Χριστίνα Αβδίκου

7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΚΑΙ MINDFULNESS

Η κηπουρική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας. Αν, μάλιστα, συνδυαστεί με την επίγνωση, τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα.

Η κηπουρική κάνει καλό στην ψυχολογική και σωματική ευημερία του ανθρώπου. Η επαφή με τα φυτά βοηθά στην ηρεμία του μυαλού και στη μείωση του άγχους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια μορφή θεραπείας σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο συνδυασμός της κηπουρικής με την πρακτική του mindfulness αυξάνει τα οφέλη για την υγεία μας. Για να ασχοληθείς κι εσύ με την mindful κηπουρική ή αλλιώς την κηπουρική με επίγνωση δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

Τα βήματα για κηπουρική με επίγνωση

1. Παρατήρησε και εκτίμησε όσα συμβαίνουν γύρω σου. Κάθε φορά, πριν ξεκινήσεις να φροντίζεις τα φυτά σου, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να παρατηρήσεις όσα όμορφα έχεις δημιουργήσει ήδη. Νιώσε ευγνωμοσύνη για τον χρόνο που μπορείς να προσφέρεις στα φυτά σου.

2. Χρησιμοποίησε όλες τις αισθήσεις. Απόλαυσε την κάθε στιγμή χωρίς να βιάζεσαι ή να ανησυχείς για το αποτέλεσμα. Νιώσε το χώμα ανάμεσα στα χέρια σου, τις μυρωδιές των λουλουδιών, τους ήχους, την υφή από τα φύλλα και τα κλαδιά.

7 βήματα για να γίνεις κηπουρός με επίγνωση
Χριστίνα Αβδίκου

3. Μελέτησε ένα φυτό. Κάθισε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο σημείο και παρατήρησε το επόμενο φυτό που θα φυτέψεις. Φέρε στην προσοχή σου όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες, τα νεύρα στα φύλλα, τα πέταλα του λουλουδιού, την υφή στις ρίζες. Πώς βλέπεις αυτή τη στιγμή το κάθε σημείο του φυτού; Τι σκέψεις σου δημιουργεί;

4. Περιόρισε ό,τι σου αποσπά την προσοχή. Κατά τη διάρκεια φροντίδας των φυτών χαμήλωσε το κινητό και κλείσε τον υπολογιστή. Μπορείς να ακούς μια μουσική που σε χαλαρώνει και επιτρέπει στο μυαλό να βρίσκεται στο παρόν.

5. Φύτεψε με πρόθεση. Καθώς φυτεύεις το νέο σου φυτό να επικεντρωθείς σε αυτό. Ποια είναι η πρόθεσή σου για το φυτό αυτό; Να μεγαλώσει, να είναι υγιές και να ανθίσει. Φέρε τη στο νου σου, καθώς σκάβεις το χώμα. Άκουσε τον ήχο του νερού, καθώς ποτίζεις και δίνεις τροφή σε αυτή τη νέα ζωή.

6. Βγάλε τα ζιζάνια, καθάρισε την αρνητική ενέργεια. Αν η μέρα σου είχε άγχος και στρες, χρησιμοποίησε το βοτάνισμα για να καθαρίσεις από τις αρνητικές σκέψεις. Κάθε ζιζάνιο που αφαιρείς είναι και μια αρνητική σκέψη που απομακρύνεται.

7. Παρατήρησε εσένα. Καθώς ολοκληρώνεις την κηπουρική, παρατήρησε πως νιώθεις. Παρατήρησε τις κινήσεις του σώματός σου, τον ρυθμό της αναπνοής σου. Δεν χρειάζεται να κρίνεις απλά να παρατηρείς. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και στον δικό σου χρόνο επέστρεψε στο υπόλοιπο της ημέρας σου.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.