Unsplash Ifonnx toys

ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ SEX TOYS ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΟΥ ΖΩΗ;

Τόσο οι έρευνες όσο και η αγοραστική ζήτηση αποδεικνύουν ότι τα sex toys μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική ζωή. Ποιο να επιλέξεις, όμως, αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ;

Πέρασαν αρκετά χρόνια και φτάσαμε να γίνουμε πολύ καλές φίλες, για να μου αποκαλύψει μια μέρα που έτυχε να είμαστε στο δωμάτιό της το «συρτάρι». Το άνοιξε και ένας νέος κόσμος φωτίστηκε στα –μόλις 20 ετών τότε– μάτια μου. Το συρτάρι! Τα μισά από αυτά που υπήρχαν εκεί μέσα δεν τα είχα ξαναδεί και όσο μου τα εμφάνιζε σαν λαγούς μέσα από το καπέλο, τόσο έξαπτε την περιέργειά μου. Ο ενθουσιασμός της με έπεισε ότι τα sex toys δεν αποτελούν απλά μία επίπλαστη φαντασίωση της μικρής οθόνης. Έχουν πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο να παίξουν στην σεξουαλική απόλαυση, για τον οποίον τα τελευταία χρόνια μπορούμε –ευτυχώς– να μιλάμε ανοιχτά.

Είναι προφανές ότι κατά την περίοδο της πανδημίας το ηλεκτρονικό εμπόριο άνθισε όσο ποτέ, όμως αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι τα προϊόντα που στα lockdowns εκτόξευσαν τις πωλήσεις τους ήταν τα sex toys και δη οι «αθόρυβοι» δονητές. Γιατί αθόρυβοι; Όπως εξήγησε στον Guardian το 2021 η εκπρόσωπος βρετανικής εταιρείας που εμπορεύεται τέτοια είδη, «είναι αυτοί που προτιμώνται από γονείς που ζουν στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά τους». Η ίδια αποκάλυψε ότι οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας τριπλασιάστηκαν μέσα σε ένα έτος. Και βέβαια η ζήτηση αυτή την περίοδο εκείνη διέγειρε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον διάφορων διασήμων, όπως η Gwyneth Paltrow, που στο e-shop της δημιούργησε την κατηγορία «sex & pleasure», με μια τεράστια πλέον γκάμα από αξεσουάρ και σεξουαλικά βοηθήματα, ενώ η Cara Delevingne έγινε συνιδιοκτήτρια και δημιουργικός σύμβουλος της εταιρείας με τους πιο ακριβούς δονητές που θα βρεις στην αγορά. Μη βιάζεσαι όμως.

Πριν πατήσεις το link που θα σε οδηγήσει να τους δεις, συγκράτησε την περιέργειά σου, γιατί μπορεί να απογοητευτείς: Όπως ανέφερα, η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων είναι τεράστια. Για την ακρίβεια: χαοτική. Ο παραδοσιακός δονητής έχει αποκτήσει πλέον κάθε πιθανό σχήμα, μέγεθος μορφή και λειτουργικότητα. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος/-η με το πώς χρησιμοποιείται το κάθε ευφάνταστο μοντέλο, το πιθανότερο είναι να χάσεις γρήγορα κάθε ενδιαφέρον, να κλείσεις με τη μία όλα τα σχετικά tabs στην οθόνη και να στερηθείς έτσι κάθε πιθανό όφελος που μπορεί να προσφέρει ένα sex toy στη σεξουαλική σου ζωή. Ωστόσο... υπάρχουν πράγματι οφέλη;

Θα κάνουν τα sex toys καλύτερη τη σεξουαλική σου ζωή;
Unsplash Gwen Mamanoleas

Γιατί να χρησιμοποιήσεις sex toys

Η φίλη μου θα γελούσε στο ερώτημα αυτό. Εγώ θα σε παραπέμψω στον ψυχολόγο και ερευνητή γύρω από σεξουαλικά ζητήματα David W. Wahl, ο οποίος τα αναφέρει ένα προς ένα. Τα sex toys, λοιπόν, σύμφωνα με τις έρευνές του:

  • Βελτιώνουν την ψυχική υγεία μειώνοντας το στρες, απελευθερώνοντας τη σεξουαλική ένταση και φτιάχνοντας τη διάθεση.
  • Φέρνουν πιο κοντά τους συντρόφους βελτιώνοντας τις πολύ στενές τους σχέσεις και την επικοινωνία τους. Ο Wahl λέει στο σημείο αυτό πως «το να σου προτείνει ο/η σύντροφός σου ένα ερωτικό βοήθημα δεν σημαίνει ότι δεν σε θέλει ή ότι δεν τον/την ικανοποιείς στο κρεβάτι. Μπορείτε να συζητήσετε τι σκοπό θα υπηρετήσει το παιχνίδι αυτό στη σχέση σας, καθώς και ποιο προτιμάτε και οι δύο».
  • Για πολλούς ανθρώπους τα sex toys αυξάνουν τις πιθανότητες για κορύφωση, μόνοι τους ή με παρτενέρ.
  • Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία, γιατί χάρη σε ένα sex toy μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα το σώμα σου και να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί πραγματικά σεξουαλική ευχαρίστηση.
  • Τα sex toys μπορούν να αναθερμάνουν τις ερωτικές επαφές, να δώσουν ιδέες, να ξυπνήσουν το ενδιαφέρον για τον άλλον, να γίνουν το αλατοπίπερο της σεξουαλικής ζωής.

