iStock

ΠΩΣ ΤΟ BREATHWORK ΒΟΗΘΗΣΕ 3 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ

Τρεις γυναίκες μοιράζονται μαζί μας τους λόγους που τις οδήγησαν να ασχοληθούν με το breathwork, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τις βοήθησε η θεραπεία που χρησιμοποιεί ως εργαλείο την αναπνοή.

Το breathwork ως μορφή θεραπείας γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή. Σε πρακτικό επίπεδο, μπορεί να σου προσφέρει τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καταστάσεις όπως το στρες και οι κρίσεις πανικού. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σου προσφέρει τη δυνατότητα να απελευθερώσεις τη συναισθηματική ενέργεια που βρίσκεται αποθηκευμένη στο σώμα σου.

Πώς, όμως, κάποιος οδηγείται σε αυτού του είδους τη θεραπευτική προσέγγιση και πώς μπορεί να τον βοηθήσει στη ζωή του; Τρεις γυναίκες που έβαλαν το breathwork στη ζωή τους μοιράζονται τη δική τους εμπειρία.

«Κέρδισα το σώμα μου»

Η Αθηνά Χατζησάββα ξεκίνησε το ταξίδι της στο breathwork τον Δεκέμβριο του 2019. «Ήταν μια περίοδος που μόλις είχα βγει από μια κακοποιητική για μένα σχέση. Λίγους μήνες πριν, είχα ξεκινήσει να διερευνώ τη δική μου στάση σε αυτήν την σχέση και να κάνω μια ευεργετική για μένα αυτοκριτική και εσωτερική ανάλυση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξω την πόρτα στην θλίψη μου και να αισθανθώ πως κάτι χρειαζόμουν να κάνω με αυτήν και με εμένα. Τώρα που το βλέπω από απόσταση είναι λες και υποσυνείδητα ζητούσα να έρθει βοήθεια με οποιοδήποτε τρόπο. Και ήρθε!

Εκείνον τον μήνα, η μητέρα μιας φίλης μόλις είχε ολοκληρώσει την πρώτη της εκπαίδευση breathwork και μου πρότεινε να το γνωρίσω. Η αρχική επαφή ήταν αρκετά χαλαρωτική και πνευματική με εμένα να φαντασιώνομαι τον εαυτό μου σαν πουλί ελεύθερο που πετάει στον ουρανό. Αυτή η εικόνα άφησε στο σώμα μου μια αίσθηση "ανοίγματος" και ελαφρότητας, ενώ στο μυαλό μου γεννήθηκε η σκέψη πως έχω δικαίωμα στην αίσθηση αυτή.

θεραπεία breathwork
iStock

Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ, έτσι ξεκίνησα κι εγώ την πρώτη μου εκπαίδευση. Έμεινα γιατί με καθοδηγούσε μια εσωτερική ανάγκη πως κάτι χρειάζεται να κάνω με όλα αυτά που αισθάνομαι. Όσο προχωρούσε η εκπαίδευση τόσο πιο πολύ μου άρεσε η τεχνική και ο τρόπος που προσέγγιζα τον εαυτό μου και τους άλλους.

Θεωρούσα πως τα συναισθήματά μου είναι πολύ σημαντικά και πως δημιουργούσαν γύρω μου μια πραγματικότητα με τέτοια βαρύτητα, στην οποία εγώ δεν μπορούσα να επέμβω. Σιγά σιγά έμαθα πως πρόκειται για πληροφορίες που μου δίνει το σώμα μου και πως μπορώ να έχω τον έλεγχο του εαυτού μου, βιώνοντας τα συναισθήματα αυτά. Ξέρω πως το σώμα μου έχει να μου διδάξει πολλά. Μου δείχνει την κατεύθυνση που χρειάζομαι και με φέρνει πιο κοντά στην εσωτερική μου αλήθεια.

