iStock

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕΞ ΕΝΩ ΚΟΙΜΑΣΑΙ;

Το φαινόμενο της σεξυπνίας δεν είναι τόσο σπάνιο όσο ίσως φαντάζεσαι, και μπορεί να επιφέρει ακόμα και νομικές συνέπειες.

Όταν κοιμόμαστε συμβαίνουν πολλά και διάφορα στον οργανισμό μας, ο οποίος εκείνες τις ώρες κάνει το reset του. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι πράγματα που δεν θυμόμαστε το πρωί. Για παράδειγμα, μπορεί να πηγαίνουμε στο ψυγείο και να τρώμε. Ή να κλεινόμαστε σε μια ντουλάπα. Ή να μιλάμε δυνατά, να κλαίμε, ακόμα και να επιδιδόμαστε σε σεξουαλικές συμπεριφορές. Ναι, ενώ κοιμόμαστε! Όχι ενώ προσποιούμαστε ότι κοιμόμαστε. Να σου συστήσω την sexsomnia, που «κάνει καριέρα» στην Ελλάδα ως σεξυπνία.

Η σεξυπνία ανήκει στη λίστα με τις παραϋπνίες, στην οποία θα βρεις και όποιο άλλο κινητικό φαινόμενο μπορεί να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές οι διαταραχές που προκύπτουν ενώ κοιμόμαστε φαίνεται πως απασχολούν παγκοσμίως ένα ποσοστό από 3 έως 60% των ενηλίκων.

Αν υποθέτεις ότι αφορά μόνο άντρες, να ενημερώσουμε ότι υπάρχει μία τουλάχιστον περίπτωση σεξυπνίας σε νεαρή γυναίκα καταγεγραμμένη σε επιστημονική έκδοση.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, sexsomnia είναι ο κλινικός όρος για «ασυνήθιστα και ανεπιθύμητα σωματικά συμβάντα ή εμπειρίες που διαταράσσουν τον ύπνο».

Οι εν λόγω νυχτερινές διαταραχές «συμβαίνουν συχνότερα κατά το πιο αργό, βαθύτερο στάδιο του ύπνου, που ονομάζεται ύπνος Δέλτα. Είναι σαν να χτυπάει ένας συναγερμός ή μια σκανδάλη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και πηγαίνεις από το υπόγειο στην ταράτσα σε ελάχιστο χρόνο», όπως είπε στο CNN ο Δρ Carlos Schenck, ψυχίατρος του University of Minnesota και ερευνητής των διαταραχών ύπνου,

«Η σεξυπνία είναι επικίνδυνη, καθώς αρχίζεις να κάνεις με ορμή ό,τι κάνεις και στον ξύπνιο σου, ενώ το μυαλό σου κοιμάται».

Όσοι υποφέρουν από σεξυπνία μπορεί να αυνανίζονται ή να υποκινούν σεξ χωρίς να έχουν συνείδηση των όσων συμβαίνουν. Έτσι, μετά την επαφή μπορεί να προκύψουν κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

σεξυπνία
iStock

«Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό για αυτούς τους ασθενείς είναι ότι έχουν πλήρη αμνησία. Δεν θυμούνται τίποτα και αισθάνονται πολύ άσχημα».

Ποιος μπορεί να δώσει ενδεχομένως τη λύση σε αυτό το πρόβλημα; Όπως είπε ο Δρ Schenck, υπάρχει ένας τομέας εγκληματολογίας ύπνου που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν επίσης φάρμακα και θεραπείες για τη διαταραχή.

Πού οφείλεται η σεξυπνία;

Μολονότι η αιτία της σεξυπνίας εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη, οι επιστήμονες έχουν διακρίνει έως τώρα πως το έναυσμα μπορεί να το δίνει η υπνική άπνοια. Πιστεύεται πως το κράτημα της αναπνοής, το οποίο μπορεί και οδηγεί σε διέγερση συνήθως στους άνδρες, ενεργοποιεί τις σεξουαλικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Άρα, εάν θεραπευτεί η υπνική άπνοια, εξαφανίζεται η δευτερογενής σεξυπνία.

Προφανώς, βέβαια, το φαινόμενο θα μελετηθεί περαιτέρω έως ότου η επιστήμη καταλήξει κάπου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.