iStock

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;

Υπάρχουν κάποια είδη γυμναστικής που φαίνεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ποια είναι αυτά;

Δεν πρόκειται για κάποια σπάνια πάθηση που αφορά μια στατιστικά ασήμαντη μειοψηφία. Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή νόσος, που στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ επηρεάζει περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους (το 4,3% του πληθυσμού).

Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και η ψυχοθεραπείας είναι η οδός που συνήθως ακολουθείται  σε αυτές τις περιπτώσεις και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση στις επιλογές αυτές ή δεν τις επιθυμούν όλοι. Από την άλλη, όλο και περισσότερες έρευνες εστιάζουν πια στην επίδραση της άσκησης και στις δυνατότητες που κρύβει.

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως

Αν και η τακτική σωματική δραστηριότητα συστήνεται ως συμπληρωματική θεραπεία, μια νέα ανάλυση δείχνει ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τις κλασικές θεραπείες. Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο The BMJ (Φεβρουάριος 2024) διαπίστωσε ότι ορισμένα είδη γυμναστικής λειτουργούν πολύ καλά στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

«Διαπιστώσαμε ότι τα επίπεδα βελτίωσης μπορούν να συγκριθούν με αυτά άλλων θεραπειών, όπως ως η γνωσιακή-συμπεριφορική», δήλωσε ο Michael Noetel, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

iStock
Shot of a handsome mature man enjoying a yoga session in naturehttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pu/shoots/785281.jpg

Η άσκηση που καταπολεμά την κατάθλιψη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 200 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 14.000 άτομα και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και συγκεκριμένων μορφών άσκησης: περπάτημα, τζόκινγκ, γιόγκα, προπόνηση δύναμης, τάι τσι και qigong (τσι κουνγκ ή τσιγκόνγκ). Όλες οι ασκήσεις αποδείχτηκαν αποτελεσματικές, είτε οι συμμετέχοντες επέλεγαν να τις συνδυάσουν με ψυχοθεραπεία και φάρμακα είτε όχι. Ωστόσο, το περπάτημα, το τζόκινγκ, η γιόγκα και η προπόνηση δύναμης φάνηκε να έχουν τα περισσότερα οφέλη, με το τρέξιμο και τη διαλειμματική προπόνηση να είναι οι καλύτερες επιλογές. Μάλιστα, όσο πιο έντονη ήταν η προπόνηση, τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο είχε στη διάθεση, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της. Βέβαια, και η άσκηση χαμηλότερης έντασης εξακολουθούσε να οδηγεί σε βελτίωση.

Επίσης, η προπόνηση δύναμης φάνηκε να ωφελεί περισσότερο τις γυναίκες, ενώ η γιόγκα και το qigong τους άνδρες. Οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να οφείλονται στο ότι καθένα από αυτά τα είδη άσκησης ήταν κάτι καινούργιο για τις δύο αυτές ομάδες. «Μεγάλο μέρος της θεραπείας για την κατάθλιψη βασίζεται στο "σπάσιμο" των κύκλων που μας κρατούν καθηλωμένους. Το να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχεις συνηθίσει μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να σπάσεις αυτούς τους κύκλους».

iStock

Πώς συνδέεται η άσκηση με την κατάθλιψη

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς η άσκηση ανακουφίζει την κατάθλιψη, αλλά ένας πιθανώς τρόπος είναι η αλλαγή στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Με απλά λόγια, η άσκηση οδηγεί στην απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, που ανήκουν στις λεγόμενες ορμόνες διάθεσης. Tα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, για παράδειγμα, έχουν συνδεθεί με κατάθλιψη, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και φοβίες.

Πέρα από τις σωματικές αλλαγές, η άσκηση μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και προσωπικού ελέγχου. Επίσης, σχετίζεται με βελτιώσεις στον ύπνο, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ενσυνειδητότητα. Όλα τα παραπάνω έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.