Unsplash Nick Fewings

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΛΕ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Μια βρετανική πρωτοβουλία φέρνει στο φως τα οφέλη από τις δραστηριότητες δίπλα στο μπλε του νερού. Και μας προτρέπει να πηγαίνουμε στη θάλασσα χειμώνα - καλοκαίρι. 

Οι Έλληνες ως λαός είμαστε ευνοημένοι από τη γεωγραφική μας θέση. Ένα από τα θετικά της χώρας μας είναι το μπλε της θάλασσας. Η Ελλάδα, αν και πολύ μικρή, κατέχει την 11η θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χλμ.) και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εξαιρετικά καλό για την ευεξία των κατοίκων της. Τι σχέση όμως έχει με το περίφημο Μπλε Γυμναστήριο της Βρετανίας; 

Μπλε Γυμναστήριο σημαίνει «δίπλα στο νερό»

Το Μπλε Γυμναστήριο (Blue Gym) είναι μια πρωτοβουλία των βρετανών ερευνητών Michael H. Depledge και William J. Bird, που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με την κρατική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Περιλαμβάνει μια μεγάλη έρευνα και μια σειρά δραστηριοτήτων σε παράκτιες περιοχές, αλλά και σε μέρη που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια και λίμνες, δηλαδή κοντά στο υδάτινο στοιχείο. Το project είχε δύο στόχους:

  1. Να διερευνήσει κατά πόσο τα «μπλε περιβάλλοντα» σχετίζονται με την καλύτερη υγεία και ευεξία των κατοίκων τους.
  2. Να ενθαρρύνει το κοινό να προστατεύσει αυτά τα περιβάλλοντα. 

TA ΦΥΣΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ,  ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ. 

Το «μπλε» βελτιώνει την υγεία

Είναι γνωστό πως τα φυσικά περιβάλλοντα –πράσινο και μπλε– βελτιώνουν τη διάθεση και την ευεξία. Γιατί; Επειδή έχει αποδειχτεί ότι ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, μειώνουν το στρες και προσφέρουν ανώτερη ποιότητα περιβάλλοντος σε σχέση με τις αστικοποιημένες περιοχές. 

Σε πολύ πρόσφατη έρευνα για τις επισκέψεις σε υπαίθριους χώρους, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ήρεμοι, χαλαροί, αναζωογονημένοι και ανανεωμένοι.  

Αξίζει να σημειωθεί και μια έρευνα της πρωτοβουλίας Blue Gym, που σύγκρινε του μπλε με τους πράσινους χώρους και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: 

  • Οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στην ακτή ήταν πιο πιθανό να επισκεφτούν την παραλία ξανά, σε σχέση με όσους ζούσαν κοντά σε πράσινο. 
  • Οι άνθρωποι που διέμεναν κοντά σε ακτές παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα στρες. 
  • Οι άνθρωποι που ζούσαν 1 χλμ. μακριά από την ακτή είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν τις συστάσεις του εθνικού συστήματος υγείας για 5 φορές την εβδομάδα σωματική άσκηση. 

Μπλε Γυμναστήριο
Unsplash Daniel Way

Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Σε μια σειρά συνεντεύξεων που πήραν οι ερευνητές για να συγκεντρώσουν ποιοτικά στοιχεία, φάνηκε ότι τα παιδιά θεωρούσαν την παραλία ως ένα περιβάλλον όπου οι γονείς συμμετείχαν μαζί τους σε δραστηριότητες. 

Ένα 11χρονο αγόρι είπε: «Αντί οι ενήλικες να κάθονται σε ένα παγκάκι ενώ τα παιδιά κάνουν δραστηριότητες, σηκώνονται και παίζουν μπάλα και μερικές φορές πηγαίνουν για κολύμπι μαζί τους». 

Θάλασσα και ήλιος

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκείνοι που ζουν κοντά στην ακτή εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη του ήλιου, όπως είναι γνωστή η D, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθάει τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Κοινωνικές προεκτάσεις

Φυσικά, το να μένει κανείς δίπλα στη θάλασσα κοστίζει πιο ακριβά. Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν ότι άτομα κατώτερων οικονομικών στρωμάτων που ζούσαν σε γειτονιές σχετικά κοντά στη θάλασσα είχαν καλύτερα επίπεδα υγείας. 

Οι πιο εύπορες οικονομικά τάξεις δεν έχουν το ίδιο όφελος από την παράκτια διαβίωση, διότι ούτως ή άλλω, βρίσκουν κάποιον τρόπο να βελτιώσουν την υγεία τους. Είναι λοιπόν σημαντικό να δημιουργηθούν παράκτιες συνοικίες και για τους οικονομικά ασθενέστερους

Το ελληνικό Μπλε Γυμναστήριο

Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω της οικονομικής τους κατάστασης μπορεί να μην καταφέρουν να δουν ποτέ τους τη θάλασσα. Στην Ελλάδα αυτό μάλλον δεν συμβαίνει. Αν σε κάτι μας είναι χρήσιμο το Μπλε Γυμναστήριο της Βρετανίας, είναι η υπενθύμιση του ότι εμείς στην Ελλάδα το έχουμε στα πόδια μας. 

Δεν είναι ανάγκη η θερμοκρασία να φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου για να το εκμεταλλευτούμε. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και το παιχνίδι στη θάλασσα είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Αν μάλιστα κάνουμε και plogging, προσφέρουμε και στο περιβάλλον! 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.