Unsplash Engin Akyurt

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΓΧΟΣ

Ακόμα κι όταν τρως το πιο υγιεινό φαγητό, εάν το νευρικό σου σύστημα νιώθει να απειλείται, απενεργοποιεί την πέψη και οδηγεί σε αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Μάθε τι πρέπει να προσέξεις.

Αφού μάθαμε πόσο καλό μας κάνει μια υγιεινή διατροφή, κατά προτίμηση μεσογειακή διατροφή βασισμένη στη φυτοφαγία –που μπορεί ακόμη και ασθένειες να αναστρέψει –, αφού γνωρίσαμε τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγουμε και ποιες να προτιμάμε, αφού εμπεδώσαμε τη σημασία του σωστού φαγητού, ήρθε η ώρα να πληροφορηθούμε πως δεν έχει σημασία μόνο το τι τρως, αλλά και πώς το το τρως.

Με πολύ απλά λόγια, αν τρως όσο έχεις άγχος, ακόμη κι αν τρως ελιές, ψητά λαχανικά και ντοματούλες από τον κήπο σου, δεν κάνεις δουλειά, διότι το πεπτικό σου σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Ούτε τα προβιοτικά, τα πεπτικά ένζυμα ή τα συμπληρώματα θα έχουν αποτελεσματικότητα. Το άγχος απενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα, ρίχνει υπερβολικά το σάκχαρο στο αίμα και θέτει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, εκτός λειτουργίας.

Χρόνιο στρες και υγεία

Το χρόνιο στρες δίνει σήμα στο σώμα να δώσει προτεραιότητα στην επιβίωση έναντι του μεταβολισμού, της πέψης και της ορμονικής λειτουργίας. Αυξάνει επίσης τη φλεγμονή και καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση.

Πέψη και στρες
Unsplash Dan Dealmeida

Εάν βρίσκεσαι σε κατάσταση στρες, είναι πολύ δύσκολο για το σώμα να επιτελέσει την πέψη και να διαχειριστεί τα πάνω-κάτω του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη γενική υγεία, την ανοσία, την ορμονική λειτουργία, τη γονιμότητα κ.λπ.

Στρες και πέψη

Η αντίδραση στο στρες αναστέλλει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ η χαλάρωση την ενεργοποιεί. Όταν πυροδοτείται ο μηχανισμός αντίδρασης στο στρες, η πέψη καταστέλλεται, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να εξοικονομήσει πόρους του για να ανταποκριθεί στην όποια απειλή.

Εάν η αντίδραση στο στρες συμβαίνει περιστασιακά, το σώμα ανακάμπτει και συνεχίζει τη φυσιολογική του λειτουργία. Εάν η αντίδραση στο στρες ενεργοποιείται πολύ συχνά, το σώμα δυσκολεύεται να ανακάμψει. Αυτό εμποδίζει τη διαδικασία και την ομαλοποίηση της πέψης και μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Το στρες επηρεάζει τον μεταβολισμό και τις ορμόνες

Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη συμπτωμάτων ευερέθιστου εντέρου και έλκους στομάχου. Βλέπεις, το στρες επηρεάζει την παραγωγή οξέων του στομάχου και μειώνει τη λυσοζύμη, ένα ένζυμο τα οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη θανάτωση παθογόνων παραγόντων, βακτηρίων κ.λπ. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα λοιμώξεων, εντερικών προβλημάτων και μειώνει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πέψη και στρες
Unsplash Conscious Design

Η αντίδραση στο στρες είναι ουσιαστικά μια αντίδραση σακχάρου στο αίμα και είναι πολύ απαιτητική για το σώμα. Αξιοποιεί τα αποθέματά σου για να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και εξαντλεί τα επινεφρίδια, κάνοντάς τα να υπερεκκρίνουν ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Η αυξημένη κορτιζόλη οδηγεί με τη σειρά της σε αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που ασκεί μεγάλη πίεση στο πάγκρεας και το συκώτι. Το χρόνιο στρες εξαντλεί επίσης τα αποθέματα μετάλλων και θρεπτικών συστατικών του οργανισμού, τα οποία επηρεάζουν όχι μόνο το σάκχαρο στο αίμα αλλά και τη μεταβολική λειτουργία και τις ορμόνες.

Τι μπορείς να κάνεις

Πέψη και στρες
Unsplash Pablo Merchan Montes

  1. Πάρε βαθιές αναπνοές πριν ξεκινήσεις να τρως. Ειδικά αν είσαι πολύ αγχωμένος/η μπορείς να εξασκείς μερικές ασκήσεις breathwork.
  2. Κάνε μία παύση πριν από το φαγητό για να εκφράσεις την ευγνομωσύνη σου που το έχεις. Κάτι ήξεραν οι παλιότεροι που έκαναν προσευχή γύρω από το τραπέζι.
  3. Συνδέσου με το φαγητό είτε μαγειρεύοντάς το (θα έχεις και άλλα οφέλη από αυτή τη συνήθεια), είτε χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις σου για να απολαύσεις το γεύμα σου.
  4. Κάθισε κάτω και μάσησε αργά κάθε μπουκιά. Απόφυγε τη βιασύνη και την κακή στάση του σώματος όσο τρως.
  5. Αφήσε το τηλέφωνο, τον υπολογιστή τις οποιαδήποτε άλλη συσκευή σας μακριά. Δώσε στο σώμα σου να καταλάβει ότι τώρα έχει μια συγκεκριμένη δουλειά να κάνει και πρέπει να είναι ήρεμο.
  6. Επίλεξε τρόφιμα που που δεν αυξομειώνουν το σάκχαρο και υποστηρίζουν τη γαστρεντερική λειτουργία.
  7. Απόφυγε γλυκαντικές ουσίες, υπεροβλικά ζαχαρούχες τροφές, πολύ σιτάρι, επεξεργασμένα τρόφιμα, σπορέλαια, ακόμη και καρπούς που δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για βρώση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.