iStock

ΤΙ ΑΓΧΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΟ ΣΕΞ – ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Οι άνδρες νιώθουν «υπεύθυνοι» για τον οργασμό της συντρόφου τους και αυτό τους προκαλεί άγχος. Δεν θα έπρεπε, όμως.

Ανάμεσα στους πολλούς μύθους σχετικά με το σεξ που συνεχίζουμε να διαιωνίζουμε είναι και αυτός που κατηγορεί τους άνδρες ότι συχνά νοιάζονται περισσότερο για την δική τους σεξουαλική ικανοποίηση παρά για της συντρόφου τους. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Οι περισσότεροι άνδρες έχουν ένα μεγάλο άγχος στο σεξ: Να φέρουν τη σύντροφό τους σε οργασμό. Το επίτευγμα αυτό έχει για εκείνους μεγάλη σημασία, για λόγους που εξηγούνται παρακάτω. Μήπως, όμως, βασανίζονται άδικα;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Το σεξ και το άγχος δεν κάνουν καθόλου καλή παρέα. Το σεξ οφείλει να αποτελεί τη μέγιστη απόλαυση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους και αν ξεκινά με μοναδική έννοια τον οργασμό, είναι πολύ πιθανό να μην φτάσει ποτέ εκεί. Ειδικά αν πιστεύεις ότι ο δρόμος για τον οργασμό είναι αποκλειστικά ένας.

Οι άνδρες νιώθουν «υπεύθυνοι» για τον οργασμό της γυναίκας

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θεωρούν ότι είναι «ευθύνη» του άνδρα να φέρει τη σύντροφό του σε οργασμό. Μία άλλη έδειξε ότι οι άνδρες νιώθουν αυτοπεποίθηση και αυτο-εκπλήρωση όταν η γυναίκα έρχεται σε οργασμό μαζί τους. Πιο πρόσφατη μελέτη ζήτησε από άνδρες να φανταστούν ότι η σύντροφός τους, την οποίο ποθούν ερωτικά, ήρθε ή δεν ήρθε σε οργασμό κατά την διάρκεια του σεξ μαζί τους. Οι άνδρες που φαντάστηκαν ότι ήρθε σε οργασμό ανέφεραν ότι αυτό τους κάνει να νιώθουν πιο αρρενωποί, συγκριτικά με αυτούς που φαντάστηκαν ότι η γυναίκα δεν ήρθε σε οργασμό.

Τι αγχώνει τους άνδρες στο σεξ –και πώς θα το αντιμετωπίσουν
iStock

Οργασμός δεν σημαίνει πάντα σεξ με την τυπική έννοια

Σύμφωνα με την Laurie Mintz Ph.D., ψυχολόγο, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και συγγραφέα βιβλίων σχετικών με το σεξ, το λάθος επί της αρχής εδώ είναι η φράση «κατά την διάρκεια του σεξ μαζί τους». «Στην κουλτούρα μας το σεξ περιγράφεται ως σεξουαλική επαφή με διείσδυση. Συμβαίνει μάλιστα να θεωρείται ολοκληρωμένο όταν πρώτα η γυναίκα και μετά ο άνδρας έρθουν σε οργασμό. Ωστόσο, ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των γυναικών ολοκληρώνει με τη διέγερση της κλειτορίδας και όχι απαραίτητα κάνοντας σεξ, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να προσποιούνται οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ για να προστατεύσουν το εγώ και τον ανδρισμό του συντρόφου τους».

Για να αποδείξει τα παραπάνω, η Mintz με την ομάδα της πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη στο πλαίσιο της οποίας ζήτησαν από 193 άνδρες να φανταστούν ότι βρίσκονται σε μια σεξουαλική σχέση με μία γυναίκα που τους ελκύει τρομερά και ότι έχουν κάνει σεξ τρεις φορές μαζί της.

