iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ 50

Αν θέλουμε υγιές σώμα και υψηλά επίπεδα ευεξίας μετά την ηλικία των 50 ετών, καλό είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που μας δίνει μία καθηγήτρια φυσικής αγωγής και Certified pilates master trainer.

Όσο περνούν τα χρόνια, το σώμα μας αλλάζει και τα επίπεδα ευεξίας μας αρχίζουν να πέφτουν, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50. Είναι αναπόφευκτο. Είναι μέρος του κύκλου της ζωής και μαζί με τα καλά φέρνει φυσικά και δυσκολίες, τις οποίες χρειάζεται να διαχειριστούμε.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και γυμνασμένο, η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη. Η Μαρία Φουκά, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και Certified pilates master trainer, μας εξηγεί τι χρειάζεται να κάνουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας.

1. Αναπνέουμε σωστά

Ένα βασικό στοιχείο της μεθόδου Pilates είναι η σωστή διαχείριση της αναπνευστικής λειτουργίας. Από τις απαρχές της, καθώς ο ίδιος ο Joseph Pilates έπασχε από άσθμα, δόθηκε έμφαση στις αναπνευστικές ασκήσεις που ενσωματώθηκαν στη μέθοδο. Σήμερα, η εξάσκηση αυτή φαίνεται ακόμα πιο σημαντική, καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει πίεση, άγχος και υπερένταση. Αν, λοιπόν, επιθυμούμε ιδανική σωματική και πνευματική απόδοση, υψηλά επίπεδα ευεξίας (και μετά τα 50), αν δεν θέλουμε να κουραζόμαστε γρήγορα, πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο αίμα μας και ταυτόχρονα μια ιδανική αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

Ξεκινάμε δοκιμάζοντας να ελέγξουμε την αναπνοή μας, εισπνέοντας με την μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Αναπνέουμε ήρεμα και αβίαστα από όρθια, καθιστή ή ξαπλωτή θέση. Ακουμπάμε απαλά με τα ακροδάχτυλα στα κατώτερα πλευρικά οστά. Παίρνουμε μια βαθιά, ήρεμη εισπνοή και νιώθουμε τον θώρακα να πλαταίνει και τις παλάμες να απομακρύνονται η μία από την άλλη. Έπειτα, βγάζουμε αργά τον αέρα και φανταζόμαστε ότι οι πλευρές μας βυθίζονται η μία μέσα στην άλλη. Αδειάζουμε τους πνεύμονες, ώστε οι παλάμες να επιστρέψουν στο αρχικό σημείο. Κάνουμε όσες επαναλήψεις χρειαστεί, για να έχουμε μια ήρεμη αναπνοή με σταθερή ροή.

Πώς να διατηρήσεις την ευεξία σου μετά τα 50
iStock

2. Ο χρυσός κανόνας της τακτικότητας

Οι δύο προπονήσεις είναι αρκετές για συντήρηση, οι τέσσερις φαίνονται πολλές, ενώ με τις τρεις μπορούμε να είμαστε συνεπής. Τρεις συνεδρίες εκγύμνασης με τα όργανα του Pilates ή ακόμα και σε ένα εμπλουτισμένο matwork σε τακτική βάση είναι αρκετές για να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε το σώμα μας ή να το κρατήσουμε σε φόρμα, αφού όλες σχεδόν οι ασκήσεις είναι ολιστικές. Οποιαδήποτε επιλογή ασκήσεων, εφόσον εκτελείται ελεγχόμενα μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες σωματικής δραστηριότητας. Η ομαλή ροή στο ασκησιολόγιο θα βοηθήσει στην ανακούφιση από πιασίματα και μυϊκές εντάσεις. Τα οφέλη της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πολλαπλά και μετρήσιμα, αρκεί να είμαστε συνεπής.

Πώς να διατηρήσεις την ευεξία σου μετά τα 50
iStock

3. Δυνάμωσε τον πυρήνα σου

Το κύριο χαρακτηριστικό της μεθόδου Pilates είναι το να συνειδητοποιήσουμε το κέντρο μας και πως οποιαδήποτε κίνηση ξεκινά από αυτό. Οι μύες του πυρήνα δεν είναι μόνο οι κοιλιακοί, αλλά ένα σύστημα μυών γύρω από τα σπλαχνικά όργανα, που όταν ενεργοποιούνται με σωστή αναπνοή υποστηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό έλεγχο τις κινήσεις των άνω και κάτω άκρων.

Ασκήσεις, όπως τα hundreds, τα criss cross, οι σανίδες και παραλλαγές της γέφυρας, είναι μερικές από αυτές που θα μας βοηθήσουν. Ξεκινώντας πάντα με την αρχή ότι νιώθουμε άνετα με το αυχένα και τη μέση μας, η τακτική εξάσκηση χωρίς ή με μηχάνημα Pilates θα μας δώσει μια άλλη αίσθηση ελέγχου και σιγουριάς σε οποιαδήποτε κινητική δραστηριότητα.

γυμναστική μετά τα 50
Freepik

5. Μένουμε όρθιοι

Μετά την ηλικία των 50 -και όσο μεγαλώνουμε- δεν επηρεάζονται μόνο τα επίπεδα ευεξίας μας, αλλά μειώνεται και η ικανότητά μας να ισορροπούμε. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε ασκήσεις που βελτιώνουν τα αντανακλαστικά μας, όπως αυτές της ιδιοδεκτικότητας, ώστε να αποτρέψουμε πτώσεις και τραυματισμούς. Στην περίπτωση αυτή, ιδανικές θεωρούνται αυτές που εκτελούνται από όρθια θέση είτε σκοπός μας είναι να γυμνάσουμε τα κάτω άκρα είτε να ενδυναμώσουμε το πάνω μέρος και τα άνω άκρα. Όσο κουραστική κι αν φαίνεται η επιλογή ασκήσεων από όρθια θέση, τα οφέλη είναι τεράστια. Η εξάσκηση σε διαφορετικές επιφάνειες στήριξης θα ενεργοποιήσει τους ιδιοδεκτικούς υποδοχείς, ενώ η δυνατότητα εκτέλεσης σύνθετων ασκήσεων για όλο το σώμα θα εντατικοποιήσει την προπόνηση.

Σε κάθε περίπτωση, για ένα πλήρες πρόγραμμα, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν διαπιστευμένο εκπαιδευτή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.