iStock

ΜΑΘΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΟΥ

Οι λεγόμενες μικροκινήσεις μπορεί να σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες, αν σε πονάει η μέση σου, εξαιτίας του πολύωρου καθισιού.

Η ακινησία είναι εχθρός του σώματός μας. Παρ’ όλα αυτά, η καθημερινότητα πολλών έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο που την ευνοεί. Σπίτι, δουλειά, αυτοκίνητο. Το τρίπτυχο της ζωής μας περιστρέφεται γύρω από μια καρέκλα. Αυτό το κατασκευασμένο περιβάλλον προάγει την ακινησία σε κάθε άρθρωση και τα μόνα που τελικά κουνιούνται είναι τα μάτια μας και τα δάχτυλά μας. Σε αυτό το περιβάλλον, το σώμα στηρίζεται τεχνητά και παραμένει ακίνητο, χωρίς να ενεργοποιούνται οι κύριοι μύες και οι μαλακοί ιστοί.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις ήδη, ένας από τους μεγαλύτερους μυοσκελετικούς κινδύνους του παρατεταμένου καθισιού είναι ο πόνος στη μέση, ο οποίος μπορεί να είναι οξύς ή/και χρόνιος.

Η αξία της ποικιλίας

Η σωματική δραστηριότητα όλων των τύπων και των επιπέδων δυσκολίας έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη μεταβλητότητα, η οποία είναι ευεργετική για τα βιολογικά συστήματα. Για παράδειγμα, κάθε βήμα που κάνουμε όταν περπατάμε λειτουργεί υπέρ της μεταβλητότητας αυτής, καθώς κινητοποιεί ένα σωρό συστήματα, όχι μόνο το μυοσκελετικό. Όσο πιο απαιτητική είναι η δραστηριότητα τόσο μεγαλώνει η επίδραση. Από την άλλη, το καθισιό, η ακινησία δεν εμπεριέχει καμία κίνηση, άρα και καμία μεταβλητότητα.

μικροκινήσεις
iStock

Φυσικά, το καθισιό από μόνο του δεν είναι κάτι αρνητικό. Το χρειαζόμαστε για ξεκούραση και αποκατάσταση μετά από μια δραστηριότητα. Το πρόβλημα έγκειται στην αναλογία του χρόνου που περνάμε σε μια καρέκλα και του χρόνου που κινούμαστε. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ασκείσαι μία ώρα κάθε μέρα, αν κάθεσαι τις υπόλοιπες, το σώμα σου θα υποφέρει.

Τα οφέλη που έχουν οι μικροκινήσεις

Μια άλλη στρατηγική είναι η εφαρμογή της έννοιας της μης ασκησιογενούς θερμογένεσης. Η ενέργεια που ξοδεύεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κάνεις απλές δραστηριότητες, που δεν σχετίζονται με δομημένη άσκηση μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της ενεργειακής σου δαπάνης. Οι αδόμητες μικροκινήσεις έχουν ένα μικρό μεταβολικό κόστος, που συσσωρεύεται και μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της μεταβολικής σου υγείας.

μικροκινήσεις
iStock

Οποιεσδήποτε αλλαγές στη σχέση σου με την επιφάνεια του καθίσματος θα έχουν ως αποτέλεσμα μια διακύμανση της μυϊκής δραστηριότητας για τη σταθεροποίηση της στάσης σου. Οι αρθρώσεις και οι δομές των μαλακών ιστών απαλλάσσονται από τις στατικές πιέσεις, γεγονός που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την ενυδάτωση των ιστών.

Όταν κάθεσαι, οι μικροκινήσεις αυτές μπορεί να αποτελούνται από μετατοπίσεις βάρους και τη νευρική κίνηση των ποδιών, κάτι που δεν σου αποσπά την προσοχή από το έργο που έχεις να κάνεις. Μάλιστα, έρευνα στο περιοδικό Applied Ergonomics αναφέρει ότι από τους εργαζόμενους σε τηλεφωνικό κέντρο που κάθονταν οκτώ ώρες, εκείνοι με χρόνιο πόνο στη μέση κινούνταν λιγότερο από τους συναδέλφους τους που δεν πονούσαν.

Ο Γιάννης Αγνιάδης είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.