iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Αν έχεις κουραστεί να πονάς, είτε σωματικά είτε ψυχικά, υπάρχει ένας απλός και ανέξοδος τρόπος για να αρχίσεις να θεραπεύεσαι. Λάβε υπόψη σου ότι ο εγκέφαλός σου έχει μάθει να πονάει και αναζήτησε τους τρόπους με τους οποίους θα τον βοηθήσεις να πάρει ένα νέο μάθημα.

Το κεφάλαιο «πόνος» είναι πραγματικά τεράστιο και όσο περισσότερος κόσμος βασανίζεται από αυτόν, τόσο περισσότερες μελέτες και δεδομένα έρχονται στο φως. Και δεν μιλάμε για τον πόνο που διαρκεί λίγο ως αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα.

Αναφερόμαστε στον χρόνιο πόνο, εκείνον που διαρκεί περισσότερο από 3-6 μήνες και στις μέρες μας πλήττει όλο και περισσότερο κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με μεγάλη μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στις ΗΠΑ, ο χρόνιος πόνος είναι τόσο συχνό φαινόμενο πλέον, ώστε ξεπερνάει σε νούμερα τον διαβήτη, την κατάθλιψη και την υπέρταση!

Τα στοιχεία της μελέτης έφεραν στο φως ότι το 1/5 των Αμερικανών υποφέρει από χρόνιο πόνο, γεγονός που παρεμποδίζει την καθημερινή τους ζωή. Τι συμβαίνει λοιπόν στην περίπτωση του χρόνιου πόνου;

Ποιος είναι ο μηχανισμός του πόνου

Κάθε πόνος δημιουργείται στον εγκέφαλο. Για να αισθανθούμε δηλαδή τον πόνο, πρέπει ο εγκέφαλος να τον γεννήσει και να μας πληροφορήσει. Ο πόνος είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός, η απάντηση του εγκεφάλου μας στην πεποίθησή του ότι κινδυνεύουμε. Ο πόνος όμως είναι και μια εμπειρία πολυπαραγοντική.

Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται από όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος: αντιληπτές απειλές, συναισθήματα, κοινωνικό πλαίσιο, προηγούμενες εμπειρίες και αναμνήσεις, πεποιθήσεις για τον πόνο και πολλά άλλα. Με άλλα λόγια, ο πόνος περνάει από τα ίδια εγκεφαλικά μονοπάτια που περνάνε όλα τα παραπάνω και το ένα επηρεάζει το άλλο.

Χρόνιος πόνος
iStock

Ο χρόνιος πόνος είναι μια «κακιά συνήθεια»

Ο πόνος είναι υπαρκτός. Αποτυπώνεται σε εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις στον εγκέφαλο, είτε είναι χρόνιος είτε όχι. Δυστυχώς όμως, στην περίπτωση του χρόνιου πόνου μοιάζει ο εγκέφαλός μας να έχει εκπαιδευτεί στο να πονάει. Ο χρόνιος πόνος είναι σαν μια «κακιά» συνήθεια του νευρικού μας συστήματος.

«Όσοι έχουμε βιώσει χρόνιο πόνο, άγχος ή κατάθλιψη, ο εγκέφαλός μας έχει γίνει εξαιρετικά καλός στο να βιώνει αρνητικές αισθήσεις στο σώμα και αρνητικές σκέψεις στο μυαλό» αναφέρει η Κατερίνα Μουστάκα, γιατρός-χειροπράκτης, σε ένα ενημερωτικό βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram.

Χρόνιος πόνος
iStock

«Λόγω της νευροπλαστικότητας, της ικανότητας, δηλαδή του νευρικού μας συστήματος να αλλάζει και να προγραμματίζεται βάσει των εμπειριών που βιώνουμε συχνά, όσο περισσότερο πονάμε, τόσο περισσότερο ισχυροποιείται η τάση του εγκεφάλου μας να μας προστατεύει. Μάλιστα, η ανταπόκριση του εγκεφάλου αυξάνεται κατά 500% στα μηνύματα πόνου για όσους έχουμε βιώσει πόνο για πάνω από 3 μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γίνεται να ξεμάθεις τον πόνο;

Υπάρχει κάτι πολύ απλό που μπορούμε να κάνουμε και αυτό είναι να επανεκπαιδεύσουμε το νευρικό μας σύστημα σε μια πιο «θετική» κατεύθυνση. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Χρησιμοποιώντας ως αντίδοτο το σώμα μας!

Η Κατερίνα Μουστάκα, η οποία έχει και η ίδια υποφέρει από χρόνιο πόνο, προτείνει να ενισχύσουμε τις νευρικές οδούς για τις ευχάριστες αισθήσεις, κλίνοντας σκόπιμα προς αυτές. Τι σημαίνει αυτό;

Χρόνιος πόνος
iStock

«Τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολλά. Η αναπνοή μας, μια ευχάριστη μυρωδιά, ένα νόστιμο φαγητό, μια απαλή κουβέρτα, το αεράκι στο πρόσωπό μας, η ζεστασιά του ήλιου, η αίσθηση του νερού στο δέρμα μας. Όσο περισσότερο βιώνουμε ευχάριστες αισθήσεις από το σώμα μας, δίνουμε στον εγκέφαλό μας ένα εξαιρετικά δυνατό μήνυμα ασφάλειας και αυτό όχι μόνο βοηθά στο να ηρεμήσει το μυαλό μας, αλλά μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε ξανά και το σώμα μας», απαντάει.

Αν λοιπόν έχεις μάθει να πονάς, ίσως είναι καιρός να ξεμάθεις, παίρνοντας μια απλή, αλλά συνειδητή απόφαση: να αναζητήσεις τι σε ευχαριστεί και να επιδιώκεις να το νιώθεις συστηματικά κάθε μέρα. Σαν αντίδοτο στον πόνο, δηλαδή, ή σαν παυσίπονο!

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.