iStock

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ Η YOGA KUNDALINI;

Η Yoga Kundalini, ένα ακόμη είδος γιόγκα, χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αναπνοών, διαλογισμού και στάσεων για να επιφέρει εσωτερική αρμονία και να δυναμώσει τον κορμό. Αν είσαι αρχάριος, δουλεύεις πολλές ώρες στο γραφείο και υποφέρεις από άγχος, έχεις ήδη 3 λόγους για να δοκιμάσεις.

Η γιόγκα δεν αποτελεί απλώς έναν τρόπο εκγύμνασης. Πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία, που στόχο έχει να ισορροπήσει τον ασκούμενο εσωτερικά, να επιφέρει μια υγιή ισορροπία ανάμεσα σε σώμα και ψυχή, και στη συνέχεια να εναρμονίσει τον άνθρωπο με το σύμπαν.

Για τον σκοπό αυτό, μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην ενέργεια, καθώς στη θεωρία της γιόγκα η ζωή είναι γεμάτη με ζωντανή ενέργεια – τα πάντα και όλοι με τους οποίους αλληλεπιδρούμε είναι ενέργεια. Συχνά λοιπόν χρησιμοποιούνται έννοιες όπως η «μπλοκαρισμένη ενέργεια», η «θεϊκή ενέργεια μέσα μας» και η αύρα που ενδέχεται οι αμύητοι να ακούνε με καχυποψία.

Yoga Kundalini: Τι ακριβώς είναι;

Η Yoga Kundalini είναι μια αρχαία πρακτική γιόγκα, η οποία στόχο έχει να αφυπνίσει τη δύναμη της εσωτερικής ενέργειας και να οδηγήσει σε πνευματική αφύπνιση. Στα σανσκριτικά, Kundalini σημαίνει «κουλουριασμένο φίδι».

Στην πρώιμη ανατολική θρησκεία, πιστεύεται ότι η θεϊκή ενέργεια δημιουργήθηκε στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Είναι ενέργεια με την οποία γεννιόμαστε και η Yoga Kundalini στοχεύει στο να «ξετυλίξει το φίδι» και να μας συνδέσει με τη θεϊκή ενέργεια μέσα μας.

Αν όλα αυτά σας ακούγονται κάπως παράξενα, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το νόημα στα μέτρα σας: Πρόκειται για μια αρχαία θεραπευτική πρακτική με βασικά εργαλεία την αναπνοή και τον διαλογισμό, ο οποίος έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου που αυξάνουν την επίγνωση και δημιουργούν πιο ισορροπημένο έλεγχο.

Yoga Kundalini
iStock

Στην πρώιμη δημιουργία της, η Kundalini ήταν μια μελέτη της ενέργειας και της πνευματικής φιλοσοφίας, και στην αρχαιότητα, οι βασιλείς έπαιρναν μαθήματα πνευματικότητας από τους δασκάλους της Kundalini. Ο Yogi Bhajan, που αρχικά ονομαζόταν Harbhajan Singh Khalsa Yogiji, είναι εκείνος που πραγματοποίησε την προσαρμογή της Kundalini στη δυτική κουλτούρα.

Σήμερα, μέσω της αναπνοής, συγκεκριμένων κινήσεων και χρονισμού, η πρακτική λειτουργεί για να εξισορροπήσει το νευρικό σύστημα, να αυξήσει την ευεξία και να ενδυναμώσει τόσο τις γνωστικές όσο και τις σωματικές λειτουργίες.

Πώς μπορεί να βοηθήσει;

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, όλοι θα αντιμετωπίσουμε θριάμβους, νίκες, δυσκολίες και προκλήσεις. Η Yoga Kundalini στόχο έχει να μας καθοδηγήσει σε πιο ουδέτερες αντιδράσεις στα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Η Lynn Roulo, δασκάλα της Yoga Kundalini, αναφέρει πως μέσω αυτής, αρχίζουμε όχι μόνο να αποκτάμε επίγνωση της γεωμετρίας του σώματός μας, αλλά και να βλέπουμε πώς αυτή η πρακτική επηρεάζει την ενέργεια, το συναίσθημα και την κίνηση στο σώμα μας, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η ίδια πραγματοποιεί ορισμένα καλοκαιρινά μαθήματα, ανοιχτά για όλους, στην ταράτσα του σπιτιού της, με πιο «διάσημα» εκείνα που γίνονται κάτω από το φως του φεγγαριού – το επόμενο μάθημα στην ΑΘήνα θα γίνει στην πανσέληνο της 31ης Αυγούστου, της δεύτερης πανσέληνου του Αυγούστου.

pexels ivan-samkov

«Για μένα η Yoga Kundalini αποδείχτηκε εργαλείο ζωής. Με βοήθησε να ελέγξω το στρες και να περνάω τις κρίσεις του άγχους πιο ανώδυνα. Παράλληλα, δυνάμωσε και τον κορμό μου» αναφέρει η ασκούμενη Μαρία Καρδασιλάρη.

Είναι όμως και μια πάρα πολύ καλή άσκηση. Είναι μια εμπειρία προσιτή σε κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση και είναι ιδανική για αρχάριους που θέλουν να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με το είδος. «Ενδυναμώνει τη μέση και τον αυχένα και ενδείκνυται για ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή - δηλαδή για όλους μας» λέει η Μάρω Παρασκευούδη, που έχει ασκηθεί σε αρκετά είδη γιόγκα.

Τι περιλαμβάνει;

Μεγάλο μέρος της πρακτικής εξάσκησης γίνεται μέσω της καθοδηγούμενης αναπνοής (σε συνδυασμό με διαλογισμό και συγκεκριμένες στάσεις). Η πιο κοινή αναπνοή είναι η Μακρά Βαθιά Αναπνοή, όπου αναπνέουμε αργά και βαθιά από τη μύτη, εκτείνοντας το στομάχι κατά την εισπνοή και συστέλλοντάς το κατά την εκπνοή.

Στη Yoga Kundalini χρησιμοποιούνται μεγάλες βαθιές αναπνοές με το αριστερό χέρι πάνω από την καρδιά και ακριβώς πάνω από το στομάχι, για να καταπραΰνουμε αμέσως τις ανησυχίες μας.

Μια άλλη αναπνοή, είναι η Αναπνοή της Φωτιάς, που ασκείται με κοφτές, γρήγορες εισπνοές και εκπνοές από τη μύτη, με κέντρο ελέγχου το στομάχι. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Breathwork, δηλαδή η ενσυνείδητη αναπνοή, είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους

Κάθε αναπνοή συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη στάση και μια άσκηση διαλογισμού. Οι διαλογισμοί στη Yoga Kundalini έχουν ορισμένη διάρκεια για να επιφέρουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Υπάρχει δηλαδή διαλογισμός των 3 λεπτών, των 11 λεπτών και των 31 λεπτών.

Άλλος διαλογισμός ασκείται στην αρχή της ημέρας για να προσφέρει ενέργεια στο σώμα και το πνεύμα και άλλος κατά τη διάρκειά της, όταν νιώθουμε κουρασμένοι και χρειαζόμαστε ανανέωση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.