Freepik

7 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ (ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΗΠΟ)

Η ενασχόληση με την κηπουρική έχει να προσφέρει πολλά, τόσο στην ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Με ποιον τρόπο το πετυχαίνει αυτό;

Αν ζεις στην πόλη, εργάζεσαι πολλές ώρες και η καθημερινότητά σου είναι απαιτητική, η κηπουρική μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη υγεία. Στην αναζήτηση της γαλήνης αλλά και της ευτυχίας, πολλοί ειδικοί προτείνουν να ασχοληθείς με ένα δημιουργικό χόμπι, με τη γυμναστική, τον διαλογισμό. Η κηπουρική είναι η δραστηριότητα που τα συνδυάζει όλα και παράλληλα σου επιτρέπει να δημιουργήσεις σχέσεις, να συνδεθείς με αγαπημένα πρόσωπα και να αυξήσεις την προσωπική σου ευτυχία.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές χώρες η κηπουρική προτείνεται από γιατρούς ως ένα μέσο συμπληρωματικής θεραπείας. Σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, η φροντίδα των φυτών μπορεί να γίνει μια θεραπευτική διαδικασία, που αυξάνει το αίσθημα της φροντίδας, προσφέρει έναν σκοπό και αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και 2 ώρες την εβδομάδα κοντά στα φυτά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και μειώνουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για να ωφεληθεί η υγεία σου από την κηπουρική, δεν χρειάζεται να περνάς πολλές ώρες στον κήπο, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να έχεις κήπο. Αρκεί μια γλάστρα με μυρωδικά, ένα φυτό εσωτερικού χώρου ή μερικές ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι. Αλλά πώς η κηπουρική δημιουργεί την αίσθηση της χαράς και συμβάλλει στην ψυχολογική ευημερία του ανθρώπου;

1. Ανακουφίζει από το άγχος

Η ενασχόληση με την κηπουρική είναι μια απόδραση από την καθημερινότητα. Είναι μια καλή αφορμή για διάλειμμα από την ψηφιακή ζωή. Είναι δημιουργία. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με τη μεταφύτευση ενός φυτού είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους από αυτούς που βρίσκονταν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότερη, καθώς ο άνθρωπος βιώνει χαρά, αυξάνει την αυτοπεποίθησή του και προσφέρει φροντίδα. Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι η κηπουρική αυξάνει την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, τις ορμόνες τις χαράς.

Freepik
Woman working in a gardening shop

2. Καλλιεργεί θετικές σχέσεις

Η κηπουρική συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία θετικών σχέσεων. Η φροντίδα των φυτών μπορεί να γίνει η αφορμή για να συνδεθείς με αγαπημένα πρόσωπα ή να γνωρίσεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Επιπλέον, ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν, καθώς με την παρατήρηση της φύσης νιώθεις πιο κοντά στις ρίζες σου.

3. Συγκεντρώνεσαι στο παρόν

Η φροντίδα των φυτών βοηθά να συγκεντρωθείς σε αυτό που συμβαίνει τώρα και έτσι να ηρεμήσουν οι σκέψεις. Παράλληλα, είναι μια καλή αφορμή να παρατηρήσεις την ομορφιά της φύσης και να εξασκήσεις την αναπνοή σου ή να παρατηρήσεις τα χέρια σου, τα συναισθήματά σου.

Freepik
close up picture of hand holding planting the sapling of the plant

4. Συνδέεσαι με έναν σκοπό

Άλλο ένα όφελος από την κηπουρική είναι ότι δημιουργείται ένας σκοπός. Φροντίζοντας τα φυτά έχεις τη δυνατότητα να παρατηρήσεις την εξέλιξή τους και έτσι να νιώσεις ικανοποίηση και αυτοεκτίμηση. Η επιλογή των κατάλληλων φυτών προσφέρει την ικανοποίηση της δημιουργίας, καθώς συνδυάζεις χρώματα, αρώματα και υφές. Ακόμα περισσότερη χαρά προσφέρει η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, αφού μπορείς να απολαύσεις τους καρπούς που φρόντισες.

5. Λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος

Η κηπουρική συνδέεται και με την υγεία του εγκεφάλου, καθώς αυξάνει την συγκέντρωση και ενισχύει την μνήμη. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή περιλαμβάνει διαφορετικές δεξιότητες, όπως η μάθηση, η παρατήρηση, η αντοχή, η επίλυση προβλημάτων.

κηπουρική και υγεία
Freepik

6. Γυμνάζει το σώμα

Η ενασχόληση με τα φυτά είναι μια ευκαιρία για να γυμναστεί το σώμα. Κάθε εργασία φροντίδας τους προσφέρει δυνατότητες εκγύμνασης διαφορετικών σημείων του σώματος. Έτσι, με την κηπουρική, χωρίς να το καταλάβεις, προσθέτεις κίνηση στην ημέρα σου και φροντίζεις και την υγεία σου.

7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Όταν πιάνεις το χώμα, έρχεσαι σε επαφή με μικροοργανισμούς ωφέλιμους για το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η επαφή με το χώμα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών ή άσθματος. Παράλληλα, ο ήλιος είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη σύνθεση βιταμίνης D.

Αν έχεις, λοιπόν, ένα μπαλκόνι, ένα περβάζι ή απλά μπορείς να κρεμάσεις μια γλάστρα, μη διστάζεις. Ξεκίνα σήμερα να ασχολείσαι με την κηπουρική για περισσότερη χαρά και ευεξία.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.