iStock

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ

Μπορεί τα αντιμικροβιακά προϊόντα που διαρκώς χρησιμοποιούμε για να απολυμάνουμε το σπίτι μας να θέτουν τελικά σε κίνδυνο την υγεία μας;

Πάνω στο γραφείο μου εξακολουθεί να υπάρχει ένα δοχείο με αντισηπτικό τζελ για τα χέρια. Στην τσάντα μου θα βρεις αντισηπτικά μαντηλάκια, που χρησιμοποιώ κάθε φορά που βγαίνω από το λεωφορείο. Στις καφετέριες, στις ταβέρνες και γενικά στους χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να απολυμαίνουν τις επιφάνειες με αντιμικροβιακά προϊόντα.

Από τη μία, η πανδημία μας έμαθε την αξία του να πλένεις σωστά τα χέρια σου, από την άλλη δημιούργησε έναν μικρό εθισμό στη διαρκή χρήση αντιμικροβιακών προϊόντων. Η χρήση τους μας γλίτωσε από αρκετή ταλαιπωρία, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων, τα τεταρτοταγή άλατα του αµµωνίου (QACs), δραστική ουσία σε διάφορα απολυμαντικά, δεν είναι τόσο αθώα. Χρησιμοποιούνται, δε, όλο και περισσότερο σε απολυμαντικά διαλύματα, μαντηλάκια, απολυμαντικά χεριών, σπρέι, ενώ ενσωματώνονται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, υφάσματα, χρώματα, ιατρικά εργαλεία.

Ένα από τα πιο κοινά QAC είναι το χλωριούχο βενζαλκόνιο, ενώ μπορείς να τα αναγνωρίσεις στις ετικέτες με ονόματα που τελειώνουν σε «χλωριούχο αμμώνιο» ή κάτι παρεμφερές.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Ανασκόπηση, που πραγματοποίησαν 26 επιστήμονες και δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Science & Technology, αναφέρει πως τα QACs χρησιμοποιούνται σε σπίτια, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, παρά τη διαθεσιμότητα ασφαλέστερων εναλλακτικών κι ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις όσον αφορά τη μείωση της μετάδοσης ασθενειών.

Πόσο ασφαλή είναι τα αντιμικροβιακά προϊόντα που χρησιμοποιούμε
Freepik

Όπως εξηγεί η ομάδα, μελέτες σε ανθρώπους έχουν εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ των QAC και του άσθματος, της δερματίτιδας και της φλεγμονής και εργαστηριακές μελέτες σε ζώα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με πιθανή συσχέτιση με προβλήματα στειρότητας και γενετικές ανωμαλίες. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής.

«Είναι ειρωνικό το ότι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση μιας κρίσης επιδεινώνουν μια άλλη. Η μικροβιακή αντοχή έχει συμβάλλει σε εκατομμύρια θανάτους ετησίως πριν από την εμφάνιση της πανδημίας», τονίζει η Erica Hartmann, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Πόσο ασφαλή είναι τα αντιμικροβιακά προϊόντα που χρησιμοποιούμε
Freepik

Περιορίζουμε τη χρήση τους

«Τα απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν QAC παραμένουν στις επιφάνειες και στον αέρα. Η ανασκόπηση δείχνει ότι η απολύμανση με αυτές τις ουσίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι χρήσιμη, ενώ μπορεί να είναι και επιβλαβής. Συνιστούμε τον τακτικό καθαρισμό με σαπούνι και νερό και την απολύμανση μόνο όταν είναι απαραίτητη, επιλέγοντας ασφαλέστερα προϊόντα», προτείνει η Courtney Carignan, μέλος της συγγραφικής ομάδας και επίκουρη καθηγήτρια στο Michigan State University.

Πόσο ασφαλή είναι τα αντιμικροβιακά προϊόντα που χρησιμοποιούμε
Freepik

«Ο περιορισμός της χρήσης QAC δεν θα οδηγήσει στην μετάδοση της COVID-19. Στην πραγματικότητα, θα κάνει τα σπίτια, τις τάξεις, τα γραφεία πιο υγιή», δήλωσε η Carol Kwiatkowski, επιστήμονας στο Green Science Policy Institute.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.