iStock

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕΞ

Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να μην κάνει σεξ. Πολλά πράγματα μπορεί να σου συμβούν αν το έχεις βγάλει συνειδητά από τη ζωή σου, γι' αυτό φρόντισε να επανέλθεις.

Καταρχάς γιατί να σταματήσεις να κάνεις σεξ; Εντάξει, υπερβάλλω. Μπορεί να χώρισες και να δυσκολεύεσαι να βρεις κάποιον/-α σύντροφο που θα σε γοητεύσει επαρκώς. Μπορεί και να μην χώρισες, παρά να ζεις σε έναν γάμο χωρίς σεξ (αυτό είναι, βέβαια, ένα από τα σημάδια ότι μια σχέση έχει τελειώσει). Μπορεί να αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής υγείας που δεν σου αφήνει περιθώρια. Ή μπορεί να είσαι ασέξουαλ (είναι και αυτή μία υποομάδα της queer κοινότητας).

Γνωρίζεις, όμως, πως αν ανήκεις σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ή αν τέλος πάντων περνάς πολύ καιρό χωρίς σεξ, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική σου υγεία; Και είναι λογικό: Ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος για να κάνει σεξ, για να έρχεται σε οργασμό, για να χρησιμοποιεί τα αναπαραγωγικά του και σεξουαλικά του όργανα και όλα αυτά να του προσφέρουν ευεξία και, αν το επιθυμεί, παιδιά. Διαφορετικά, με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την παθολόγο, Carol DerSarkissian, που ανατρέχει στις έρευνες, θα συμβούν τα παρακάτω.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς να κάνεις σεξ

Έχεις έναν λιγότερο σύμμαχο απέναντι στο άγχος

Δεν θα σου προκαλέσει η ίδια η έλλειψη σεξ το άγχος, αλλά αν υποφέρεις από αυτό, ούτως ή άλλως με το σεξ καταφέρνεις να μειώσεις τις ορμόνες του στρες που παράγει το σώμα σου.

…απέναντι στις καρδιοπάθειες

Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά τον μήνα υποφέρουν από καρδιοπάθειες συχνότερα από όσους κάνουν 2 φορές την εβδομάδα. Ο λόγος μπορεί να είναι ότι με το σεξ ασκείσαι λίγο παραπάνω, ενώ μειώνεις και το στρες. Μπορεί, όμως, να ισχύει και το αντίστροφο: Οι πιο  υγιείς, σωματικά και πνευματικά, άνθρωποι κάνουν και περισσότερο σεξ.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς να κάνεις σεξ
iStock

…και απέναντι στις λοιμώξεις

Το εβδομαδιαίο σεξ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η έλλειψη σεξ κάνει το ακριβώς αντίθετο. Ο λόγος δείχνει να είναι ότι κάνοντας σεξ ανεβαίνουν τα επίπεδα μιας ουσίας που καταπολεμά τα μικρόβια, η οποία ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α ή IgA. Πρόσεξε, όμως: Η ιδανική συχνότητα φάνηκε στη μελέτη να είναι το δύο φορές την εβδομάδα. Όσοι έκαναν περισσότερο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα IgA από αυτούς που δεν έκαναν καθόλου.

Το σεξ κρατά την αρτηριακή πίεση χαμηλά

Δεν είναι παράλογο. Με το σεξ αυξάνουμε κάπως τις αερόβιες κινήσεις, κάνουμε και μία κάποια μυϊκή ενδυνάμωση, μειώνουμε λίγο και το άγχος… το λες και φάρμακο για την πίεση!

Η έλλειψη σεξ επιδεινώνει τη μνήμη

Ειδικά τα άτομα άνω των 50 πρέπει να κάνουν πιο συχνά σεξ, γιατί έχει βρεθεί πως έτσι ενισχύεται η μνήμη τους. Δεν είναι βέβαιο γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, αλλά γιατί να το ρισκάρεις;

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς να κάνεις σεξ
iStock

Αλλάζει η σχέση σου με τον/τη σύντροφό σου

Για δύο ολόκληρες ημέρες μετά την επαφή, ο εγκέφαλός σου μοιάζει να έχει «λουστεί» με ένα χημικό που αυξάνει τη σύνδεση που νιώθεις για τον/τη σύντροφό σου. Τα ζευγάρια που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα φαίνεται να είναι πιο ευτυχισμένα.

Βάζεις σε κίνδυνο τον προστάτη σου

Δεν είναι εντελώς σαφές γιατί, αλλά οι άνδρες που εκσπερματώνουν λιγότερο από 7 φορές τον μήνα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο προστάτη, από αυτούς που έχουν αυτή την τύχη τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα. Δεν τα λέμε εμείς, αλλά οι έρευνες.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς να κάνεις σεξ
iStock

Δεν κοιμάσαι εξίσου καλά

Γιατί χωρίς σεξ «χάνεις» τις ορμόνες που ενισχύουν τον βαθύ ύπνο, όπως η προλακτίνη και η οξυτοκίνη. Ειδικά οι γυναίκες που κάνουν σεξ συχνά, κοιμούνται ακόμα καλύτερα τα βράδια.

Οι σωματικοί πόνοι μοιάζουν να είναι χειρότεροι σε περιόδους χωρίς σεξ

Δεν είναι μόνο ότι με το σεξ ξεχνιέσαι κάπως από τυχόν σωματικούς πόνους, αλλά ότι με τους οργασμούς το σώμα εκλύει ενδορφίνες και άλλες ορμόνες που ανακουφίζουν από πονοκεφάλους, πόνους στη μέση και τα πόδια. Παράλληλα, το συχνό σεξ μπορεί να βοηθά με τους πόνους της αρθρίτιδας, αλλά και με αυτούς της περιόδου.

«Use it or lose it»

Aν μεγαλώνοντας σταματάς να κάνεις σεξ, διάφορα πράγματα μπορεί να σου συμβούν «εκεί κάτω»: Για τις γυναίκες, ο κολπικός ιστός μπορεί να λεπτύνει, να συρρικνωθεί και να στεγνώσει. Αυτό μπορεί να κάνει το σεξ επώδυνο και να μειώσει την επιθυμία (φαύλος κύκλος, δηλαδή).

Για τους άνδρες, από την άλλη, που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, οι πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι διπλάσιες, σύμφωνα με έρευνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.