iStock

ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

Η ανάπαυλα από μια πολυάσχολη καθημερινότητα που σε απειλεί με burn out είναι πραγματική πρόκληση. Δύο νέα βιβλία σού δίνουν ιδέες για το πως να εφαρμόσεις αποτελεσματικά ακόμη και μικρές παύσεις στην καθημερινότητά σου, που θα σου προσφέρουν το μάξιμουμ της ξεκούρασης.  

Οι εντατικοί ρυθμοί της δουλειάς και της ζωής κάνουν την ξεκούραση και τις παύσεις, αληθινή πρόκληση. Ίσως συχνά ονειρεύεσαι να μπορούσες να χαρίσεις στον εαυτό σου μια μεγάλη παύση. Κάτι σαν το ακαδημαϊκό sabbatical, την ετήσια άδεια που παίρνουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου για έρευνα, εφαρμοσμένο στην καθημερινή ζωή.

Οι μεγάλες παύσεις δεν είναι οικονομικά βιώσιμες για τους περισσότερους από εμάς. Δεν είναι όμως μόνο αυτές που μπορούν να σε ξεκουράσουν και να σε αναζωογονήσουν. Δύο νέα βιβλία έρχονται να υπογραμμίσουν τη σημασία της ξεκούρασης, αλλά και να δώσουν πρακτικές συμβουλές για το πως θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο την άδεια σου –όση και αν είναι αυτή– αλλά και τα Σαββατοκύριακα, για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου.

Σύμφωνα με το νέο βιβλίο της Emma Gannon, Α Year of Nothing, το οποίο έγραψε κάνοντας μια παύση ενός χρόνου μετά από το burn out που της προκάλεσε η δουλειά της, ξεκούραση δεν σημαίνει μόνο διακοπές σε εξωτικά resort ή spa αλλά και το να κάτσεις σπίτι και να μην κάνεις τίποτα.

Όπως περιγράφει η ίδια σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της «Δεν έκανα απολύτως τίποτα. Σταμάτησα να απαντάω σε emails. Ζούσα με τις αποταμιεύσεις μου. Κοιμόμουνα. Έβγαζα βόλτα τον σκύλο ενός φίλου μου. Έτρωγα μπανάνες στο κρεβάτι μου. Αγόρασα γλάστρες. Διάβαζα περιοδικά. Ξάπλωνα. Ήταν τελείως ξένο για μένα όλο αυτό».

 

Μια τέτοια κατάσταση απόλυτης ραστώνης ακούγεται εξαιρετικά δελεαστική. Μουσική στα αυτιά κάποιου κουρασμένου από τις έξτρα ώρες δουλειάς και τις υποχρεώσεις. Ίσως και στα δικά σου. Αντίθετα όμως με ό,τι δηλώνει ο τίτλος του βιβλίου της Gannon, δεν χρειάζεται να εξασφαλίσεις έναν χρόνο κάνοντας τίποτα –άλλωστε πόσοι θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό;– για να νιώσεις ανανεωμένος.

Εντόπισε το σωστό είδος ξεκούρασης

To μυστικό για αποτελεσματική ανάπαυλα και αναζωογόνηση είναι να βρεις το είδος της ξεκούρασης που χρειάζεσαι εσύ προσωπικά. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος, Suzy Reading, συγγραφέας του βιβλίου Rest to Reset: The Busy Person’s Guide to Pausing With Purpose «για τους ανθρώπους που είναι πολύ κοινωνικοί ή στη δουλειά τους χρειάζεται να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους, μπορεί η ξεκούραση που χρειάζονται να περιλαμβάνει το να είναι κάπου μόνοι και να μην μιλούν με κανέναν».

«Αν δυσκολεύεσαι να γεμίσεις τις μπαταρίες σου, αυτό που πρέπει πρώτα να κάνεις», συμβουλεύει η Reading, είναι να σκεφτείς πώς χρησιμοποιείς το σώμα και το μυαλό σου στην καθημερινότητά σου. Αναρωτήσου σε τι είδους περιβάλλον βρίσκεσαι καθημερινά; Αν είσαι μια δασκάλα που στην καθημερινότητά της συνεχώς πρέπει να καθοδηγεί, πάρε ένα διάλειμμα στο οποίο άλλοι θα παίρνουν αποφάσεις για σένα».

»Αν σταματήσεις να λειτουργείς με τον συνηθισμένο τρόπο, αυτό θα σου προσφέρει την ανανέωση που χρειάζεσαι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «πολλοί άνθρωποι συγχέουν την ξεκούραση με το να κάθονται. Κάποιος όμως που κάθεται για ώρες στο γραφείο του δουλεύοντας στον υπολογιστή, είναι πιο πιθανό να ξεκουραστεί ακούγοντας μουσική ή ζωγραφίζοντας, κατασκευάζοντας κάτι ή ξεκινώντας ένα δημιουργικό project. Εξασφάλισε όσο χρόνο μπορείς για να αδειάσεις λίγο το μυαλό σου. Καθώς απομακρύνεσαι από τη ρουτίνα σου, θα καταλάβεις ποια πράγματα απολαμβάνεις και ποια δεν σου λείπουν καθόλου».

Life Sabbatical: Η ξεκούραση που χρειάζεσαι και πως να την πετύχεις
iStock

Όπως αναφέρει η Gannon, παρά το γεγονός ότι εκείνη πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο κάνοντας απολύτως τίποτα, ακόμη και ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι αυτός ο λόγος όπως περιγράφει που αφήνει ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα της.«Όλοι με ρωτούν πού θα πάω και όταν τους λέω ότι δεν θα κάνω τίποτα δεν με πιστεύουν και απαντούν πως, δεν μπορεί,  σίγουρα θα έχω κάποια σχέδια. Και όμως, ειλικρινά δεν έχω».

Το πιο σημαντικό όλων, όμως, σε μια κοινωνία που επιβραβεύει τους γρήγορους ρυθμούς και λατρεύει την παραγωγικότητα και τα αποτελέσματα είναι να κατανοήσουμε τη σημασία της ξεκούρασης. Αμέτρητες μελέτες μάλιστα έχουν επιβεβαιώσει τη δύναμη της παύσης στην αύξηση της παραγωγικότητας. Και όπως λένε συχνά και στους αθλητές «Η ξεκούραση είναι τόσο σημαντική όσο και ο αγώνας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.