Freepik

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΤΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΟΥ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι σπάνιο και υπάρχουν μερικά σημάδια που το μαρτυρούν.

«Κατάλαβα ότι έτριζα τα δόντια περίπου στην ηλικία των 24άρων, όταν μου το είπε ο τότε σύντροφός μου», μου λέει καλή φίλη. Μέχρι τότε δεν το είχε παρατηρήσει κανείς, συμπεριλαμβανομένων γονέων, αδερφών, φίλων ή άλλων ατόμων με τα οποία είχε κοιμηθεί στο ίδιο δωμάτιο.

Μερικές φορές το τρίξιμο ήταν τόσο έντονο, που ξυπνούσε με πονοκέφαλο, ενώ άλλες φοβόταν ότι θα σπάσει τα δόντια της. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο την καθησύχασε. Ένα ειδικό μασελάκι το οποίο ονομάζεται «νάρθηκας βρυγμού» ήταν αρκετό για να σταματήσουν οι πονοκέφαλοι και να προστατέψει τα δόντια της από πιθανή ζημιά.

«Ο οδοντίατρος μού είπε ότι η άνω και η κάτω γνάθος δεν πρέπει να ακουμπούν ποτέ μεταξύ τους παρά μόνο όταν μασάμε», έσπευσε να προσθέσει η φίλη. Η άποψη αυτή μοιάζει με εκείνη που διάβασα πρόσφατα σε ξένο διαδικτυακό περιοδικό και η οποία ανέφερε πως μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου τα δόντια μας πρέπει να πιέζονται μεταξύ τους το πολύ για περίπου 10 λεπτά.

Τι κρύβεται πίσω από τον νυχτερινό βρουξισμό;

Το ακούσιο τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών ονομάζεται επίσημα «βρουξισμός» και είναι μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει τη στοματική μας υγεία. Οι ειδικοί χωρίζουν τον βρουξισμό σε δύο κατηγορίες:

  • αυτόν που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας,
  • αυτόν που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας («νυχτερινός βρουξισμός»).

Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις έχει τις δικές της πιθανές αιτίες και λύσεις αλλά οι ειδικοί λένε ότι και οι δύο φαίνεται να είναι συχνές. Ο βρουξισμός στον ύπνο έχει μελετηθεί λίγο περισσότερο και τα στοιχεία δείχνουν ότι εμφανίζεται περίπου στο 5-8% των ενηλίκων και σε ποσοστό έως και 50% στα παιδιά, όπου συνήθως υποχωρεί καθώς αυτά μεγαλώνουν.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το νυχτερινό τρίξιμο των δοντιών εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που βιώνουν στρες, άγχος, κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέδεσαν το άγχος που προκάλεσε το 2020 η πανδημία, λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον και των αμφιβολιών για το αν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, με την αύξηση των περιστατικών νυχτερινού βρουξισμού.

νυχτερινός βρουξισμός
Freepik

Τρίζω τα δόντια μου τη νύχτα; Τα σημάδια που το μαρτυρούν

Για μερικούς ανθρώπους το σφίξιμο της γνάθου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να μην προκαλεί προβλήματα. Αν, όμως, το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών γίνεται όλο και πιο ισχυρό, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • πονοκέφαλο,
  • συνεχή πόνο στο σαγόνι, το αυτί ή τον αυχένα,
  • διαταραχές ύπνου,
  • ξύπνημα με σφιγμένα δόντια ή πονεμένη γνάθο,
  • αυξημένη ευαισθησία ή εμφάνιση προβλημάτων στα δόντια.

βρουξισμός
Freepik

Τη λύση θα δώσει ο οδοντίατρος

Ανεξάρτητα από την αιτία, αν αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Σίγουρα οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως είναι για παράδειγμα οι ασκήσεις αναπνοής, μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Επίσης, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να κοιμάστε κάθε μέρα την ίδια ώρα, να χαλαρώνετε πριν από τον ύπνο και να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο ήσυχο και σκοτεινό.

Τέλος, αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, είναι αναγκαίο να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο, ο οποίος πιθανότατα θα σας δώσει ένα προστατευτικό στόματος για να χρησιμοποιείτε τη νύχτα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.