iStock

ΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΟΥ

Υπάρχει ένα μπαχαρικό που αν το προσθέσεις στον καφέ σου, θα τον κάνεις ακόμη πιο ωφέλιμο για την υγεία του μικροβιώματός σου. Το έχεις σίγουρα στο ντουλάπι σου και μερικές φορές ίσως να το χρησιμοποιείς κιόλας.

Ο καφές, η αγαπημένη συνήθεια των περισσότερων από εμάς, έχει αποδεδειγμένα αρκετά οφέλη για την υγεία, με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται με μέτρο.

Η ποικιλία, το ψήσιμο των καρπών και ο τρόπος παρασκευής του καφέ τον καθιστούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες καθαρίζουν το αίμα, μειώνουν τις φλεγμονές και δυνητικά συμβάλλουν ως ένα βαθμό στην προστασία της καρδιάς και συνολικά του οργανισμού.

Πώς ο καφές ωφελεί το έντερο

Σύμφωνα μάλιστα με τον διάσημο γαστρεντερολόγο Will Bulsiewicz, MD, συγγραφέα του best seller The Fiber Fueled Cookbook και ιατρικό διευθυντή διατροφολογικής στις ΗΠΑ, ο καφές είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα για το γαστρεντερικό σύστημα, η Νο 1 πηγή αντιοξειδωτικών στην αμερικανική διατροφή.

κανέλα στον καφέ
iStock

Αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια φυτική ένωση με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην αποτροπή χρόνιων ασθενειών και καρκίνου. «Οι πολυφαινόλες είναι επίσης πρεβιοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ενισχύσουν το μικροβίωμα», εξηγεί ο Δρ Bulsiewicz.

«Όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου, η συνέπεια είναι το κλειδί», λέει ο Δρ Bulsiewicz, πράγμα που μεταφράζεται σε συνεχή κατανάλωση φυτικών ινών, φυτικών τροφών, άφθονου νερού και σε σωματική δραστηριότητα.

Η κανέλα εντείνει τα οφέλη του καφέ

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καφές μπορεί να αντικαταστήσει μια σαλάτα, αλλά επειδή είναι μια καθημερινή συνήθεια, μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτήν, αυξάνοντας το «φορτίο» της σε φυτικές ίνες. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με ένα πολύ γνωστό μπαχαρικό που όλοι έχουμε στα ντουλάπια μας: την κανέλα!

Η κανέλα, πλούσια επίσης σε πολυφαινόλες, μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των αντιοξειδωτικών του καφέ μας.

Κανέλα στον καφέ
iStock

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, αλλά ο καφές περιέχει δύο τύπους φυτικών ινών: εντεροδιαλυτές ίνες και πρεβιοτικά. Παρόλο που το πρώτο είδος ινών διαλύονται αμέσως στο έντερο, η σημασία τους στο μικροβίωμα δεν είναι αμελητέα. Τόσο αυτές όσο και τα πρεβιοτικά τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του οργανισμού μας», λέει ο ειδικός.

Πόση κανέλα να προσθέσεις στον καφέ σου

Η κανέλα είναι επίσης μια εκπληκτική πηγή φυτικών ινών. Στην πραγματικότητα, ακόμη και 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα περιέχει περισσότερο από 1 γραμμάριο ινών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Δρ Bulsiewicz ισχυρίζεται ότι η προσθήκη κανέλας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνουμε ένα ήδη υγιεινό ρόφημα για το έντερο ακόμα καλύτερο.

Πόση κανέλα χρειάζεται για να το πετύχουμε αυτό; «Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Ξεκινήστε με 1/8 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και δείτε αν σας αρέσει, ώστε να προσθέσετε σταδιακά περισσότερη αν θέλετε», συμβουλεύει.

Άλλα υγιεινά συστατικά για να προσθέσεις στον καφέ

Άλλα υγιεινά συστατικά που μπορούμε να προσθέσουμε στον καφέ μαζί με την κανέλα είναι τζίντζερ σε σκόνη, μαζί με κουρκουμά, για ένα τρίπτυχο αντιφλεγμονωδών και πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μείγμα.

Τέλος, μια μικρή ποσότητα γάλακτος σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της οξύτητας του καφέ στο περιβάλλον του στομαχιού και να μαλακώσει τη γεύση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.