iStock

3 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ

Τα «πού», «πώς» και «πόσο» των προκαταρκτικών κρύβουν τα μυστικά που θα απογειώσουν τη σεξουαλική πράξη.

«Σε έναν περισσότερο γυναικοκρατούμενο κόσμο, το σεξ πιθανώς και να μην ήταν απαραίτητο. Τα προκαταρκτικά θα αποτελούσαν τότε το “κυρίως πιάτο” και το σεξ θα ακολουθούσε κυρίως για να προσφέρει ικανοποίηση στην περίπτωση που ο παρτενέρ ήταν άντρας». Με αυτή τη ρηξικέλευθη ιδέα ξεκινάει το άρθρο της «Δώσε μου τα 11 λεπτά μου» η ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Laurie Mintz και είμαι σίγουρη ότι πολλές από εσάς θα συμφωνήσετε. Ειδικά όταν διαβάσετε την επεξήγηση:

«Η κλειτορίδα έχει περισσότερες νευρικές απολήξεις από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Πρόκειται για το “κόκκινο κουμπί” του οργασμού, με την έννοια ότι η πλειοψηφία των γυναικών πρέπει πρώτα να διεγερθεί εκεί για να μπορέσει να φτάσει στην κορύφωση. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, όμως, η κλειτορίδα συνήθως διεγείρεται εμμέσως και αυτός είναι ο λόγος που συμβαίνει συχνά οι γυναίκες να κάνουν σεξ χωρίς να έρχονται σε οργασμό – λίγες τα καταφέρνουν αποκλειστικά με τη διείσδυση (και συνήθως πρέπει να βρίσκονται πάνω από τον σύντροφό τους). Με λίγα λόγια, για να φτάσουν οι περισσότερες γυναίκες σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ πρέπει κάπως να διεγείρεται και η κλειτορίδα».

Θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα των προκαταρκτικών, ειδικά για τις γυναίκες, η Mintz παραθέτει και αριθμούς. Όπως λέει, «οι άνδρες κατά μέσο όρο χρειάζονται 4 λεπτά για να φτάσουν σε οργασμό από την έναρξη της σεξουαλικής πράξης, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 11 λεπτά. Και δεν αναφέρομαι σε 11 λεπτά σεξ, μα 11 λεπτά διέγερσης. Εξυπακούεται ότι ο χρόνος αυτός αυξάνεται αναλογικά με την κούραση και το στρες που βιώνει κάποιος, ανεξαρτήτως φύλου. Σε κάθε περίπτωση: Οι άνδρες είναι λίγο σαν τους φούρνους μικροκυμάτων και οι γυναίκες σαν χύτρες στο θέμα αυτό. Για να δουλέψει αποτελεσματικά η χύτρα, όμως, πρέπει να βάλεις μέσα τα σωστά υλικά».

3 επιστημονικά tips για καλύτερα προκαταρκτικά
iStock

Ποια είναι τα μυστικά για καλύτερα προκαταρκτικά

Τα κακά νέα αναφορικά με το ετεροφυλόφιλο σεξ είναι ότι, ενώ για τις γυναίκες τα προκαταρκτικά συνήθως αποτελούν απαραίτητη εισαγωγή για να μπορέσουν να κορυφώσουν, για τους άνδρες είναι μια υποτιμημένη διαδικασία, όπως έδειξε και καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of Sex Research. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αφιερώνουν εκεί τον χρόνο που ιδανικά θα ήθελαν οι γυναίκες.

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχει τρόπος να πάρουν και οι δύο αυτό που θέλουν: Αρκεί τα προκαταρκτικά να γίνουν σωστά. Ο ψυχολόγος Jeremy Nicholson αποκαλύπτει τρία μεγάλα μυστικά, όπως προκύπτουν από σχετικές μελέτες.

– Το «πού» των προκαταρκτικών

Το «πού» είναι το πρώτο ερώτημα στο οποίο πρέπει να γνωρίζεις την απάντηση αν θέλεις να βελτιωθείς στον τομέα αυτό. Οι ερωτογενείς ζώνες έχουν εδώ τον πρώτο λόγο. Αν αγγιχτούν σωστά, μπορεί να οδηγήσουν ταχύτερα στη διέγερση. Σύμφωνα με μελέτη, οι ερωτογενείς ζώνες κατά κανόνα είναι ο λαιμός, το στήθος, τα οπίσθια και τα γεννητικά όργανα. Άλλη μελέτη έδειξε ότι διεγερτικό για κάποιους μπορεί να είναι και ένα άγγιγμα στην πλάτη, τους μηρούς και το στομάχι, ωστόσο ο καθένας μας μπορεί να διεγείρεται με διαφορετικό τρόπο.

Ο Nicholson τονίζει ότι η αλληλουχία του αγγίγματος στις περιοχές αυτές παίζει επίσης ρόλο, καθώς η αρχή είναι προτιμότερο να γίνει με ένα φιλί και μερικά χάδια στην πλάτη, για να ακολουθήσουν φιλιά στο λαιμό και αγγίγματα σε πιο ερωτογενή σημεία. Αν η σειρά αυτή αντιστραφεί, πιθανώς το «παιχνίδι» να γίνει άβολο.

3 επιστημονικά tips για καλύτερα προκαταρκτικά
iStock

– Το «πώς» των προκαταρκτικών

Ο τρόπος που αγγίζονται δύο σύντροφοι στα προκαταρκτικά ονομάζεται «συναισθηματικό άγγιγμα» και στόχος του είναι να προσφέρει ευχαρίστηση, καθώς ενεργοποιεί συγκεκριμένους αισθητήρες νεύρων που είναι παρόντες στις τριχωτές περιοχές του σώματος. Σύμφωνα με μελέτη, οι αισθητήρες αυτοί (απτικοί προσαγωγοί) ενεργοποιούνται περισσότερο όταν αγγίζονται από κάτι που βρίσκεται σε θερμοκρασία γύρω στους 32 βαθμούς και με την ταχύτητα ενός κανονικού χαδιού. Με λίγα λόγια, οι ζώνες αυτές ενεργοποιούνται όταν κανείς τις αγγίζει ζεστά και αργά. Ιδανικά με τη σειρά που αναφέρθηκε παραπάνω.

Στην πορεία και όσο η διέγερση προχωρά, τα αγγίγματα μπορεί να γίνονται πιο έντονα και δυναμικά, ακολουθώντας τον ρυθμό της σεξουαλικής πράξης.

– Το «πόσο» των προκαταρκτικών

Μιλήσαμε για τους χρόνους των προκαταρκτικών, ωστόσο αξίζει να αναφερθούμε και στη μελέτη των Miller and Byers που έδειξε πως, σε αντίθεση με την άποψη που κυριαρχεί, και οι άνδρες επιθυμούν κάποια διάρκεια στα προκαταρκτικά που δεν απέχει πολύ από το ιδανικό για τις γυναίκες (περί τα 18-19 λεπτά). Στην πραγματικότητα όμως, λέει η μελέτη, αυτά συνήθως δεν διαρκούν παραπάνω από 5-8 λεπτά.

Συνεπώς, αξίζει να δίνει κανείς περισσότερο χρόνο στα προκαταρκτικά, να παίρνει τον χρόνο του απολαμβάνοντας τα προοδευτικά αγγίγματα, οπότε ο ενθουσιασμός τη στιγμή της επαφής και της διείσδυσης θα είναι πολύ μεγαλύτερος και με πολύ πιο απολαυστική κορύφωση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.