Έχω κερδίσει και κερδίζω πολλά μέσα από την ενασχόλησή μου με την τεχνική του breathwork. Αρχικά κέρδισα το σώμα μου, καθώς για πολλά χρόνια αισθανόμουν πως δεν έχω σώμα. Κέρδισα ένα “άνοιγμα” και μια απαλότητα προς όλα όσα βίωσα και βιώνω, με την αίσθηση της ασφάλειας και τον χρόνο που έρχεται μέσω του breathwork. Κέρδισα νέες φιλίες και νέους ανθρώπους που έρχονται να δοκιμάσουν την θεραπευτική αυτή προσέγγιση».

θεραπεία breathwork
iStock

«Έμαθα να κατακτώ τη ζωή μου»

Το breathwork βρέθηκε τυχαία στον δρόμο της Δώρας Μασλίντση. «Σαν από μηχανής θεός», λέει η ίδια. «Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της ζωής μου, καθώς βίωνα δυο απρόσμενες απώλειες αγαπημένων προσώπων. Εκείνη την περίοδο, έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο για το breathwork, την τεχνική διαχείρισης του φόβου και του στρες, με συνειδητή και συνδεδεμένη χρήση της αναπνοής. Παρακολούθησα μια ανοιχτή συνάντηση και αισθάνθηκα από την πρώτη στιγμή ότι μου ταιριάζει. Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω σχετική εκπαίδευση.

Στο breathwork ήρθα σε επαφή με τους φόβους μου. Φόβους που αποτελούσαν τροχοπέδη σε όλη μου τη ζωή. Έκλαψα πολύ. Τους γνώρισα. Τους αντιμετώπισα. Έμαθα πως να τους διαχειρίζομαι. Σήμερα, η ζωή μου είναι πιο όμορφη, πιο χαρούμενη, πιο φωτεινή. Όχι γιατί δεν υπάρχουν δυσκολίες. Πάντα υπάρχουν. Αλλά γιατί γνωρίζω πως να τις αντιμετωπίζω πιο εύκολα, να κατακτώ τη ζωή μου. Με μια αναπνοή».

θεραπεία breathwork
iStock

«Πύλη για την αυτογνωσία»

Τη δική της εμπειρία μοιράζεται και η Ναταλία Νικολακοπούλου. «Ήμουν σε μια φάση της ζωής μου πολύ μπερδεμένη. Από τη μία η λογιστική και από την άλλη ο κόσμος της θεραπείας, που είχε ήδη ανοίξει για μένα με την ρεφλεξολογία. Αλλά κάτι έλειπε. Μέσα μου υπήρχε μια αναζήτηση και όσο έψαχνα, έκανα σκέψεις: χωρίς φαΐ μπορώ να ζήσω αρκετές μέρες, χωρίς νερό μπορώ επίσης να ζήσω λίγες μέρες. Χωρίς ανάσα όμως; Έτσι, έφτασα να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντική είναι η αναπνοή! Καθώς ερχόμαστε στη ζωή με μία εισπνοή και φεύγουμε με μία εκπνοή. Συνειδητοποίησα ότι μέσα από την αναπνοή μπορώ να κάνω πολλά.

Μόλις γνώρισα το breathwork συνάντησα την σύγχυση στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις αισθήσεις μου. Ήταν για εμένα αποκάλυψη και αποφάσισα να εκπαιδευτώ σ' αυτό. Μέσα από το breathwork αναγνωρίζω τα συναισθήματά μου και όταν τα συναντώ μπερδεμένα, χρησιμοποιώ την αναπνοή μου για να τα ξεμπερδέψω. Επιπλέον, έμαθα να τους δίνω χώρο και να τα απελευθερώνω με αγάπη και απαλότητα! Πλέον με μια ανάσα μεταμορφώνω τις σαρωτικές μου σκέψεις σε αποδοχή και χαρά. Για μένα το breathwork είναι ένα εργαλείο για να έρχομαι πιο κοντά στην αλήθεια μου, να κατανοώ και να αγαπώ τον εαυτό μου και τους γύρω μου, να βιώνω την ευγνωμοσύνη, την αγάπη και την απεραντοσύνη! Μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως το breathwork για μένα είναι η πύλη για την αυτογνωσία!».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.