Αρχείο: Ιππόλυση

ΙΠΠΟΛΥΣΗ: ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Ήξερες ότι ένα άλογο μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να επιλύσει τα προβλήματά του; Επισκεφτήκαμε την Ιππόλυση, πιστοποιημένο κέντρο υποβοηθούμενης μεθόδου αυτογνωσίας και μάθησης από ιπποειδή, και μάθαμε πώς γίνεται.

Ο Αποστόλης έχει κατάθλιψη συνοδευόμενη από αγχώδη διαταραχή. Είναι σα να υπάρχουν δύο αμφίρροπες δυνάμεις μέσα του: η μία μοιάζει να τον κρατάει δεμένο, ώστε να μην μπορεί να κάνει το παραμικρό και η άλλη του δημιουργεί αναστάτωση. Η μία τον κρατάει στο κρεβάτι τη μέρα, η άλλη τον κρατάει ξύπνιο τη νύχτα. Και οι δύο του δημιουργούν ενοχές.

Ο Αποστόλης ακολουθεί αγωγή σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία και αισθάνεται καλύτερα, όμως τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται κρίσεις πανικού στη δουλειά και αποφασίζει να επισκεφτεί την Ιππόλυση. 

Τι συμβαίνει στην Ιππόλυση;

Η Ιππόλυση, όπως λέει και το όνομά της, υπόσχεται να δώσει λύση με τη βοήθεια των αλόγων. Για την ακρίβεια, εδώ τα άλογα δίνουν τη λύση. «Το άλογο μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε όλες τις δικές μας κρυμμένες αλήθειες, όλες τις δικές μας ανασφάλειες, χωρίς να μας επιβάλλει απόψεις, διότι δεν έχει απόψεις», λέει η ιδρύτρια του κέντρου Δρ Νίκη Μαρκογιάννη, νευρολόγος-ψυχίατρος με 35ετή εμπειρία στην ψυχοθεραπεία και 40ετή ενασχόληση με τα άλογα, και διεθνής μέντορας EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association).

Ψυχολογική στήριξη στην Ιππόλυση
Αρχείο: Ιππόλυση

«Δεν πρόκειται για μια pet-assisted θεραπεία, αλλά για έναν διαδραστικό διάλογο ανάμεσα στο άλογο και στον άνθρωπο», επισημαίνει η κυρία Μαρκογιάννη. «Είναι μια μέθοδος αυτογνωσίας, μάθησης και εν τέλει θεραπείας στην οποία άλογο και άνθρωπος βαδίζουν μαζί, δεν επιβάλλεται ο δεύτερος στο πρώτο. Τα άλογα της Ιππόλυσης είναι οι θεραπευτές μας, είναι άλογα τα οποία δεν είχαν ελπίδες να ζήσουν, τα υιοθετήσαμε, αποκαταστήσαμε την υγεία τους και τα εκπαιδεύσαμε να μην είναι υποζύγια». 

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ.

Πώς λειτουργεί η «ιππο-βοηθούμενη» μέθοδος;

H μέθοδος EAGALA έχει τις ρίζες της στον Ιπποκράτη. «Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η γνώση ότι το άλογο έχει θεραπευτικές ιδιότητες και θεραπευτική πρόθεση προς τον άνθρωπο», αναφέρει η κυρία Μαρκογιάννη. «Ο Ιπποκράτης μάλιστα, συμβούλευε τον κόσμο να κάνει μια βόλτα με το άλογό του, αν είχε κακή διάθεση. Το 1980, έμαθα ότι η ψυχοθεραπεία με άλογα είχε αρχίσει να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από τα μέσα του ’70, για να αντιμετωπιστεί το μετατραυματικό σύνδρομο των βετεράνων πολεμιστών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία 35 χρόνια, μέσα από έρευνες, επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής δράσης του αλόγου και αναδείχθηκε σε μέθοδο ψυχοθεραπείας με 600 πιστοποιημένα κέντρα παγκοσμίως». 

