ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΙΠΟΣΩΜΙΑΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ;
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το σώμα δεν απορροφά περισσότερο από το 20% από τα παραδοσιακά συμπληρώματα διατροφής. Δες πώς λειτουργεί η λιποσωμιακή τεχνολογία και γιατί είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μεταφοράς θρεπτικών συστατικών.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα λαμβάναμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε από τις τροφές που καταναλώνουμε. Οι συνθήκες όμως δεν είναι ιδανικές, από την έλλειψη πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα, το κάπνισμα, το άγχος, έως και τον πολυάσχολο τρόπο ζωής. Είναι αρκετά διαδεδομένο σήμερα να καταναλώνουμε συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουμε τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες μας, όπως βιταμίνες, πολυβιταμίνες, μαγνήσιο, προβιοτικά, πρεβιοτικά και πολλά άλλα σκευάσματα.
Κι αν δεν παίρνεις ήδη συμπληρώματα διατροφής, έχεις σίγουρα αναρωτηθεί αν τα χρειαζόμαστε όλοι τελικά, ποια είναι αυτά και πότε πρέπει να τα παίρνουμε.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τα συμπληρώματα διατροφής, ούτε να τα λαμβάνουμε αλόγιστα. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Πολλά από τα συμπληρώματα διατροφής παρουσιάζουν μικρή βιοδιαθεσιμότητα, ειδικά όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις. Ο όρος βιοδιαθεσιμότητα αναφέρεται στο ποσοστό απορρόφησης ενός θρεπτικού συστατικού στην κυκλοφορία του αίματος. Μπορούν να παρέχονται σε δοσομετρικές μορφές, όπως χάπια, κάψουλες, δισκία, σκόνη ή υγρά.
Η λιποσωμιακή νανοτεχνολογία έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη επιστημονική προσέγγιση για να αντιμετωπισθεί η χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα πολλών θρεπτικών συστατικών.
Τι είναι τα λιποσώματα;
Το λιπόσωμα ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Βρετανό αιματολόγο Alec D. Bangham. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό κυστίδιο που περιλαμβάνει ένα εξωτερικό στρώμα λίπους φτιαγμένο από τον ίδιο τύπο λίπους (φωσφολιπίδια και χοληστερόλη) που βρίσκεται στις μεμβράνες των ανθρώπινων κυττάρων, γεγονός που το καθιστά πολύ πιο συμβατό με το βιολογικό περιβάλλον. Από τη στιγμή που τα λιποσώματα είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό όπως τα περισσότερα κύτταρα, το σώμα μας τα αναγνωρίζει σαν μια φιλική ουσία.
Στο εσωτερικό του ένα λιπόσωμα μπορεί να περιέχει μια φαρμακευτική ουσία ή ένα διατροφικό συστατικό το οποίο προστατεύεται από τα οξέα του στομάχου και απορροφάται από το λεπτό έντερο.
Μπορεί κανείς να φανταστεί τα λιποσώματα σαν κενές μπαλίτσες, το περίβληματων οποίων δημιουργείται από μια διπλή στιβάδα λιπιδίων, ενώ το κενό τους γεμίζει με μια υδατοδιαλυτή φυσική ουσία, προστατευμένη μέσα στο υδρόφοβο κουκούλι της, για να την κατευθύνουν ακριβώς στο σημείο του οργανισμού που το χρειάζεται.
Τα λιποσώματα απορροφώνται εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των βλεννογόνων και κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, συγχωνεύονται με τις κυτταρικές μεμβράνες και απελευθερώνουν το περιεχόμενο τους σε θρεπτικά συστατικά απευθείας στα κύτταρα. Αυτός είναι ο λόγος που τα λιποσώματα είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μεταφοράς θρεπτικών συστατικών.
Καθώς τα θρεπτικά συστατικά είναι εγκλωβισμένα μέσα στο νανοσωματίδιο, προστατεύονται από την υδρόλυση, την καταστροφή που φυσιολογικά συμβαίνει όταν μπαίνουν στον οργανισμό μας.
Μια λιποσωμιακή φόρμουλα υπάρχει ως υγρό συμπλήρωμα διατροφής που παρέχει ένα περιβάλλον νερού, ζωτικής σημασίας για τον άμεσο σχηματισμό αυτών των σφαιρικών λιπαρών δομών που ενθυλακώνουν τη δραστική ουσία. Τα προϊόντα που δεν είναι σε υγρή φόρμουλα (όπως σκόνες, κάψουλες, δισκία) δεν παρέχουν το περιβάλλον του νερού που επιτρέπει τον άμεσο σχηματισμό των λιποσωμάτων.
Πώς λειτουργεί η λιποσωμιακή τεχνολογία;
Το σώμα μας παίρνει τη μέγιστη απορρόφηση με τη βέλτιστη κυτταρική βιοδιαθεσιμότητα. Η απορρόφηση είναι η κίνηση των θρεπτικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ η βιοδιαθεσιμότητα είναι ο βαθμός με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν από το σώμα σε κυτταρικό επίπεδο.
Τα λιποσωμιακά συμπληρώματα διατροφής, λοιπόν, μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην αύξηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Σύμφωνα με έρευνες, τα παραδοσιακά συμπληρώματα διατροφής όπως τα χάπια και οι κάψουλες προσφέρουν, κατά μέσο όρο, μόνο το 10% των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών που περιέχουν. Αντίθετα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει σημαντική αύξηση, έως 5-8 φορές στη βιοδιαθεσιμότητα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ουσιών όταν ενθυλακώνονται σε λιποσώματα.
Απορρόφηση ουσιών και βιταμινών σε λιποσωμιακά συμπληρώματα
– Γλουταθειόνη και κουρκουμίνη:
Η γλουταθειόνη επωφελείται δραστικά από τις λιποσωμιακές συνθέσεις. Επίσης, η κουρκουμίνη, μια κίτρινη αντιφλεγμονώδης πολυφαινολική ουσία που υπάρχει στον κουρκουμά, έχει μικρή βιοδιαθεσιμότητα λόγω κακής υδατοδιαλυτότητας και γρήγορης αποβολής της από το σώμα, αλλά η λιποσωμιακή της ενθυλάκωση μπορεί να αυξήσει κατά 10 φορές την απορρόφηση της.
– Βιταμίνη C:
Η τεχνολογία λιποσωμάτων είναι εξαιρετικά κατάλληλη για ένα υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό όπως η βιταμίνη C. Σε έρευνα που περιλάμβανε 11 άτομα, η από του στόματος χορήγηση 4γρ. βιταμίνης C ενθυλακωμένη σε λιποσώματα ανέβασε τη συγκέντρωση στο αίμα στα 10,3 ± 0,9 mg/ dL. μετά από τρεις ώρες, ενώ η συγκέντρωση της μη ενθυλακωμένης βιταμίνης C ήταν 7,6 ± 0,4 mg / dL.
Συνεπώς, τα λιποσώματα αποτελούν ένα «όχημα» μεταφοράς συμπληρωμάτων διατροφής, αυξάνοντας την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητά τους πολλαπλάσια σε σύγκριση με άλλες δοσολογικές μορφές (δισκία, κ.λπ.).