Στη συνέχεια τους είπαν να φανταστούν ότι η γυναίκα αυτή σπάνια είχε οργασμούς με τους προηγούμενους συντρόφους της, όμως έρχεται σε οργασμό κάθε φορά που ο εθελοντής της μελέτης:

  1. Κάνει σεξ μαζί της.
  2. Διεγείρει την κλειτορίδα της.
  3. Χρησιμοποιεί δονητή στην κλειτορίδα της.

Μαντέψτε τι απάντησαν οι άνδρες: Όσοι φαντάστηκαν ότι φέρνουν την γυναίκα σε οργασμό κάνοντας σεξ μαζί της ή διεγείροντάς την, ανέφεραν πιο έντονα αισθήματα αρρενωπότητας και αυτό-εκπλήρωσης, από αυτούς που φαντάστηκαν ότι τη φέρνουν σε οργασμό με έναν δονητή. Ένιωσαν, λοιπόν, περισσότερο «άνδρες» όταν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τη γυναίκα οι ίδιοι, με το σώμα τους και όχι με κάποιο ερωτικό βοήθημα. Ένιωσαν, ότι η ικανοποίηση της γυναίκας στο σεξ βασίζεται αποκλειστικά στην τεχνική και τις ικανότητές τους ως εραστές.

Τι αγχώνει τους άνδρες στο σεξ –και πώς θα το αντιμετωπίσουν
iStock

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δονητές έχουν καλύτερη σεξουαλική υγεία

«Αυτό, όμως, είναι τόσο άδικο», συνεχίζει η Mintz, ανατρέχοντας σε δύο άλλες μελέτες που δείχνουν πως οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δονητές έχουν καλύτερη σεξουαλική υγεία. Συγκεκριμένα, η μία από αυτές τις μελέτες βρήκε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δονητές αναφέρουν περισσότερη επιθυμία, διέγερση, λίπανση και περισσότερους οργασμούς, αλλά και λιγότερο πόνο κατά την διάρκεια του σεξ. Ο επικεφαλής της εν λόγω μελέτης αναφέρει ότι «αποδείξαμε αυτό που πολλοί γιατροί και θεραπευτές γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες: ότι η χρήση του δονητή είναι συχνή, συνδέεται με καλύτερη σεξουαλική λειτουργία όπως επιθυμία και ευκολία οργασμού, και σπάνια έχει κάποια παρενέργεια».

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας συνδέεται ιδιαιτέρως με το γεγονός ότι ο σύντροφός της γνωρίζει και επικροτεί τη χρήση δονητή.

Η δεύτερη μελέτη προσθέτει σε αυτό ότι οι άνδρες που ενσωματώνουν έναν δονητή στη σεξουαλική πράξη εμφανίζουν καλύτερη σεξουαλική λειτουργία, αναφορικά με τη στύση τους, την απόλαυση του σεξ και τον δικό τους οργασμό. Αυτό, σχολιάζει η Mintz, πιθανότατα συμβαίνει επειδή οι συγκεκριμένοι άνδρες πραγματικά καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν οι γυναίκες σεξουαλικά και έτσι πιέζουν λιγότερο τον εαυτό τους να «κάνουν» τη σύντροφό τους να έρθει σε οργασμό.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει και ο Ian Kerner στο βιβλίο του She Comes First: «Όταν καταλάβουμε τον ρόλο της κλειτορίδας στη διέγερση της γυναίκας, τότε το σεξ θα γίνει πιο εύκολο, πιο απλό και πιο ανταποδοτικό… Θα ανοίξουμε τον εαυτό μας σε νέους, δημιουργικούς τρόπους να βιώσουμε την απόλαυση, τρόπους που μπορεί μέχρι πρότινος να μη μας φαίνονταν εντελώς αρρενωποί μα που τελικά μας επιτρέπουν να είμαστε περισσότερο άνδρες. […] Τότε θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας τα γνωστά άγχη για το μέγεθος, την αντοχή και τις επιδόσεις».

«Και θα βγούμε όλοι κερδισμένοι», καταλήγει η Mintz.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.