμα μπορεί να είναι αυτό που θα σε σπρώξει να συνεχίσεις.

Έτσι, θα χτίσεις σιγά σιγά τη συνήθεια να ασκείσαι και δεν θα ξοδεύεις ενέργεια προσπαθώντας να πείσεις τον εαυτό σου να σηκωθεί από τον καναπέ.

iStock

Το «εμείς» και το «εγώ»

«Υπάρχουν αναμφισβήτητα οφέλη από την ομαδική άσκηση. Όσοι ασκούνται αποκλειστικά μόνοι τους δεν έχουν τα οφέλη της συνοχής και της υποστήριξης. Ως ειδικοί, συνιστούμε ανεπιφύλακτα την ομαδική άσκηση. Ωστόσο, υποστηρίζουμε ότι οι ασκούμενοι που βασίζονται πολύ στις ομάδες τους μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικοί, αν χρειαστεί να ασκηθούν ανεξάρτητα, ιδίως αν ξαφνικά χάσουν την πρόσβαση στην ομάδα τους», γράφει σε άρθρο της στο The Conversation, η Shaelyn Strachan, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Κινησιολογίας και Διαχείρισης Αναψυχής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα.

«Είναι συνετό για τους ασκούμενους σε ομάδα να καλλιεργούν μια ταυτότητα ρόλου του ασκούμενου έξω από την ταυτότητα της ομάδας. Μπορούν, για παράδειγμα, να βάζουν στόχους που μπορούν να πετύχουν με την ομάδα, αλλά να θέτουν και στόχους για τον εαυτό τους. Αν θες να κρατήσεις μια ρουτίνα άσκησης και να παραμείνεις ευέλικτος, είναι υπέροχο το να έχεις την αίσθηση του “εμείς”, χωρίς να χάνεις την αίσθηση του “εγώ”», καταλήγει η ειδικός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.