iStock

ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 3 ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Ακόμα και οι πιο καλές συνήθειες μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα ενέργειάς μας, αν τις ακολουθούμε σε υπερβολικό βαθμό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραπονιούνται ότι νιώθουν συνέχεια κουρασμένοι, αν και φροντίζουν να ξεκουράζονται. Οι λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλονται τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι πάρα πολλοί. Μπορεί, για παράδειγμα, υπεύθυνες να είναι ορισμένες διατροφικές ελλείψεις ή ορισμένες ορμονικές ανισορροπίες.

Ωστόσο, μερικές φορές ο μόνος υπεύθυνος για την κούρασή μας, για το γεγονός ότι δεν μας έχει απομείνει ενέργεια είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής μας. Ή, καλύτερα, ο υπερβολικά υγιεινός τρόπος ζωής μας. Η έλλειψη μέτρου ακόμα και σε συνήθειες απαραίτητες για την καλή κατάσταση της υγείας μας μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

1. Η απαραίτητη άσκηση

Τόσο η υπερβολική όσο και η πολύ λίγη άσκηση μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειάς μας. Αν συνηθίζουμε να ασκούμαστε υπερβολικά και σχεδόν καθημερινά, τότε δεν αφιερώνουμε αρκετό διάστημα στην αποκατάσταση. Η άσκηση, όμως, πρέπει απαραιτήτως να συνδυάζεται με επαρκή ξεκούραση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ημέρες που δεν θα ασκούμαστε και ημέρες που η προπόνηση θα είναι πιο χαλαρή. Στόχος είναι να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα που θα μας γυμνάσει, αλλά ταυτόχρονα θα μας προσφέρει υγεία, περισσότερη ενέργεια και καλή διάθεση. Η υπερβολική άσκηση θα επιβαρύνει το σώμα με περισσότερο στρες από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί.

Από την άλλη, το να αποφεύγουμε την άσκηση και να κάνουμε καθιστική ζωή επηρεάζει αρνητικά τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Αν δεν γυμναζόμαστε, τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν, αισθανόμαστε πιο αδύναμοι και έχουμε αυξημένους καρδιακούς παλμούς τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, ακόμα και το περπάτημα, μοιάζει δύσκολη και εξαντλητική. Μάλιστα, το να καθόμαστε άπραγοι και χωρίς να ασκούμαστε φαίνεται να έχει την ίδια αρνητική επίδραση στην υγεία μας με μία εβδομάδα αϋπνίας. Η τακτική –αλλά με διαστήματα ξεκούρασης– άσκηση θα κρατήσει το σώμα μας σε καλή κατάσταση και θα αυξήσει την ενέργειά μας. Ακόμα και η άσκηση χαμηλής έντασης αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και μειώνει την κούραση έως και 65%.

iStock
depress athletic caucasian man after practicing routine weightlifting and overtraining at modern gym, active fitness people suffer pain injury accident from workout weight training in dark sport club

2. Ο διεγερτικός καφές και τα επίπεδα ενέργειάς μας

Παρά τα όσα πιστεύει πολύς κόσμος, ο καφές δεν είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα. Αν και οι πολλοί έχουμε προσπαθήσει να συνέλθουμε από μια άγρυπνη νύχτα πίνοντας παραπάνω καφέ από ό,τι συνήθως, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης (πάνω από τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καφεϊνούχων ποτών μέσα στη μέρα) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ενέργειάς μας. Μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, με αποτέλεσμα στο τέλος της μέρας να είμαστε εξαντλημένοι.

Το πιο σημαντικό είναι να πίνουμε καφέ σε λογικές ποσότητες και όσο πιο νωρίς γίνεται. Μάλιστα, έρευνα διαπίστωσε ότι ο καφές που πίνουμε έξι ώρες πριν από τον ύπνο έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου.

iStock
woman hands with red and white fingernails holding a big, giant coffee cup in red with white dots.

3. Οι πολύτιμες φυτικές ίνες

Το φαγητό μάς δίνει ενέργεια, αλλά υπάρχουν ορισμένες τροφές που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα, βαριά, νυσταγμένοι ή και πολύ φουσκωμένοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις φυτικές ίνες. Η διάσπαση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτές μπορεί να είναι δύσκολη για το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλείται αίσθημα φουσκώματος ή βάρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. Ίσα ίσα, πρόκειται για ένα από τα πολυτιμότερα συστατικά των τροφών.

Αυτό που ίσως χρειάζεται να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε ποια τρόφιμα μας ενοχλούν και να τα καταναλώνουμε με μέτρο και σε μορφές που δεν μας ενοχλούν τόσο, όπως π.χ. να τρώμε τα λαχανικά βραστά αντί για ωμά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.