Τα ιδανικά sex toys για αρχάριους

Ποιο sex toy να επιλέξεις αν είσαι «αρχάριος» σε αυτό το πεδίο; Με μία απλή αναζήτηση στην ηλεκτρονική αγορά θα πέσεις πάνω σε διάφορες πιθανά άγνωστες λέξεις, όπως «πρωκτικό βύσμα», «πρωκτικές χάντρες», «δονούμενο δαχτυλίδι», «σφιγκτήρες θηλών». Λέξεις οριακά επίπονες και μόνο στο άκουσμα. Και πάλι θα σου πω να μη βιάζεσαι. «Στους αρχάριους συνιστώ πάντα να ξεκινήσουν με το πιο απλό και εύχρηστο παιχνίδι», λέει η πιστοποιημένη sex therapist Lyndsey Murray. «Δεν υπάρχει λάθος παιχνίδι, απλά για αρχή άσε στην άκρη τα βοηθήματα που δείχνουν υπερβολικά μεγάλα, επίπονα ή high-tech», συνεχίζει, και στο σημείο αυτό θυμάμαι τη διαφήμιση ενός δονητή που έβλεπα πρόσφατα, ο οποίος μπορεί να καταγράφει και να σε ενημερώνει μέσω εφαρμογής για κάθε πιθανή λεπτομέρεια του οργασμού σου.

Θα κάνουν τα sex toys καλύτερη τη σεξουαλική σου ζωή;
Unsplash We Vibe Toys

Πριν καταλήξεις σε αυτά που θα επιλέξεις, είναι σημαντικό «να σκεφτείς ποιες αισθήσεις απολαμβάνεις περισσότερο κατά την διάρκεια του σεξ ή του αυνανισμού. Η απόλαυσή σου θα πρέπει να είναι ο οδηγός σου. Αν, για παράδειγμα, προτιμάς την κλειτοριδική διέγερση προτίμησε έναν κλειτοριδικό δονητή, όμως αν απολαμβάνεις τη διείσδυση μείνε στον κλασικό. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν την διέγερση του πρωκτού ή του περινέου (είναι η περιοχή ανάμεσα στον πρωκτό και τον κόλπο ή το πέος), οπότε αναζητούν παιχνίδια για εκείνη το σημείο», αναφέρει η couples και sex therapist Jenn Kennedy.

Η οικογενειακή θεραπεύτρια Isadora Alman απευθυνόμενη σε ζευγάρια συμπληρώνει: «Ό,τι κι αν επιλέξεις –παιχνίδι, λιπαντικό, την αγαπημένη σας μουσική, μερικά κεριά και διεγερτικά αρώματα– το σημαντικό είναι να θυμάσαι πως τίποτε από όλα αυτά δεν υπάρχει για να πάρει τη θέση του/της συντρόφου σου. Είναι απλά αντικείμενα διασκέδασης, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαζί ή εξατομικευμένα χωρίς κανένα ίχνος ντροπής ή ενοχής».

Οι παραπάνω ειδικοί συμφωνούν ότι τα κατάλληλα sex toys για αρχάριους είναι τα εξής:

– Δονητές

Η ποικιλία είναι μεγάλη και ο σκοπός τους είναι να διεγερθούν οι εσωτερικές ή εξωτερικές ερωτογενείς ζώνες μέσω της δόνησης.

Κάποιες από τις καλύτερες κριτικές έχει πάρει ο παρακάτω δονητής της εταιρίας Satisfyer για κλειτοριδική διέγερση, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

– Πρωκτικά παιχνίδια

Αυτά μπορεί να είναι δονούμενα ή μη, και σκοπός τους είναι να διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις εσωτερικά του πρωκτού. Στους αρχάριους συνιστάται να επιλέξουν ένα μικρό σε μέγεθος πρωκτικό παιχνίδι και να χρησιμοποιήσουν μπόλικο λιπαντικό.

Οι παρακάτω πρωκτικές σφήνες της ολλανδικής εταιρίας Rianne S είναι αρκετά μικρές ώστε να προσφέρονται για χρήση από αρχάριους. Έχουν φαρδιά βάση για ασφάλεια, ενώ το μέταλλο βοηθά ώστε να καθαρίζονται πιο εύκολα.

– Dildo

Τα dildos είναι φαλλικού σχήματος παιχνίδια φτιαγμένα από σιλικόνη, γυαλί ή μέταλλο. Χρησιμοποιούνται συνήθως για κολπική ή πρωκτική διείσδυση και ορισμένα φοριούνται με λουριά, για να δεθούν στο σώμα.

Στο ελληνικό brand Lalita θα βρεις pleasure toys φτιαγμένα από πετρώματα και κρύσταλλο. Σύμφωνα με την εταιρεία, σε αντίθεση με το πλαστικό, τα υλικά που βρίσκονται στη φύση εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο μπορούν να μεταφέρουν μέσα τους ενέργεια, αλλά μπορούν και να τη μεταδώσουν και να φορτιστούν ενεργειακά αναλόγως με τις προθέσεις του ατόμου που τα χρησιμοποιεί.

– Δαχτυλίδια πέους

Τα παιχνίδια αυτά φοριούνται συνήθως στη βάση του πέους (μπορεί να έχουν και μια θηλιά που μπαίνει γύρω από τους όρχεις) και στόχος είναι να συγκρατούν τη ροή του αίματος στο πέος, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργούς και έντονους οργασμούς. Κάποια δαχτυλίδια έχουν και ενσωματωμένο δονητή για να προσφέρουν περισσότερη διέγερση στον/στην παρτενέρ κατά τη διάρκεια του σεξ.

Από τα πιο δημοφιλή τέτοια δαχτυλίδια είναι το παρακάτω της εταιρίας Calexotics που είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.