iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΑΛΑΤΑ EPSOM ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΜΕ ΝΕΡΟ

Αν δεν έχεις κάνει ακόμα ποδόλουτρο με άλατα Epsom, τότε το κείμενο που ακολουθεί μπορεί να σου αλλάξει γνώμη.

Όταν μιλάμε για τα άλατα Epsom, αναφερόμαστε στην ουσία σε μια ένωση θειικού μαγνησίου, που χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως θεραπευτικός παράγοντας και αναλγητικό. Σήμερα, τα χρησιμοποιούμε πολύ σε ποδόλουτρα για να μειώσουμε την αίσθηση βάρους μετά από μια δύσκολη μέρα ή όταν απολαμβάνουμε ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσουμε και να διώξουμε το στρες της μέρας από πάνω μας.

Όσοι τα χρησιμοποιούν, ισχυρίζονται ότι αποτελούν έναν αποτελεσματικό αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό παράγοντα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθούν οι ισχυρισμοί αυτοί. Σε κάθε περίπτωση, πριν δοκιμάσεις μια νέα θεραπεία, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό.

Πώς να κάνεις ποδόλουτρο με άλατα Epsom

  • Γέμισε την μπανιέρα ή μια λεκάνη με ζεστό νερό μέχρι να καλύψεις τα πόδια σου.
  • Πρόσθεσε 1/2 φλιτζάνι αλάτι Epsom.
  • Άφησε τα πόδια σου να μουλιάσουν για 30 έως 60 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα.
  • Για να βελτιώσεις την εμπειρία, μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες αραιωμένου αιθέριου ελαίου λεβάντας, μέντας ή ευκαλύπτου.

Επειδή το ποδόλουτρο αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, φρόντισε να ενυδατώσεις το δέρμα σου μετά την ολοκλήρωσή του, ώστε να αποφύγεις το σκάσιμο και τον ερεθισμό.

Αν αισθανθείς οτιδήποτε, όπως π.χ. πόνο, φρόντισε να ενημερώσεις τον γιατρό σου. Ιδίως άτομα με διαβήτη, νεφρική νόσο ή καρδιακά προβλήματα ή έγκυες καλό είναι να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν άλατα Epsom.

άλατα Epsom
iStock

Τι θα κερδίσεις από τα ποδόλουτρα με άλατα Epsom

Συνήθως κάνουμε ποδόλουτρο με άλατα Epsom, γιατί φαίνεται να βοηθούν στη μείωση του στρες. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα στη θεραπεία αυτή:

1. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μυκητιάσεων

Τα άλατα Epsom έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τραυμάτων και λοιμώξεων. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή γιατί θα μπορούσαν να ερεθίσουν την πληγή, ενώ όσον αφορά τις λοιμώξεις, αν και δεν τις θεραπεύουν, μπορεί να μαλακώσουν το δέρμα κι έτσι να έχει καλύτερα αποτελέσματα η φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, πριν χρησιμοποιήσεις αυτήν τη θεραπεία, ενημέρωσε τον γιατρό σου, καθώς ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνονται από το ζεστό νερό ή τα άλατα.

Σε περίπτωση μυκητίασης των ποδιών ή των νυχιών του ποδιού, κάνε ποδόλουτρο με τα άλατα αυτά, δύο φορές την ημέρα για περίπου 20 λεπτά. Μπορείς, αν θες, να προσθέσεις στο νερό και κάποιο αιθέριο έλαιο με επουλωτική δράση, όπως το tea tree oil, το οποίο όμως έχεις προηγουμένως αραιώσει.

άλατα Epsom
iStock

2. Βοηθά στην απολέπιση

Τα άλατα Epsom μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απολεπιστικό, για να μαλακώσουν τα τραχιά, σκασμένα πόδια. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, την ώρα που τα πόδια σου μουλιάζουν, μπορείς να κάνεις μασάζ στα πέλματα μια χούφτα άλατα.

3. Προσφέρει ανακούφιση από τους κάλους

Τη δράση τους αυτή θα την εκτιμήσεις ιδιαίτερα, αν κάνεις κάποια εργασία που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία ή πολύ περπάτημα. Αν, λοιπόν, σε πονάνε τα πόδια ή υποφέρεις από κάλους, τότε φρόντισε να μουλιάζεις τακτικά τα πόδια σου σε ζεστό νερό με αυτά τα άλατα, για να μειώσεις την ένταση του πόνου και να αντιμετωπίσεις τους κάλους.

4. Διευκολύνει την αφαίρεση παρανυχίδων

Ένα ποδόλουτρο με άλατα Epsom μπορεί επίσης να βοηθήσει στην περίπτωση που σου έχει μπει στο πόδι κάποια ακίδα και θες να τη βγάλεις. Οι ενώσεις στο αλάτι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής γύρω από την τραυματισμένη περιοχή και μαλακώνουν το δέρμα, διευκολύνοντας έτσι την αφαίρεσή της (αλλά και την αφαίρεση παρανυχίδων).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.