Freepik

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ PILATES ΣΕ REFORMER

Αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις ένα πρόγραμμα Reformer Pilates, σου λέμε ότι καλά κάνεις. Τα οφέλη που θα αποκομίσεις είναι περισσότερα από όσα υποθέτεις.

Αφού έκανες αρκετές προπονήσεις Pilates matwork, αποφάσισες να προχωρήσεις παρακάτω και να εντάξεις στη γυμναστική σου ρουτίνα και μερικές προπονήσεις Reformer Pilates. Το διάσημο μηχάνημα, όπως μαρτυρά και το όνομά του, πετυχαίνει να αλλάξει το σώμα και τον τρόπο που αυτό κινείται. Η εξάσκηση με το συγκεκριμένο μηχάνημα συστήνεται από πολλούς γιατρούς και φυσιοθεραπευτές, ενώ έχει γίνει απαραίτητο κομμάτι της προπόνησης κορυφαίων αθλητών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ποια είναι τα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις από μια τέτοια προπόνηση; Με τη βοήθεια της Μαρίας Φουκά, καθηγήτριας φυσικής αγωγής και Certified Pilates master trainer, σου παρουσιάζουμε όσα έχεις να κερδίσεις.

Ενδυνάμωση σε όλο το σώμα

Είτε θέλεις να δυναμώσεις στο πλαίσιο φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης είτε θέλεις να απογειώσεις τις crossfit προπονήσεις σου, οι ασκήσεις Pilates στο Reformer είναι ο ιδανικός δρόμος για να το πετύχεις. Η συνέχεια του Pilates matwork στο Reformer παρέχει μια περισσότερο στοχευμένη και υψηλής έντασης εμπειρία προπόνησης. Η τεράστια ποικιλία ασκήσεων που μπορεί να γυμνάσει όλο το σώμα δεν αφήνει περιθώρια μονοτονίας.

Αν και στην αρχική της μορφή η μέθοδος βασιζόταν σε ρουτίνες ασκήσεων, με τα χρόνια προέκυψαν παραλλαγές και η χρήση δευτερεύοντος εξοπλισμού, όπως η μπάλα, το δαχτυλίδι, τα flexbands, που εξέλιξαν τη συγκεκριμένη προπόνηση σε μια από τις πλέον αποτελεσματικές στο κομμάτι της μυϊκής ενδυνάμωσης.

Για τους οπαδούς της προπόνησης με μηχανήματα είναι must, καθώς όποιο κι αν είναι το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, η προπόνηση αυτή έχει πολλά να σου προσφέρει. Αν είσαι αρχάριος, θα θέσεις γερά θεμέλια, όπως η σωστή τοποθέτηση του σώματός σου και η σωστή εκμάθηση αθλητικών κινήσεων. Αν ασκείσαι χρόνια, αλλά σε ακολουθούν μυικές ενοχλήσεις, θα τονώσεις τους εν τω βάθει μύες, που αποτελούν και τον πυρήνα της μεθόδου. Αν είσαι... βετεράνος, θα σε βοηθήσει να ξεκλειδώσεις επιπλέον δυνατότητες με τους συνδυασμούς ισομετρικών, ισοτονικών και ισοκινητικών μοτίβων.

Πώς σε βοηθούν οι ασκήσεις Pilates σε Reformer
Freepik

Βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό

Αν και το σώμα μας είναι εκ φύσεως εκπαιδευμένο σε αυτή τη λειτουργία, επηρεάζεται αρνητικά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο πόνος, η μυϊκή αδυναμία. Η συρόμενη πλατφόρμα του Reformer προσθέτει το στοιχείο της αστάθειας στις προπονήσεις και είναι ιδανική για ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, καθιστώντας τις ταυτόχρονα ασφαλείς. Η διατήρηση του ρυθμού κίνησης της πλατφόρμας σε σχέση με τους ιμάντες και η αποφυγή ταλάντευσής της, βελτιώνει τον νευρομυϊκό έλεγχο και τη σύνδεση σώματος και εγκεφάλου από όποια θέση κι αν εκτελείς τις ασκήσεις (ξαπλωτή, καθιστή, γονατιστή, πλάγια, όρθια). Αν ενθουσιάζεσαι με τα οφέλη από τις ασκήσεις «σανίδας», φαντάσου να τις εκτελείς στο Pilates Reformer.

Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Τo Reformer μπορεί να μοιάζει με μηχάνημα ενδυνάμωσης, αλλά ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί οι άξονες κίνησης και οι αντιστάσεις υπενθυμίζει τον αρχικό σκοπό του Joseph Pilates: η αποκατάσταση τραυματισμών. Τα ελατήριά του, ενώ προσθέτουν αντίσταση (όπως π.χ. όταν χρησιμοποιείς αλτήρες), εμποδίζουν την υπερβολική μετακίνηση της πλατφόρμας. Έτσι, αποφεύγεις πιθανούς τραυματισμούς. Το σώμα τοποθετείται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που το σταθεροποιεί και το προστατεύει. Ο ρυθμός των κινήσεων με τη χρήση ιμάντων είναι συγκεκριμένος, ενώ η σωστή και ελεγχόμενη αναπνοή ενεργοποιεί τους σταθεροποιητικούς μύες του κορμού και ρυθμίζει την ασφαλή ροή στην κίνηση. Η βελτίωση της ελαστικότητας των μυών επιτυγχάνεται αρμονικά με την ενδυνάμωση, αποτρέποντας τραυματικές κινήσεις. Για τους πιο μυημένους, το πλήθος των πλειομετρικών ασκήσεων θα βοηθήσει στο να αποφύγουν κακοτοπιές και πιθανούς τραυματισμούς από υπερπροπόνηση.

Πώς σε βοηθούν οι ασκήσεις Pilates σε Reformer
Freepik

Προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων

Ενώ με το Pilates matwork είσαι πιο περιορισμένος, όσον αφορά τις ασκήσεις που μπορείς να εκτελέσεις, οι ασκήσεις στο Reformer είναι ανεξάντλητες. Έχεις να χειριστείς και να συνδυάσεις ελατήρια, ιμάντες, κινούμενες πλατφόρμες και τα props (μπάλες, λάστιχα, δαχτυλίδι, foam roller), στα οποία εκπαιδεύτηκες στο matwork. Όλα τα παραπάνω σε κάποιες ασκήσεις σε σταθεροποιούν και σε άλλες σου δίνουν την πρόκληση που ζητάς. Με τις ασκήσεις στο Reformer, ξεχνάς τα βαρετά επαναλαμβανόμενα σετ και η προπόνηση γίνεται ευχάριστη εναλλάσσοντας την ένταση με την ξεκούραση των μυικών ομάδων που εξασκείς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.