iStock

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ – ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ

Άγχος και ανάγκη για τουαλέτα είναι ένα δυσάρεστο ντουέτο, που μερικές φορές μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Μάθε τι προκαλεί αυτή την αντίδραση του οργανισμού και πώς θα την αποφύγεις.

Συμβαίνει σχεδόν σε όλους, όταν τους κυριεύσει ένα υψηλό και ξαφνικό αίσθημα άγχους να έχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα: Ναυτία, φούσκωμα, πόνοι στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, αλλά πιο συχνά η κατεπείγουσα ανάγκη να επισκεφτούν την τουαλέτα...

Αυτό συμβαίνει επειδή το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται με τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Όταν λοιπόν ο εγκέφαλος αισθανθεί μια απειλή, στέλνει αμέσως σήμα στο γαστρεντερικό σύστημα να σταματήσει τη λειτουργία του. Βλέπεις, υπάρχουν άλλες πιο σημαντικές προτεραιότητες και αφορούν την επιβίωση από τον κίνδυνο.

Το έντερο «αντιλαμβάνεται» το άγχος σου

Τόσο το στρες όσο και το άγχοςαν και διαφέρουν μεταξύ τους– αυξάνουν ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη και  η σεροτονίνη. Το έντερο ανταποκρίνεται σε αυτές τις ορμόνες προκαλώντας συμπτώματα, όπως διάρροια, ναυτία ή δυσκοιλιότητα.

άγχος και τουαλέτα
Freepik

Η σεροτονίνη μάλιστα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Είναι ένας νευροδιαβιβαστής και μια ορμόνη που εμπλέκεται στο περισταλτικό αντανακλαστικό, δηλαδή στη μετακίνηση της τροφής μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Κατά τη διάρκεια αυξημένου άγχους, η ποσότητα σεροτονίνης αυξάνεται στο έντερο και μπορεί να προκαλέσει σπασμούς σε ολόκληρο το παχύ έντερο. Αυτοί οι σπασμοί είναι αρκετοί για να προκαλέσουν απροσδόκητες κινήσεις του εντέρου.

Υπερκινητικότητα λόγω... άγχους

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά γίνονται προκειμένου να μετακινηθεί το αίμα και το οξυγόνο από το στομάχι και το έντερο στους μυς, ώστε να είμαστε σε θέση να τρέξουμε μακριά ή να παλέψουμε με τον υποτιθέμενο εχθρό. Αυτή η απότομη μετακίνηση, το «άδειασμα» του πεπτικού σωλήνα, έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη να επισκεφτούμε την τουαλέτα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να αυξηθεί η κινητικότητα του εντέρου, σύμφωνα με την ολιστική διατροφολόγο Maya Eid, είναι οι τυχόν δυσλειτουργίες στο πνευμονογαστρικό νεύρο. Το πνευμονογαστρικό νεύρο μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα σημάτων από το πεπτικό σύστημα και τα όργανα στον εγκέφαλο και αντίστροφα.

«Δυσλειτουργίες στο πνευμονογαστρικό νεύρο που μπορεί να προκαλέσει το άγχος, όπως και οι ανισορροπίες των νευροδιαβιβαστών, μπορεί να αυξήσουν την κινητικότητα του εντέρου», λέει η Eid.

άγχος και τουαλέτα
Freepik

Τι μπορείς να κάνεις προληπτικά

Να αποφεύγεις τροφές όπως:

  • καφεΐνη
  • αλκοόλ
  • ζάχαρη
  • επεξεργασμένες τροφές
  • καυτερά

Να εντάξεις στη διατροφή σου:

  • δημητριακά χωρίς γλουτένη, όπως φαγόπυρο, βρόμη και κινόα
  • λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι, κεφίρ, λάχανο τουρσί και miso
  • τσάι χωρίς καφεΐνη και βότανα όπως χαμομήλι, μέντα και κουκρκουμάς

Σε περιόδους στρες

Πίνε νερό με πρόσθετους ηλεκτρολύτες για να βοηθήσεις στην αναπλήρωση μετάλλων, όπως το νάτριο και το κάλιο, που μπορούν να εξαντληθούν κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού στρες. Επίσης, προτίμησε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό, όπως αγγούρι, ντομάτα και ροδάκινα.

Χρήσιμα tips μακροπρόθεσμα

Επιλέγοντας διάφορους τρόπους ρύθμισης του άγχους, ουσιαστικά εκπαιδεύεις το σώμα σου να μην έχει ακραίες αντιδράσεις. Τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό; Μερικές ιδέες είναι:

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.