iStock

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ

Ένα ασφαλές σώμα είναι ένα σώμα χωρίς στρες, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς εναλλακτικών θεραπειών. Ανακαλύψαμε μία πρακτική για να δώσεις στο σώμα και στο νου σου όλη την ασφάλεια που χρειάζονται. Είναι εύκολη και γίνεται παντού!

Υπάρχει άραγε ασφαλές σώμα, σε μια εποχή που το στρες μας περιμένει σε κάθε γωνία; Το ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει ασθένειες και πόνους δεν το ανακαλύψαμε τώρα. Ο Hans Selye, ενδοκρινολόγος και καθηγητής βιοχημείας αυστροουγγρικής καταγωγής, ανακάλυψε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα πως η αντίδραση του οργανισμού σε μια διαφορετική και απαιτητική κατάσταση εγείρει μια σειρά συμπτωμάτων που μας κάνουν να νιώθουμε άρρωστοι.

Αργότερα, εναλλακτικοί θεραπευτές περισσότερο έκαναν και τη σύνδεση του ψυχολογικού άγχους με την εμφάνιση πόνων και ασθενειών, πράγμα που όμως δεν επιβεβαιώνεται απόλυτα από τα επιστημονικά δεδομένα.

Τι σημαίνει η απειλή για το σώμα

Προσφάτως, έχοντας υποστεί η ίδια χρόνιο πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, διάβασα για μια νέα προσέγγιση που συχετίζει τον πόνο με την αίσθηση απειλής και ανασφάλειας που μπορεί να «νιώθει» το σώμα. Ακραίο ή όχι, θα μπορούσε να βγάζει νόημα, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, κατά τα οποία αρκετοί από εμάς ένιωσαν μια τεράστια απειλή να πλανάται στον αέρα.

άσκηση για ασφαλές σώμα
iStock

Το μυστικό, σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, είναι να πείσεις το σώμα σου ότι δεν απειλείται. Διότι στην όποια απειλή ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας στρες... Μπορεί αυτό να το κάνεις χορεύοντας ή εφαρμόζοντας μια τεχνική αναπνοής. Μπορεί να σε βοηθάει ο περιπατητικός διαλογισμός ή οι ασκήσεις προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης, το ζήτημα είναι να σου ταιριάζει αυτό που κάνεις και να ταιριάζει επίσης στις περιστάσεις.

Ασφαλές σώμα: Δοκίμασε αυτή την άσκηση

Μία πρακτική που ταιριάζει σε σχεδόν όλες τις περιστάσεις είναι η εξής:

  • Ξάπλωσε ή κάθισε κάπου αναπαυτικά και κλείσε τα μάτια σου.
  • Φέρε στο μυαλό σου την εικόνα ενός μέρους –φανταστικού ή πραγματικού, δεν έχει σημασία– όπου νιώθεις ηρεμία και ασφάλεια.
  • Προσπάθησε να παρατηρήσεις τα χρώματα, τους ήχους, ακόμη και τις πιθανές μυρωδιές που υπάρχουν σε αυτή την εικόνα.
  • Προσπάθησε να διακρίνεις 5 διαφορετικά χρώματα και να τα ονοματίσεις.
  • Παρατήρησε 4 πράγματα που μπορείς να αγγίξεις και προσπάθησε να σκεφτείς την αίσθηση της αφής τους.
  • Φέρε στο μυαλό σου 3 διαφορετικούς ήχους που πιθανόν ακούγονται. Πώς αισθάνεσαι «ακούγοντάς» τους;
  • Υπάρχουν 2 πράγματα που θα μπορούσες να μυρίσεις μέσα σε αυτό το περιβάλλον; Πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι;
  • Τώρα προσπάθησε να νιώσεις 1 μόνο ηρεμιστικό συναίσθημα. Σαν ένα κύμα ανακούφισης και απόλυτης ασφάλειας μαζί.

Μείνε σε αυτή την αίσθηση για λίγα λεπτά και στη συνέχεια, προσπάθησε να σκεφτείς: Ποια είναι τα χρώματά της; Αν ήταν σχήμα και μπορούσες να το αγγίξεις πώς θα ήταν; Τι επίδραση θα είχε στο σώμα σου;

ασφαλές σώμα
iStock

Προσπάθησε να χρησιμοποιείς αυτή την τακτική κάθε φορά που στρεσάρεσαι, ακόμη και προτού νιώσεις άγχος, μόνο και μόνο για να φροντίσεις τον εαυτό σου ή να προλάβεις κάποια δύσκολη στιγμή.

Στόχος της είναι να «μεταφέρει» το σώμα σου σε ένα ασφαλές περιβάλλον και, κάνοντάς το να νιώσει ασφάλεια, να ελαχιστοποιήσει τα όποια συμπτώματα στρες. Γιατί όχι και τυχόν σωματικές εντάσεις ή πόνους που μπορεί να πυροδοτούνται από το άγχος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.