Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενήλικες από αφυδάτωση. Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη εξηγεί γιατί και πώς θα την αποτρέψουμε.

Μεγαλώνετε κι εσείς παιδιά που νομίζουν ότι έχουν την οργανική λειτουργία του κάκτου, οπότε χρειάζεται να τους υπενθυμίζετε κάθε λίγο και λιγάκι να πίνουν νερό; Δυστυχώς δεν είστε μόνοι, καθώς τα περισσότερα παιδιά, τουλάχιστον μέχρι την εφηβεία, απλά ξεχνούν να πιούν νερό. Έτσι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να κινδυνεύουν από αφυδάτωση, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νοσηλεία.

Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη εξηγεί στο OW γιατί τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση και τι πρέπει να κάνουν γονείς και φροντιστές τους θερμούς μήνες για να μην κινδυνεύσουν.

Πώς θα αποφύγουμε την αφυδάτωση στα παιδιά

«Τα παιδιά αφυδατώνονται πιο εύκολα από τους ενήλικες, αναλογικά με την επιφάνεια σώματός τους», λέει η κ. Παρδάλη. «Οι λόγοι, δηλαδή, είναι ανατομικοί και λειτουργικοί που τα οδηγούν πιο εύκολα σε αυτή την κατάσταση. Οι λειτουργικοί λόγοι είναι η νεφρική λειτουργία, η άδηλος αναπνοή, το πάχος του δέρματός τους, κάποιες οργανικές καταστάσεις που κάνουν το παιδί να αφυδατώνεται πιο εύκολα. Eπίσης, ρόλο μπορεί να παίζουν και ανωριμότητες που έχουν να κάνουν με το νευρικό τους σύστημα, με τη ρύθμισης της οξεοβασικής τους ισορροπίας».

Γιατί πρέπει τα παιδιά να είναι διαρκώς ενυδατωμένα το καλοκαίρι
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ένας ακόμα μη ανατομικός λόγος είναι ότι τα παιδιά «δεν έχουν το ένστικτο της αυτοπροστασίας και της αναπλήρωσης, δηλαδή ένα παιδί δεν θα ζητήσει νερό από μόνο του όταν διψάει. Μπορεί να το ξεχάσει. Αν δεν το θυμηθούμε εμείς για λογαριασμό του, μπορεί όλη μέρα να παίζει π.χ. στην παραλία και να μη ζητά νερό. Ο ενήλικας έχει περισσότερη επίγνωση», συμπληρώνει.

Τονίζει, λοιπόν, τη σημασία του να φροντίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες να ενυδατώνονται το παιδί περισσότερο. Το πόσο περισσότερο έχει να κάνει, βέβαια, με τις απώλειες. «Πολύ αδρά μπορούμε να πούμε ότι μια μέρα που έχει υπερβολική ζέστη ή είναι το παιδί σε χώρο εξωτερικό θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάζει τα υγρά που κατά κανόνα λαμβάνει. Μπορεί οι ανάγκες του να μην είναι πραγματικά διπλάσιες, αλλά το να πιει παραπάνω νερό κακό δεν θα του κάνει», απαντά η κ. Παρδάλη.

Πάντα με το παγούρι τους, λοιπόν, τα παιδιά μας το καλοκαίρι για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, «με ελαφρά γεύματα και πολλά φρούτα», συμπληρώνει η παιδίατρος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.