iStock

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ; 

Είναι ο βελονισμός μια αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου; Διαβάζουμε τις συμβουλές και τα επιχειρήματα μιας γιατρού για την εναλλακτική αυτή μορφή θεραπείας.

Πριν από κάποια χρόνια, κοντινό μου πρόσωπο έκανε βελονισμό για να διακόψει το κάπνισμα. Μια άλλη φίλη κατέφυγε σε αυτή τη μέθοδο για να χάσει βάρος, αφού προηγουμένως είχε ακολουθήσει πολλές διαφορετικές δίαιτες. Συνάδελφος δοκίμασε και αυτή –με επιτυχία– τον βελονισμό για να αντιμετωπίσει τον πόνο στη μέση που την ταλαιπωρούσε για πολύ καιρό.

Εδώ και κάποια χρόνια ο βελονισμός φαίνεται να «κερδίζει έδαφος» στις δυτικές κουλτούρες. Αποτελεί μέρος της αρχαίας πρακτικής της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και αφορά την πρακτική της διείσδυσης στο δέρμα με λεπτές μεταλλικές βελόνες οι οποίες ενεργοποιούνται με ήπιες και συγκεκριμένου τύπου κινήσεις των χεριών του θεραπευτή ή με ηλεκτρική διέγερση.

Οι επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής πιστεύουν ότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει περισσότερα από 2.000 σημεία βελονισμού ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει σε αυτό 361 τυποποιημένα σημεία.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Washington Post, η Trisha S. Pasricha, γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και δημοσιογράφος για θέματα υγείας, εξηγεί πώς και γιατί ο βελονισμός μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία για ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως ο πονοκέφαλος και ο πόνος στην πλάτη.

βελονισμός
iStock

Βοηθάει πραγματικά ο βελονισμός στον χρόνιο πόνο ή λειτουργεί ως «placebo»;

«Κάποτε οι επικριτές απέρριπταν τα οφέλη του βελονισμού ως ένα καθαρά φαινόμενο «placebo», μια αντίληψη που εξακολουθεί να υφίσταται σε μερίδα του κοινού. Αλλά η έρευνα έχει διαπιστώσει όφελος για ορισμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου», εξηγεί στο άρθρο της η Pasricha. Όπως προσθέτει, κλινικές δοκιμές τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι μια ευεργετική θεραπεία για άλλες παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η δυσκοιλιότητα.

Για να διαπιστωθεί αν ο βελονισμός λειτουργεί πραγματικά, ερευνητές τον έχουν συγκρίνει με τον «εικονικό» βελονισμό, μια διαδικασία όπου ο βελονιστής εισάγει βελόνες στο ανθρώπινο σώμα αποφεύγοντας σκόπιμα τα σημεία βελονισμού. «Από την οπτική γωνία του ασθενούς, ωστόσο, η εμπειρία είναι ουσιαστικά η ίδια. Και αν τα οφέλη του βελονισμού οφείλονταν εξ ολοκλήρου σε φαινόμενο placebo, το εικονικό και το πραγματικό θα παρήγαγαν παρόμοια αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, δεν είναι έτσι», εξηγεί η γιατρός.

βελονισμός
Pexels Alma Thai

Η επιβεβαίωση από μελέτες

Μια μετα-ανάλυση του 2018 με περισσότερους από 20.000 ασθενείς σε 39 υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες διαπίστωσε ότι ο βελονισμός ήταν ανώτερος τόσο από τον εικονικό όσο και από τον καθόλου βελονισμό για τον πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα, την οστεοαρθρίτιδα, τους πονοκεφάλους και τον πόνο στους ώμους. Αυτά τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν ως επί το πλείστον με την πάροδο του χρόνου – ακόμη και μετά από 12 μήνες από τη λήψη της θεραπείας.

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο ο βελονισμός βοηθάει, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η εναλλακτική θεραπεία ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο (ο οποίος ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο κόσμο) καθώς αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα όσον αφορά την ενεργοποίηση των υποδοχέων που δεσμεύουν τα οπιοειδή, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο του πόνου στο σώμα.

Είναι ο βελονισμός μια ασφαλής διαδικασία;

«Αν σκέφτεστε να κάνετε βελονισμό, μιλήστε με τον γιατρό σας για τις επιλογές σας και ρωτήστε τον για την εύρεση ενός εξειδικευμένου βελονιστή στην περιοχή σας», συμβουλεύει η Pasricha. Όπως προσθέτει, «ο βελονισμός θεωρείται γενικά ασφαλής όταν γίνεται από έναν καλά εκπαιδευμένο θεραπευτή. Οι σοβαρές επιπλοκές και οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτόν είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η λιποθυμία ή ο πόνος στο σημείο εισαγωγής της βελόνας είναι επίσης σπάνια. Οι κίνδυνοι δεν είναι μηδενικοί, αλλά μπορεί να είναι χαμηλότεροι από εκείνους που σχετίζονται με ορισμένα φάρμακα κατά του πόνου».

βελονισμός
Pexels Antoni Shkraba

Στο διά ταύτα

Τα επιστημονικά στοιχεία και οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη θεραπεία του χρόνιου πόνου και δεν λειτουργεί ως εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποκαλυφθούν όλοι οι τρόποι με τους οποίους αυτή η μέθοδος επηρεάζει το σώμα μας.

Τέλος, η Pasricha φροντίζει να υπενθυμίσει ότι «ο βελονισμός δεν είναι μια μαγική θεραπεία για όλα. Όπως κάθε θεραπεία, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.