iStock

Η ΜΑΣΚΑ ΥΠΝΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΝΟΕΙΣΑΙ

Το να φοράς μάσκα ύπνου όταν κοιμάσαι φαίνεται ότι ενισχύει ορισμένες σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Ανήκω στη συνομοταξία ανθρώπων που μια μικρή αχτίδα φωτός είναι αρκετή για να τους ξυπνήσει. Μόλις βγει ο ήλιος. Και μετά δεν μπορώ να ξανακοιμηθώ. Πράγμα που όταν ήμουν πιο νέα το έβρισκα εξόχως ενοχλητικό, αφού δεν έπεφτα στο κρεβάτι νωρίτερα από τη 1 το ξημέρωμα.

Τώρα που ξυπνώ πριν βγει ο ήλιος, δεν έχω τέτοια ζητήματα. Εκτός κι αν πάω διακοπές. Αν με δίδαξαν κάτι οι εμπειρίες μου είναι πως μεταξύ των άκρως απαραίτητων που πρέπει να έχω μαζί μου στα ταξίδια είναι μια μάσκα ύπνου. Αν την ξεχάσω, ξεχνάω και τον ύπνο. Στα θετικά, κάνω βόλτες στις πόλεις πριν αποκτήσουν ζωή – κίνηση και οχλοβοή.

Ανακαλύπτοντας μελέτη που έκαναν ερευνητές από πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, διαπίστωσα πως άθελα μου κέρδιζα και άλλα πράγματα. Τι;

Η μάσκα ύπνου μπορεί να με (σε) βοηθήσει να έχουμε καλύτερη εγρήγορση και υψηλότερη απόδοση μνήμης μέσα στην ημέρα.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν πως η μάσκα ματιών μπορεί να είναι ένας απλός, οικονομικός και μη επεμβατικός τρόπος να κερδίσετε πολλά περισσότερα από τον ύπνο, που έχει διαπιστωθεί πως είναι σημαντικός για τη συνολική ευημερία και την υγεία μας», αναφέρει η μελέτη.

μάσκα ύπνου
iStock

«Το φως του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει τη δομή και το χρονοδιάγραμμα του ύπνου. Διερευνήσαμε πώς φορώντας μια μάσκα ματιών που μπλοκάρει το φως επηρεάζεται η μνήμη και η εγρήγορση. Αλλαγές που θα μπορούσαν να ωφελήσουν καθημερινά καθήκοντα, όπως η μελέτη ή η οδήγηση».

Η μάσκα ύπνου δοκιμάζεται

Συνολικά έγιναν δύο πειράματα, σε άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών.

Στο πρώτο, 89 ενήλικες, κοιμήθηκαν φορώντας:

  • για μία εβδομάδα μάσκα ματιών,
  • για μία εβδομάδα μάσκα ματιών με τρύπες (έτσι «μιμήθηκαν» οι επιστήμονες τις φθαρμένες μάσκες),
  • για μια εβδομάδα χωρίς να καλύπτει κάτι τα μάτια τους.

«Οι εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες κάθε εβδομάδα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες αποδίδουν καλύτερα σε δοκιμασία σύνδεσης ζευγαριών λέξεων (σ.σ. μετρά την ικανότητα να ανακαλέσεις γεγονότα και εμπειρίες), όταν κάλυπταν τα μάτια τους ενώ κοιμούνταν. Οι ίδιοι απέδωσαν καλύτερα σε δοκιμή που μέτρησε τους χρόνους αντίδρασης».

μάσκα ύπνου ζευγάρι
iStock

Στο δεύτερο πείραμα, 33 ενήλικες είχαν κατά τη διάρκεια του ύπνου μάσκες, συσκευές για τη μέτρηση της έντασης του φωτός κατά την αφύπνιση και έναν αισθητήρα σαν κορδέλα στο κεφάλι, που μετρούσε την εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι συμμετέχοντες κοιμούνταν ένα βράδυ με καινούργια μάσκα και ένα με φθαρμένη για τέσσερις ημέρες. Τις δύο τελευταίες υποβλήθηκαν σε περαιτέρω τεστ.

Σε εργασία συσχέτισης ζεύγους λέξεων, φάνηκε πως η μάσκα βοηθά στην εκμάθηση νέων πληροφοριών και στη διαμόρφωση φρέσκων αναμνήσεων.

Τα δεδομένα που έδωσε η «κορδέλα» υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της φθοράς μάσκας και του πιο αργού κύματος χρόνου ύπνου, που είναι σημαντικό όταν πρόκειται για ενίσχυση μνήμης.

«Το όφελος για τη μνήμη προβλέπεται από τον χρόνο που δαπανάται σε ύπνο αργού κύματος, ενώ φορούσαν μάσκα», έγραψαν οι ερευνητές. «Αυτό υποδηλώνει ότι το να φοράμε μάσκα ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μία αποτελεσματική, οικονομική και μη επεμβατική συμπεριφορά, που θα μπορούσε να ωφελήσει τη γνωστική λειτουργία και να οδηγήσει σε μετρήσιμες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή».

Με βάση τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εθελοντές και στα δυο πειράματα, οι φθαρμένες μάσκες δεν επηρέασαν τον χρόνο ή τη διάρκεια του ύπνου. «Επομένως αυτοί οι παράγοντες είναι απίθανο να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα των δοκιμών».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.