Unsplash Ava Sol

3 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΑΝΕΤΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Αν σκέφτεσαι να αλλάξεις το πρόγραμμα γυμναστικής σου και να δοκιμάσεις ένα νέο είδος άσκησης, αυτό το κείμενο θα σου εξηγήσει όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να το κάνεις.

Υποθέτω ότι μία από τις πιο άβολες στιγμές που μπορεί να βιώσει κάποιος που δεν έχει καλές σχέσεις με τη γυμναστική και τη σωματική άσκηση είναι η πρώτη μέρα στο γυμναστήριο. Αν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ στη ζωή σου εντατικά, θα πω το γνωστό κλισέ: Κάθε αρχή και δύσκολη.

Αλλά ακόμα κι αν γυμνάζεσαι τακτικά, σίγουρα η μετάβαση από ένα είδος προπόνησης σε άλλο μπορεί να σου προκαλέσει κάποιο άγχος, τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσεις τον νέο τρόπο εκγύμνασης.

Καμιά φορά, απλά και μόνο το να μπεις σε μια νέα αίθουσα γυμναστικής, μπορεί να το νιώθεις «πολύ». Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν τη θέση τους στον χώρο κι εσύ καλείσαι όχι απλώς να υπάρξεις στο νέο περιβάλλον αλλά και να συμβαδίσεις με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Καταρχάς, ηρεμία. Τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο το έχεις στο μυαλό σου και σίγουρα αυτά που θα αποκομίσεις είναι πολύ περισσότερα από όσα έχεις να χάσεις.

Τα οφέλη των διαφορετικών προπονήσεων

Από προσωπική εμπειρία θα έλεγα ότι αξίζει να πιέσεις τον εαυτό σου να δοκιμάσει ένα νέο είδος άσκησης, είτε γυμναζόσουν προηγουμένως είτε όχι. Αντί να σκέφτεσαι το πόσο άβολα θα νιώσεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναλογιστείς τη σημασία της απόφασης που πήρες για τον εαυτό σου και το σώμα σου.

άσκηση
Unsplash Yulissa Tagle

Οι διαφορετικές προπονήσεις θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις νέους τύπους κίνησης αλλά και να αποφύγεις τραυματισμούς που προκαλούνται από υπερβολική χρήση. Επίσης, μόνο δοκιμάζοντας διαφορετικά είδη θα καταλάβεις ποιο είναι το κατάλληλο για το σώμα σου.

Πέρα από το γεγονός ότι η φυσική σου κατάσταση θα βελτιωθεί, για την απόφαση αυτή θα σε ευχαριστεί και ο εγκέφαλός σου! Μια φράση της Keisa Parrish, πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας γιόγκα, Pilates και TRX fitness, που μίλησε στο Well+Good, συνοψίζει τα οφέλη που αποκομίζει κανείς συνολικά: «Το να προκαλείς τον εγκέφαλό σου να σκεφτεί κριτικά σχετικά με την κίνηση του σώματος, σε διδάσκει να είσαι πιο ευέλικτος, και όχι μόνο για την άσκηση, αλλά και για την καθημερινή ζωή».

άσκηση
Unsplash Annie Spratt

Πώς θα νιώσεις άνετα με ένα νέο είδος άσκησης

Αφού, λοιπόν, το πάρεις απόφαση να αλλάξεις προπόνηση, μερικές σύντομες συμβουλές μπορεί να σε βοηθήσουν να αποβάλεις το άγχος των πρώτων ημερών και να απολαύσεις τις συνέπειες της επιλογής σου.

1. Δοκίμασε ένα είδος άσκησης που σου φαίνεται ελκυστικό

Κάνε συνειδητή επιλογή της νέας σου προπόνησης, έχοντας κατά νου ότι το πρόγραμμα της άσκησης πρέπει να επικεντρώνεται στους στόχους και τις ανάγκες του σώματός σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρασύρεσαι από όσα βλέπεις στα social media αλλά ούτε και από τη γυμναστική που κάνουν οι φίλοι σου.

2. Μίλησε με τον νέο προπονητή

Αν δεν νιώθεις σιγουριά ότι ένα πρόγραμμα γυμναστικής σου ταιριάζει, τότε μπορείς να μιλήσεις με τον υπεύθυνο του προγράμματος, ώστε να βεβαιωθείς για τη δυσκολία του. Ενημέρωσέ τον για τυχόν τραυματισμούς ή θέματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζεις. Αυτός είναι ο γρηγορότερος και απλούστερος τρόπος για να ξέρεις αν το συγκεκριμένο είδος θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέσει ή θα σε βλάψει.

άσκηση
Unsplash Andreea Boncota

4. Σκέψου ότι δεν είσαι (ο) μόνος

Μην ξεχνάς ότι δεν ταλαιπωρείσαι μόνο εσύ από τις παραπάνω ανησυχίες. Οι περισσότεροι κάνουν τις ίδιες σκέψεις: Κάνω την άσκηση σωστά; Θα μπορέσω να κάνω όλες τις επαναλήψεις; Είμαι αρκετά καλός/καλή;

Επαναφέροντας στη μνήμη μου τα λόγια της ειδικού, θα δανειστώ τη συμβουλή που έδωσε: «Κανείς δεν ανταγωνίζεται για να είναι ο καλύτερος ή να δείχνει ο καλύτερος. Όλοι απλώς προσπαθούν να τα καταφέρουν, οπότε επικεντρωθείτε σε εσάς και τους στόχους σας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.