Ο τρόπος που λειτουργεί η μέθοδος βασίζεται στην εξής απλή ιδέα: Καθώς τα άλογα έχουν ιδιαίτερα υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, μπορούν να γίνουν ο καθρέφτης της ψυχής μας. Στις συνεδρίες ο θεραπευόμενος καλείται να εκτελέσει κάποιες ασκήσεις δίπλα στο άλογο –ποτέ πάνω σε αυτό– με τη βοήθεια επιστημονικού προσωπικού. 

Ψυχολογική στήριξη στην Ιππόλυση
Αρχείο: Ιππόλυση

Τη διαδικασία μου περιγράφει με απλοϊκό αλλά ουσιαστικό τρόπο μια 10χρονη θεραπευόμενη: «Πρέπει να πεις στο άλογο τι φοβάσαι ή τι σε ανησυχεί. Αυτό το κάνεις με το μυαλό σου και με το άγγιγμα. Του μιλάς από μέσα σου, ενώ το αγγίζεις ή το οδηγείς προς μία κατεύθυνση, ανάλογα με το παιχνίδι που σου ζητάει η κυρία να κάνεις. Μπορεί ας πούμε να πρέπει να περάσετε ανάμεσα από κώνους ή να φτάσετε σε κάποια στεφάνια. Όλα συμβολίζουν κάτι. Εκείνη την ώρα το άλογο μπορεί να αντιδράσει ή να σταθεί κάπου, κάνει δηλαδή τα δικά του. Όταν όμως τα σκέφτεσαι μετά, καταλαβαίνεις τι ήθελε να σου πει. Και αυτό σε βοηθάει».  

Ποιες περιπτώσεις βοηθιούνται;

Η μέθοδος έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε παιδιά και ενήλικες που δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, σε οικογένειες, σε ομάδες στελεχών επιχειρήσεων, σε όσους αντιμετωπίζουν:

  • διαταραχές συμπεριφοράς,
  • σύνδρομο διάσπασης προσοχής,
  • κατάχρηση ουσιών,
  • διαταραχές διατροφής (ανορεξία-βουλιμία),
  • θέματα κακοποίησης,
  • φοβίες,
  • προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας.

άλογο
Αρχείο: Ιππόλυση

Συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία

Η μέθοδος έχει βιωματικό χαρακτήρα και συγκαταλέγεται στις βραχείες θεραπείες. Συνήθως ένα «πακέτο» περιλαμβάνει 6 συνεδρίες. Πρέπει να τονιστεί πως δεν αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία σε τυχόν πιο σοβαρά θέματα, όπως η χρόνια κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια. Λειτουργεί συμπληρωματικά. Μπορεί να ξεμπλοκάρει τον θεραπευόμενο σε κάποια φάση της θεραπείας του ή να προσφέρει μία εναλλακτική θέαση του προβλήματος. 

Ψυχολογική στήριξη με άλογα
Αρχείο: Ιππόλυση

Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Αποστόλη, την ιστορία του οποίου είδαμε στην αρχή: «Πολλές φορές δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε. Ακόμη κι όταν έπαιρνα χρονική απόσταση και ξανασκεφτόμουν τη συνεδρία. Κάποια στιγμή, όμως, ένα έντονο περιστατικό μέσα στον στίβο μού έδειξε πόσο επιθετικός μπορώ να γίνω όταν αγχώνομαι. Είδα το πρόβλημα του άγχους μου από μια άλλη οπτική. Μετά από λίγο καιρό, συνειδητοποίησα ότι η δουλειά που έκανα μου προξενούσε αφόρητη ένταση. Δεν ήμουν δηλαδή εγώ αποκλειστικά υπεύθυνος για τις κρίσεις, αλλά και το είδος της δουλειάς μου. Αποφάσισα να αλλάξω σταδιοδρομία και αυτή τη στιγμή εκπαιδεύομαι για να κάνω αυτό που αγαπώ». 

Η Δρ Νίκη Μαρκογιάννη είναι νευρολόγος - ψυχίατρος, διεθνής μέντορας EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association), ιδρύτρια του Κέντρου Ιππόλυση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.